Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium projektindító rendezvény a PTE MIK Campusán

2022. június 17-én sajtónyilvános eseményen nyitották meg a Széchenyi Terv Plusz program kereteiben megvalósuló projektet, amely középpontjában a hidrogéntechnológiák és a szén-dioxid hasznosítás áll.

A Pécsi Tudományegyetem konzorciumvezetőként látta vendégül a „Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium” című projekt nyitórendezvényén a megvalósításban résztvevő partnereket és szakembereket. A 6,304 milliárd forintos költségvetésű uniós program célja, hogy olyan tudásbázist és kompetenciát teremtsen hazánkban, amely elősegíti a magyarországi gazdasági szereplők versenyképességét a dekarbonizációs technológiák piacán, illetve a Zöld és Digitális átálláshoz kapcsolódó felfedező és kísérleti megközelítésű kutatásoknak új együttműködésen alapuló, intézményesülő, dinamikus színteret hozzon létre.

Az eseményen Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte a résztvevőket, majd Prof. Dr. Palkovics László Technológiai és Ipari Miniszter, illetve Dr. Janáky Csaba (SZTE) MENL szakmai vezető tartott előadást a témakörben. A rendezvényen szintén felszólaló Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára kiemelte, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagját, a KONTAKT-Elektro Kft.-t, aki aktív közreműködője a hidrogéntechnológia fejlesztésének és a projekt keretei között megvalósuló laboratórium megalakításának.