Hírlevél – 2023. 08. 03.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. augusztus 3.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Indul az euró árfolyamával és az euróbevezetéssel kapcsolatos vállalkozói vélemények felvétele
Az árfolyamváltozások hatása jelentős lehet az exportáló vállalkozások likviditására, nyereségességére és versenyképességére egyaránt. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felmérést végez a hazai vállalkozások körében az euró árfolyamával és az euróbevezetéssel kapcsolatos vállalkozói véleményekről. Kérjük, kitöltésével segítse az MKIK GVI árfolyamváltozásokkal kapcsolatos vállalkozások érzékenységét feltérképező kutatásának sikerességét.


Emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek összege
2023. 08. 01-től 1 milliárd Ft összegre emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső határa, és duplájára, 400 millió forintra emelkedik a lízíngkonstrukció keretösszege is.

Eljárási szünet
A Baranya Vármegyei Békéltető Testület tájékoztatja ügyfeleit, hogy 2023. augusztus 07. és 2023. augusztus 25. közötti időtartamban eljárási szünetet tart. A testület teljes körű működését 2023. augusztus 28-án kezdi meg újra.

Szentlőrinci Mezőgépnapok – Ismét a mezőgépeké lesz a terep!
4 éve egy új szakmai koncepció mentén elindításra került a Szántóföldi gép- és technológia bemutató mely 2022-től kibővült tematikával és új néven Szentlőrinci Mezőgépnapok néven várja a szakma iránt érdeklődő gazdálkodókat. Több éves szakmai hagyományt követve a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány és szakmai partnerei ismét várják a gazdálkodókat a kétnapos szakmai rendezvényre!


Merre tovább az érettségi után? Szakmatanulás jó irány!
A cikkben összefoglaljuk, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a szakképzésben érettségit követően.

Változások a szakképzésben konferencia
Kamaránk tisztelettel meghívja Önt a “Változások a Szakképzésben” című rendezvényére, melynek fő témái a jogszabályi változások és a szakirányú oktatás pénzügyi és munkaügyi kérdései lesznek.

Hogyan tudják a kisvállalkozások 5 lépésben elsajátítani az iparjogvédelmet
A szellemi tulajdon erőteljes eszköz, amely segítheti a kis- és középvállalkozásokat (KKV-kat) abban, hogy sikeresek legyenek a versengő üzleti világban. A kisvállalkozások ösztönzik az innovációt, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést. Mégis, sok vállalkozás szembesül ugyanazzal az akadállyal: az erőforrások és az ismeretek hiányával, hogy megvédjék értékes immateriális javaikat.

PÁLYÁZATOK

Eurostars pályázati felhívás innovatív KKV-k számára
Az Eurostars olyan finanszírozási eszköz, amely az innovatív kkv-kat és projektpartnereiket (nagyvállalatok, egyetemek, kutatóintézetek és más típusú szervezetek) támogatja nemzetközi együttműködésen alapuló K+F és innovációs projektek finanszírozásával. A részvétel révén a szervezetek minden területen hozzáférhetnek a nemzetközi együttműködésen alapuló K+F projektek állami finanszírozásához. A partnerséget az Európai Unió társfinanszírozza a Horizont Európa keretprogramon keresztül.

Gábor Dénes-Díj 2023
A NOVOFER Alapítvány meghirdette a 2023. évi Gábor-Dénes Díjat, melynek alapvető célja a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartás elismerése. A Gábor Dénes-díj egy 125 mm átmérőjű bronzplakett, amely a Díj és a kitüntetett nevét, a kitüntetés évszámát, a névadó tudós hologram képét tartalmazza. A díjat díszoklevél és pénzdíj egészíti ki.
Az MTA által meghirdetett jelen pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.
Már megnyíltak a 2023-as Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 30. hét

Heti EU jogász 2023. 30. hét

Nemzetközi vállalkozói partnerség –
Ebben a rovatban a több mint 40 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Lengyel kereskedelmi vállalat orvosi fűtőberendezések (kamrák vagy szekrények) gyártóit keresi, és forgalmazási szolgáltatási szerződést kínál. További infromációt kérek >>>


Görög vállalat szójafehérje beszállítót keresi snack-gyártáshoz. További információt kérek >>>


Német nagykereskedő termelési partnert keres point-of-sale anyagok nyomtatásához. További információt kérek >>>


Egy német kis- és középvállalkozás acélöntésnél használt ingotok forró tetejű szigetelését gyártja. A vállalat kutatási szolgáltatót keres a forró tetejű szigetelés gyártási folyamatának javításához. További információt kérek >>>


Kétoldalú K+F együttműködés / EUREKA: Német kkv keres partnereket a 3D nyomtatásban használt szálak jellemzésére szolgáló tesztberendezés kifejlesztéséhez. További információt kérek >>>


Török innovatív technológiai vállalat olyan kkv-partnert keres, aki magas TRL szintű viselkedési biometrikus és/vagy hálózati intelligencia megoldásokkal rendelkezik az Eurostars pályázathoz. További információt kérek >>>


A hűtési és légtisztító rendszerek spanyol kkv szakértője partnereket keres az EIC Pathfinder Challenge (Tiszta és hatékony hűtés) pályázatban való részvételhez. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


International Forum on Industrial Biotechnology and Bioeconomy –
2023. szeptember 28-29., Firenze
Az Enterprise Europe Network társszervezésében ipari biotechnológia és biogazdaság iparágra fókuszáló nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor a fórum részeként. Kiemelt témák: biovárosok és biorégiók, értékláncok, hogyan mérjük a biogazdaságot, agrárélelmiszerek, új bioanyagok.

RENDEZVÉNYEK


Farmaforum 2023 – online nemzetközi üzletember találkozó
szeptember 21.
Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat társszervezésével megvalósuló rendezvény fő célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az élettudományok területén aktívan tevékenykedő vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek és egyéb szervezetek számára: gyógyszeripar, biopharma, kozmetika és labortechnológia területén.

Expo Ferroviaria – vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása
október 3. – október 5.
Az EXPO Ferroviaria kiállítás a vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása, amelyet 2023-ban 11. alkalommal rendeznek meg Milánóban. A rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál a vasúti szektor összes szereplőjének B2B tárgyalásokra, valamint az aktuális trendek és technológiák megismerésére.
október 10. – október 13.
A missziót a „Bio Japan Expo” mellé szervezik, személyes jelenléttel. Egy nappal a vásár előtt, október 11-én a résztvevők részt vehetnek egy partneri rendezvényen, az „Európai Biotech és Pharma Partnering Conference” elnevezésű rendezvényen, amely Oszakában kerül megrendezésre, és amelynek során előre egyeztetett B2B találkozókat szerveznek a Kansai régió vállalatai számára.

DronItaly – polgári és professzionális használatra szánt drónok rendezvénye
október 11. – október 13.
A polgári és professzionális használatra szánt drónokhoz kapcsolódó esemény bemutatja az ágazat fejlesztéseit, innovációt, valamint az aktuális szabályozási kérdéseket. A Dronitaly esemény lehetőséget nyújt az ágazatban működő vállalatok, egyesületek és szakmai szervek találkozására, az aktuális témák megvitatására, valamint B2B és workshopok szervezésére.

HOST – vendéglátóipari szakkiállítás
október 13. – október 17.
A kétévente megrendezésre kerülő rendezvényen szinte minden vendéglátóipari termék (alapanyagok, konyhai gépek, feldolgozó ipari berendezések, automaták, asztalok, étkészletek, stb.) megtalálható, a következő szektoroknak szentelt pavilonokban: vendéglátás, pizza és tészta, kávé és tea, automaták, fagylalt, cukrászat, berendezés, díszítés.

FIERACAVALLI – a lovas szektor kiemelkedő nemzetközi referenciaeseménye
november 9. – november 12.
A lovas szektor kiemelkedő nemzetközi referenciaeseménye, amelyet idén 125. alkalommal rendeznek meg. Az esemény egyszerre köti össze a lovas sportot, a turizmust és nyújt kitűnő alkalmat üzleti kapcsolatok kialakítására, megerősítésére.


Skandináv innovációs vásár 2023
szeptember 25. – szeptember 26.
Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat társszervezésével megvalósuló rendezvényen svéd, norvég, finn, izlandi és dán kutatók és spin-out vállalkozások mutatják be találmányaikat azzal a céllal, hogy üzleti lehetőségeket találjanak licencelésre, közös fejlesztésre, kutatási együttműködésre, finanszírozásra és / vagy befektetésre.

EIT Connect & Experience 2023 bootcamp
október 7. – október 12.
A Connect & Experience egy olyan bootcamp, amely európai ökoszisztéma-vezetőket hoz össze, lehetőséget kínálva nekik, hogy csatlakozzanak a hasonlóan gondolkodó kollégák exkluzív közösségéhez, és elsajátítsák a legjobb gyakorlatokat Izraelből és a világból.
október 11. – október 12.
Az október 11-12-én zajló ELECTROSUB Konferencia és Kiállítás az Ipar4.0-hoz köthető innovatív technológiák koncentrált szakmai és üzleti fóruma. Frissített profillal idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre. A kamara önkéntes tagjai számára pedig kedvezményes részvételi feltételeket biztosítunk. Az idei program fókuszterületei: elektronika, elektrotechnika, digitalizáció, AI, IoT, robottechnika, automatizáció.

H2O – nemzetközi vízügyi szakkiállítás
október 11. – október 13.
A H2O több mint 30 éve az olasz és nemzetközi vízipar egyik fontos eseménye. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi vízügyi kiállítás lehetővé teszi az intézmények, egyesületek és cégek közötti kapcsolatok és partnerségek kialakítását és erősítését, az esemény fontos találkozási pont az ágazatban. Az idei kiállítás főbb témái többek között a víz kinyerése, a csatornázás, víztárolás, öntözés, valamint mindezen folyamatok automatizálása.

Advanced Therapies Summit 2023 – hibrid B2B
október 16. – október 20.
Partnert keres innováció megvalósításához? Tanácsra van szüksége a piacbővítéshez? Ön egy egészségügyi szolgáltató, aki a legjobb gyakorlatokat vizsgálja? Bármi legyen is a célja, az Advanced Therapies Summit-on megtalálhatja a megfelelő partnert, akivel a konferencia alatt személyes találkozót tarthat, vagy online tárgyalhat a konferencia hetében.

SICUREZZA – biztonságtechnikai és tűzvédelmi szakkiállítás
november 15. – november 17.
A Sicurezza biztonsági és tűzvédelmi szakkiállítás fő témái az idei évben, a digitalizáció, az integrált rendszerek, valamint az egyéni megoldások. Az eseményen a tavalyi évben 250 kiállító, valamint közel 70 országból több min 20 ezer látogató vett részt.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain!
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas