Projektbemutató az ÉTK ülésén

Május közepén tartotta a PBKIK által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) ülését, amelyen egy új, az építőiparhoz kapcsolódó projektet mutattak be.

Az ülés elején egy olyan „zöld” tartályrendszert ismertettek, ami újra felhasznált műanyagból készül. A tartályok alkalmasak tűzi víz, esővíz, szennyvíz tarolására. Emellett olajfogó-, szennyfogó-, és zsírfogótartályként is lehet alkalmazni, attól függően, hogy mi az ügyfél megrendelése.

A résztvevők a későbbiekben láthatták a Circular DigiBuild projekt bemutatóját, ami egyben a projekthez kapcsolódó első „RMSG meeting” volt. A projekt a körforgásos gazdaság elmozdítására fókuszál az építőiparban a digitális innovációk révén. A Duna-menti országok régióiban az építőipar olyan kihívásokkal néz szembe, mint az erőforrások kimerülése, a jelentős hulladéktermelés és az üvegházhatású gázok számottevő kibocsátása. A digitális technológiák lassú elfogadása az ágazatban tovább hátráltatja a körkörös, fenntarthatóbb építési gyakorlatok irányába való haladást. A Duna Interreg program keretében megvalósuló, 16 projekt partnerből álló konzorciumot tömörítő Circular Digi-Build célja, hogy áthidalja ezt a hiányosságot azáltal, hogy a digitális innovációt a körforgásos gazdaság elmozdítására használja fel az építőiparban. A projekt célja, hogy átalakítsa az építőipari gyakorlatot a Duna-menti országok régióiban, stratégiailag kezelje ezeket a sürgető kihívásokat. A kamara az ÉTK-val, civil szervezetekkel, kormányzati szervekkel, a tudományos és az üzleti szféra képviselőivel fog együtt dolgozni a különböző projektfeladatokban.

Szó esett még az Ágazati Képzőközpontban végzett munkákról. Május elején lebonyolították a próbavizsgákat, ahol a tanulók hasonló feladatokat végeztek el, mint amilyenek majd az éles vizsgán lesznek. Bizakodásra adhat okot, hogy a próbavizsgákon a tanulók jól teljesítettek.

Az ülés második részében a klaszter elnöke beszámolt az Épít-ésszel verseny döntőjének sikeréről. Itt elhangzott, hogy a gyerekek mennyire élvezték a feladatokat, és ahogy tavaly is, idén is egy olyan csapat győzött, ahol a lányok voltak többségben.

Gratulálunk a verseny résztvevőinek!

Építőipari Technológiai Klaszter