Hazánkban elsőként, Baranya megyében megalakult a vendéglátóipari szektor szereplőit összefogó szakmai szervezet, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásával a klaszter alakuló ülésére 2021. január 27-én került sor. A klaszter létrehozásának célja egyrészt a piaci együttműködés a stratégiai és operatív célok mentén, másrészt a gasztronómia és a vendéglátás minőségi fejlesztése. A kamara vállalja, hogy ellátja az induló klaszter menedzsment feladatait az első évben.
„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük a szemünket a célról” Henry Ford
A klasztertagok az alábbi területeken biztosítják a klaszter működését, fenntartását, fejlesztését:
- Oktatás, képzés
- Közös információs adatbázis (szállítók, vevők, erőforrás-központok)
- Közös megjelenés, képviselet (hazai, nemzetközi)
- Közös rendezvények, programok, pályázati projektek
- Innováció, tapasztalatcsere, tudásmegosztás
- Klaszter belső és külső piacának élénkítése egymás jobb megismerésével
- Társulás a beszerzésekben, anyagbeszerzésben (helyi termékek)
A klaszter elnöksége:
Elnök:
Teleky Zoltán (Teleky Catering, ROOM Bistro&Club)
Alelnökök és kiemelt feladatkörük:
Felcser Dávid (Nappali, Reggeli) – fenntarthatóság, helyi termék
Gellai Gergő (Est Café, Made in Pécs Café) – rendezvények és programok, fesztiválok
Miszler Miklós (Mischler Cakes, Fókusz Étterem) – technológia korszerűsítés és fejlesztés
Zachár Zsolt (Elefántos Étterem és Pizzéria, Snack—sonkabár és olasz csemegeüzlet) – belvárosi ingatlanok és teraszok, városi bérleti kondíciók
Aláíró partnerek: Teleky Catering, ROOM Bistro&Club, Blöff Bisztró, Főnix Pizzéria, Elefántos Étterem és Pizzéria, Snack—sonkabár és olasz csemegeüzlet, Rokusch Kávézó, Mevid Zrt., Pezsgőház Étterem, Nana Bistro, Mischler Cakes, Fókusz Étterem, Est Café, Made in Pécs Bár, Pécsi Kávé – Bar19, Morzsa Bakery, Crystal Étterem, Nappali, Reggeli, Organik Tojás, Aranykacsa Étterem