Mindenki ott és úgy segít, ahogy tud

Idei első taggyűlését tartotta a Baranyai Gasztronómiai Klaszter április 28-án, mely alkalmat adott a tagi kör bővítésére és az új elnökség megválasztására is. A klaszter tagsága új szereplőkkel gazdagodott a Belward Pincészet, a Bőközi Prémium, a Halker Mirelit Depó Kft, az Íztár Fűszermanufaktúra és az Orfűi Malmok csatlakozásával. A meglévő tagi kör is folyamatosan fejlődik, új egységek is nyíltak, mind a vendéglátó mind a rendezvényhelyszínek és kapcsolt programok száma nőtt ebben a korántsem problémamentes időszakban. Az új tagok bemutatkozó anyagai már kikerültek a klaszter honlapjára: www.baranyazamata.hu, ahol a tagokról máshol megjelent cikkek, riportok is olvashatók.

Bővebben…

Kell egy csapat! – Munkaerő megtartás, motiválás, vonzó munkáltatói márka a vendéglátásban

A vendéglátás szektorban az elmúlt időszakban felmerült problémákra keres közös választ a Baranyai Gasztronómiai Klaszter rendezvénysorozatának következő eseménye „Kell egy csapat!” címmel.

A rendezvény aktualitását adja, hogy az elmúlt időszak soha nem látott munkaerőpiaci változásokat okozott a vendéglátó szektorban: pályaelhagyás, kényszerű leépítések, alkalmi munkavégzés, más szakmákból érkezők betanítása, szakképzett utánpótlás hiánya…

A kamara Humán Klubjának és szakértőinek segítségével keressük a megoldási lehetőségeket a fenti problémákra.

Helyszín: Kis-Zsolnay terem, Kamara székház (Pécs, Majorossy I. utca 36.)

Időpont: 2022.04.12. kedd 13.00-15.00

Előadók és témák:

A fórumot megnyitja: Teleky Zoltán, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöke

A workshopot tartja: Pernyéz Zsuzsanna és Rajnai Edina, a Lift Consulting Szervezet- és vezetőfejlesztő Kft. szakemberei (Zsuzsa, a PBKIK Humán Klubjának elnöke)

  • Nem szakképzettek foglalkoztatása – hogyan lesz ebből egy csapat
  • Pályaelhagyók visszacsábítása – meggyőzhetőek
  • Toborzás – hogyan lehet még megszólítani munkavállalókat? Vonzó munkáltatói márka
  • Kérdések és válaszok
  • 15-15.45: Közös tapasztalat megosztás, jó gyakorlat gyűjtés: PBKIK Humán Klubjának tagjaival (Munkaerő közvetitők, céges HR-esek, HR szolgáltatók).

A rendezvényen való részvétel díjmentes, előzetes online regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket 50 főig, érkezési sorrendben tudjuk fogadni.

Kérjük, hogy részvételi szándékát szíveskedjen az alábbi űrlap kitöltésével jelezni.

A jelentkezés lezárult.

Arany fokozatot ért el a Blöff Bisztró a Magyarország étele versenyen

Második alkalommal indult az idén ötödik alkalommal megrendezett Magyarország étele versenyen a pécsi Blöff Bisztró csapata, és a legjobbak között végzett: arany fokozatot kapott szürkemarhából készült Tradíciók generációkra hangolva fantázianevű ételkreációjukkal. Az idei verseny tematikájaként egy Petőfi Sándor életéhez és költészetéhez köthető ételt határoztak meg a kiírók a „Talpra, magyar!” elv figyelembevételével. Három kötelezően felhasználható alapanyagnak kellett szerepelnie a tányéron, így szürkemarhát, egy adott márkájú vajat, valamint egy bármilyen eredetvédettséget élvező tájjellegű, hungarikumnak számító összetevőt használhattak a csapatok.

Bővebben…

A vendéglátós házépítő: „nem szeretem feladni a dolgokat”

Az építőiparból érkezett a vendéglátásba Holczer Miklós, aki öt éve nyitotta meg a pécsiek és a külföldi (egyetemista) vendégek kedvelt éttermét és kulturális terét, a Király utcai Nana Bistrot. Bár eleinte hárman lettek volna tulajdonosok, köztük Miklós az úgynevezett csendestárs, végül egyedül maradt a megvalósítással. Akkor még távol állt tőle a vendéglátás, de „belerázódott”, bár az építőipari vállalkozását nem adta fel. Döntése helyessége a Covid alatt sokszorosan beigazolódott.

Bővebben…

Arany fokozatot ért el a Blöff Bisztró a Magyarország étele versenyen

Második alkalommal indult az idén ötödik alkalommal megrendezett Magyarország étele versenyen a pécsi Blöff Bisztró csapata, és a legjobbak között végzett: arany fokozatot kapott szürkemarhából készült Tradíciók generációkra hangolva fantázianevű ételkreációjukkal. Az idei verseny tematikájaként egy Petőfi Sándor életéhez és költészetéhez köthető ételt határoztak meg a kiírók a „Talpra, magyar!” elv figyelembevételével. Három kötelezően felhasználható alapanyagnak kellett szerepelnie a tányéron, így szürkemarhát, egy adott márkájú vajat, valamint egy bármilyen eredetvédettséget élvező tájjellegű, hungarikumnak számító összetevőt használhattak a csapatok.

Bővebben…

Mennyi az annyi? – Árazás és pénzügyileg is fenntartható működés a vendéglátásban

A vendéglátás szektorban az elmúlt időszakban felmerült problémákra keres közös választ a Baranyai Gasztronómiai Klaszter induló rendezvénysorozatának első eseménye „Mennyi az annyi?” címmel.

A rendezvény aktualitását adja az olyan egyszerre ható árdrágító tényezők megjelenése, mint a minimálbér januári emelése, alapanyag és energia árak drasztikus növekedése, és az állandóvá vált munkaerőhiány. Mindezeknek be kell épülnie az árazásba úgy, hogy a fogyasztók számára még „emészthető” legyen a mértéke. Vendéglátó szakmai, pénzügyes és marketing szempontból fogjuk a helyzetet elemezni és megoldást keresni.

Helyszín: Kis-Zsolnay terem, Kamara székház (Pécs, Majorossy I. utca 36.)

Időpont: 2022.02.17. csütörtök 14.00-16.00

Előadók és témák:

  • A fórumot megnyitja: Teleky Zoltán, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöke
  • Az árazás összetevői a vendéglátásban. A változók változnak, az árak emelkednek: Fodor Péter – Mevid Zrt.
  • Hideg fejjel a pénzügyekről a vendéglátásban: Opauszki László – P-Kontó Kft.
  • “Mi kerül a Marketing Tányérodra? – Az értékalapú marketing kommunikáció alapjai – Hogyan ne tedd tönkre a piacodat és még pénzt is keress”: Török Gergő Zoltán – Marketing Soul Kft.
  • Kérdések és válaszok – Mindenki

A rendezvényen való részvétel díjmentes, előzetes online regisztrációhoz kötött és a mindenkori egészségügyi előírásoknak megfelelően látogatható. A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk fogadni 49 főig, melynél a Baranyai Gasztronómiai Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagi köre elsőbbséget élvez.

Kérem, hogy részvételi szándékát szíveskedjen az alábbi űrlap kitöltésével jelezni.

A jelentkezés lezárult.

Elmaradtak a céges rendezvények, de sokan rendeltek étteremből az év végén

Talán a vendéglátásban érdekelteket hozta az egyik legnehezebb helyzetbe a koronavírus világjárvány. Amellett, hogy hónapokig zárva kellett tartaniuk, a korlátozások enyhítésével a megváltozott étterembe járási szokásokhoz is igazodniuk kell. A forgalmat tekintve hogyan alakult a tavalyi év vége, milyen új megoldásokat vezetnek be a vendégek visszaszerzéséért? – ezekről kérdeztük három pécsi belvárosi étterem vezetőjét.

Bővebben…

A Mischler Bisztró után hamarosan új cukrászda és cukrászműhely nyílik

Néhány hónappal ezelőtt nyitott az igazán látványos Mischler Cukrászda & Bisztró a pécsi Árkád bevásárlóközpont emeletén, de a földszinten működő cukrászda is fogadja a vendégeket. Sőt, amikor Miszler Miklóstól, az egységeket működtető vállalkozás vezetőjétől várjuk a Mi újság? kérdésre a választ, egy új cukrászműhely és a hozzá tartozó cukrászda közeljövőbeni megnyitásával is rá tud licitálni az előzőekben ismertetett korántsem elhanyagolható teljesítményre.

Bővebben…

Pályaorientációs szakmaismereti versenyek – indulunk!

2022 tavaszán is megrendezésre kerülnek a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek.  Sőt idén hozunk egy újdonságot is, már 5 ágazatban tehetik próbára magukat a gyerekek!

Bővebben…