Fotósok, operatőrök, vágók átalányadózása

A katáról átalányadózásra áttérő fotósoknál, operatőröknél és vágóknál nagyon fontos, hogy az érvényesíthető költséghányadokat pontosan alkalmazzák, mert nem mindegy, hogy családi esemény videózásával, fotózásával vagy egy televízióműsor elkészítésével bízzák meg őket.

Bővebben…

Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai

Az egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmük kiszámítása és az azzal összefüggő adókötelezettségek meghatározása során a kisadózó vállalkozók tételes adóján (új kata) kívül többféle adózási mód közül választhatnak, ezek az átalányadózás és a vállalkozói személyi jövedelemadó. Az átalányadózás bizonyos szempontok alapján, például a jövedelem és az adókötelezettség kiszámításának szabályait, az adminisztrációs kötelezettségeket figyelembe véve, előnyösebb lehet a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályainak alkalmazásához képest.

Bővebben…

Tájékoztatás a KATA változásaival kapcsolatban

Tájékoztatom, hogy az új szabályozás jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár. Az első feladat, hogy meg kell várni az új törvény közlönyben történő megjelenését. Ezt követően lehet érdemben az adótanácsadóval, illetve könyvvelővel konzultálni, addig csak felkészülni tudunk az adótanácsadóval, könyvvelővel történő konzultációra.

Bővebben…