A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének ajánlása az önkormányzatok részére

A koronavírus járvány következményei a vendéglátás, a turizmus és a személyi szolgáltatások szektorokat, kiemelten az ágazatban dolgozó KKV-kat szinte azonnal negatívan érintette.

A szükséges kormányzati intézkedések (bezárások, nyitvatartási idő korlátozása, rendezvények szüneteltetése) rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat. Likvid pénzforrások hiányában, a bezárások és üzlet szüneteltetések nemcsak a munkaerő-megtartást de a bérleti díjak megfizetését is nehézzé, egy idő után lehetetlenné teszik.

A magántulajdonú bérelt ingatlanokban működő KKV-k együttműködésen és a hosszú távú üzleti szempontok alapján már egyeztetéseket folytatnak az ingatlan bérleti díjak csökkentése, kompenzálások, halasztás tárgyában.

 

Javaslataink az önkormányzati tulajdonú üzletek vonatkozásában a következőek:

Általános megállapítás:

A járvány gyors vagy középtávú megállítása után az érintett vállalkozások számára szükséges a lehető leggyorsabb üzletnyitás, a vendégforgalom újraindítása. Mérlegelni szükséges, hogy a bérleti díjak megfizetésének szigorú kötelme milyen gazdasági hatást vált ki, az újra indulás vonatkozásában.

Amennyiben tovább tart a járvány, úgy a cégek elveszíthetik a meglévő munkaerőállományt, a bérleti díjakat is magába foglaló kötelezettségeiket sem tudják fizetni, végleg bezárnak. Így az önkormányzatok akár nagyobb mértékű és hosszabb távon jelentős bérleti díj kieséssel kell, hogy számoljanak.

 

  1. Javaslat: az önkormányzati tulajdonában levő ingatlanok bérlői körében gyors felmérést kell elvégezni az érintettség, bezárás, nyitvatartási korlátozás, jelentős forgalom csökkenés szempontok alapján.
  2. A felmérést követően intézkedési csomagokat lehet felállítani, amelyben a negatív hatások osztályozása mentén eltérő kompenzációs javaslatokat lehet tenni.

A/ Bezárás: Bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése, bérleti díj elengedése meghatározott időszakra.

B/ Korlátozott működés: bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése.

A települések össze tudják vetni a bérleti díj kompenzációk okozta önkormányzati bevételkiesést és az újra indulást követően megmaradt vállalkozások számát, azok megfizetendő bérleti díj volumenét.

 

A KKV-k érdekében kérjük javaslatunk megfontolását, amelynek tervezésében és modellezésében kérés esetén segítséget nyújtunk.

 

Pécs,  2020. március 18.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége

A Kormány a gazdaságot érintő döntései 2020.03.18.

Orbán Viktor a 2020. március 18-ai kormányülés szünetében ismertette a kormány gazdaságra vonatkozó döntéseit.

Az elsődleges cél a munkahelyek és a vállalkozások megvédése.

Összefoglalva:

  1. Magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek július 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
  3. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
  4. Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorok, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíj-járulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalány szerinti kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiség bérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A rendelet itt érhető el: Magyar közlöny 47. szám .

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 18., szerda