CBAM (karbonvám) regisztrációs eljárás eddigi tapasztalatai

Ahogy arról a Karbonvám – kinek kötelező benyújtani CBAM nyilatkozatot 2024. január 31-ig?! c. cikkünkben hírt adtunk, A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság 2024. január 22-től teszi lehetővé a CBAM átmeneti nyilvántartásba (CBAM Transitional Registry-be) történő regisztrációs kérelmek benyújtását.

A Magyar Vámügyi Szövetség kérésére a CBAM (karbonvám) regisztrációval kapcsolatban az illetékes Nemzeti Klímavédelmi Hatóság összesítette az eddig beérkezett kérelmeknél tapasztalt problémákat. Annak érdekében, hogy a további regisztrációk során a vállalkozások ne kövessék el az eddigi hibákat, az alábbiakra hívják fel a figyelmet.

Bővebben…

„Klímatudatos Pécs” – Konferencia és workshop

„Klímatudatos Pécs” Konferencia – témája a klímaváltozás, a települési klímavédelmi stratégia készítése, a környezetvédelem és a klímavédelem szempontjából nagy jelentőséggel bíró körforgásos gazdaság üzleti lehetőségeinek bemutatása, villamosenergia rendszer stabilizálása, valamint a hidrogénhajtású városüzemeltetésben alkalmazható járművek környezetvédelmi hatása.

Bővebben…

Klímavédelmi projektelőkészítés a Nyugat-Balkánon – online fórum

Az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ online tájékoztató fórumot szervez „Klímavédelmi projektelőkészítés a Nyugat-Balkánon” címmel 2021. július 6-án 10.00 órától.

A rendezvény célja a nyugat-balkáni régió áttekintésén túl, a WBGC-2021/3. támogatási program bemutatása. Bővebb információért kérjük, tekintse meg a mellékelt programtervet, és jelezze részvételi szándékát a regisztrációs felület kitöltésével. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2021. július 5. 10.00 óra. A csatlakozáshoz szükséges linket és információkat 2021. július 5-én küldik meg e-mailen a jelentkezőknek.

A támogatási felhívást és a kapcsolódó dokumentációt az alábbi linken érhetik el: https://www.wbgc.hu/hu/tamogatasi-felhivasok/jelenleg-futo-felhivasok

További információ:

REGISZTRÁCIÓ

Klímapolitika és fenntarthatóság – webinárium

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és az Igazságügyi Minisztérium együttműködésben került megrendezésre az alábbi klímapolitika és fenntarthatóság témakörét feldolgozó rendezvény.

A rendezvény időpontja: 2021. július 7. 14.00-15.00

PROGRAM
14.00–14.06 Köszöntők
Bólya Boglárka, helyettes államtitkár, Igazságügyi Minisztérium, Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság
Dr. Vereczkey Zoltán, alelnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
14.06–14.20 Jelenlegi beruházások, fejlesztések és pályázati lehetőségek a körforgásos gazdaság, valamint a klímapolitika területén
Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
14.20–14.30 A klímapolitika és fenntarthatóság jelentősége európai szemmel
Tóth Edina, európai parlamenti képviselő
14.30–14.55 Kérdések és válaszok Bólya Boglárka helyettes államtitkár moderálásával
14.55–15.00 Bólya Boglárka helyettes államtitkár zárja a találkozót

Jelentkezési határidő: 2021. július 5., hétfő

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött. A webinárium az Igazságügyi Minisztérium CISCO WEBEX felületén keresztül valósul meg. A csatlakozáshoz szükséges linket és információkat 2021. július 6-án, kedden délután küldik meg a jelentkezőknek e-mailen.

REGISZTRÁCIÓ