Kérdések és válaszok az NTAK vendéglátásba való bevezetése előtt

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2023. január 18-án a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendéglátás moduljához kapcsolódó szakmai konzultációt tartott. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának tagjai és a területi kamarák által feltett kérdésekre az alábbi válaszok érkeztek:

 

Az MTÜ által a vendéglátó üzletek üzemeltetői számára korlátozás nélkül, ingyenesen biztosított vendéglátószoftver egységes lesz-e, egyforma mindenki számára, vagy a pénztárgépekhez hasonlóan, többféléből lehet majd választani?

Az MTÜ ingyenesen egyfajta szoftvert biztosít majd, – a VENDÉGEM vendéglátás szoftvert – amelyen keresztül minden szükséges adminisztrációs teendő, és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető.

 

A szoftver automatikusan megkapják a vendéglátók, vagy külön kell igényelni? Ennek mi lesz a módja/folyamata?

A VENDÉGEM szoftvert az előzetes tájékoztatás szerint az NTAK rendszeren keresztül lehet igényelni, melyről a már regisztrált vállalkozásoknak hamarosan megküldésre kerülnek az információk. Azonban egyéb – az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek is használhatóak lesznek az adatszolgáltatáshoz. A szoftverválasztás 2023. február 15-től indul.

 

A szoftver üzemeltetéséhez milyen egyéb infrastruktúra/feltétel szükséges. Pl. érintőképernyős számítógép, tablet stb., lesz-e támogatás a beszerzésükhöz?

Az MTÜ csak az ingyenes szoftvert biztosítja, azonban egyéb eszközbeszerzéshez vagy hardveres támogatást nem tervez nyújtani.

 

A már megvett pénztárgépeket le kell-e cserélni, lesz-e kombinált pénztárgép?

A pénztárgépet az NTAK adatszolgáltatás miatt nem kell lecserélni, ugyanis az adatszolgáltatás az éttermi/vendéglátós szoftverhez kell illeszteni, nem pedig a pénztárgéphez.

 

A szakmai felkészülést ki, és milyen módon biztosítja, az ezzel kapcsolatos plusz terheket ki téríti?

A szakmai felkészülés keretében április 5-ét követően elérhetővé válik az NTAK-hoz kapcsolódó e-learning tananyag, valamint a rendszerhasználathoz kapcsolódó videók is, de már 2023. március 1-től lehetősége nyílik a vállalkozásoknak az önkéntes adatszolgáltatásra.

 

Igényel-e plusz munkaerőt a működtetés? (pl. menüztetéssel foglalkozó vendéglátó egységeknél csúcsidőben)

A működtetés nem igényel plusz munkaerőt, mivel egy egyszeri paraméterezés után a szoftver elvégzi az NTAK adatszolgáltatást.

 

Kapnak-e a vállalkozások türelmi időt a felkészülésre, hiszen még mindig teljes információhiánnyal küzdenek.

A kötelező adatszolgáltatás 2023. július 1-jén indul, azonban az RMS/TSS szoftver alapú önkéntes adatszolgáltatásra már 2023. március 1-jétől lehetőség nyílik. A VENDÉGEM vendéglátás szoftverrel 2023. április 5-től, turisztikai attrakciók esetében pedig 2023. április 18-tól lesz erre lehetőség az MTÜ tájékoztatása szerint.

 

Amennyiben valaki nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségeinek, milyen szankció várható?

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét a jegyző évente legalább egy alkalommal, hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítették.

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet értelmében az NTAK-REGISZTRÁCIÓra köteles vendéglátó üzletek típusai a következők:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

A fentebb felsorol vendéglátó üzletek közül azonban ADATSZOLGÁLTATÁSi kötelezettsége csak az alábbiaknak van:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

Fentiek alapján a munkahelyi/közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek nem kötelezettek az adatszolgáltatásra.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felajánlotta az MTÜ-nek, hogy a területi kamarákkal együttműködve vállalja a szoftver bevezetése előtt megrendezésre kerülő képzések népszerűsítését, illetve – amennyiben a képzés nem online kerül megrendezésre – a helyszín biztosítását és esemény megszervezését is.

Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány

A 2022. november 16-i Kormányinfón bejelentett turisztikai akcióterv hat pontját ismerteti a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) üdvözli az intézkedéscsomagot.

A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – írja az MTÜ közleményében.

Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozását, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést.

A 6 intézkedés a következő:

 1. A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogy a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.
 2. A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.
 3. A SZÉP-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására.
 4. Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-jre módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.
 5. További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.
 6. Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Az intézkedések pontos részletei a hamarosan megjelenő Magyar Közlönyben lesznek olvashatók – zárul az MTÜ közleménye.

Az MSZÉSZ üdvözli az intézkedéscsomagot

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel üdvözli a november 16-i Kormányinfón elhangzottakat, mely szerint a hosszas tárgyalások pozitív eredménnyel zárultak: 2022. október 1. és 2023. március 31. között a szakma mentesül a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól – reagált az szakmai érdekképviselet a mai bejelentésre. Mint írják, a támogatás egyértelműen hozzájárul a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához.

Emellett a most kihirdetett 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése hatalmas segítséget nyújt a munkavállalók megtartásához, továbbfoglalkoztatásához az alacsony forgalmú év eleji hónapok és az átmeneti szállodabezárások alatt – fogalmaztak.

A szövetség tájékoztatása szerint folyamatosan figyelik a szállodaipar helyzetének alakulását, arról rendszeresen egyeztetnek a kormányzati képviselőkkel, akik – a közlemény szerint – nyitottak a munkaerő megtartása érdekében szükséges további támogatásokra is.

Forrás: turizmus.com