CBAM (karbonvám) regisztrációs eljárás eddigi tapasztalatai

Ahogy arról a Karbonvám – kinek kötelező benyújtani CBAM nyilatkozatot 2024. január 31-ig?! c. cikkünkben hírt adtunk, A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság 2024. január 22-től teszi lehetővé a CBAM átmeneti nyilvántartásba (CBAM Transitional Registry-be) történő regisztrációs kérelmek benyújtását.

A Magyar Vámügyi Szövetség kérésére a CBAM (karbonvám) regisztrációval kapcsolatban az illetékes Nemzeti Klímavédelmi Hatóság összesítette az eddig beérkezett kérelmeknél tapasztalt problémákat. Annak érdekében, hogy a további regisztrációk során a vállalkozások ne kövessék el az eddigi hibákat, az alábbiakra hívják fel a figyelmet.

Bővebben…

Indul a rakodóhelyek regisztrációja – BIREG

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nemzetközi közúti áruszállításhoz használt bilaterális és multilaterális engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzése és nyomon követhetősége céljából elektronikus rendszert (BIREG) hozott létre, melynek használata a fuvarozók számára a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint 2021. január 1-től kötelező. A BIREG rendszer fejlesztésének folytatásaként – bővített funkcionalitással – a rendszerhasználat kiterjesztésre kerül a fel- és lerakóhelyek engedélykezelésével a Kormányrendelet szerint.

Bővebben…