Felhívás vendéglátó üzlettípus bejelentésére

Felhívjuk a Pécs városában vendéglátó üzletet üzemeltető kereskedők figyelmét, hogy a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet értelmében a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a vendéglátó üzlettípusát legkésőbb 2021. március 31-ig kellett bejelenteni Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Hatósági Főosztályához, amit a kereskedők egy része még a mai napig nem teljesített.

A hivatkozott kormányrendelet 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett módosítása alapján a hatóság 2021. október 31ig köteles ellenőrizni a fenti bejelentés megtételét és ha a hatósági ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a kereskedő nem tett eleget a kötelezettségének, a hatóság az érintett üzletet köteles azonnali hatállyal a bejelentés megtételéig bezáratni.

A fentiekre tekintettel kérik azon vendéglátó üzletet működtető kereskedőket, akik még nem teljesítették bejelentési kötelezettségüket, hogy annak mihamarabb az elektronikus ügyintézés szabályai alapján, az
Eönkormányzati portálon közzétett iForm űrlap („Bejelentés nem üzletköteles termék forgalmazásáról” vagy „Működési engedély kérelem üzletköteles termék forgalmazásához”) alkalmazásával tegyenek eleget!

Forrás: PMJV Polgármesteri Hivatala Hatósági Főosztály

Korábbi cikkünk ebben a témában: pbkik.hu/uj-tipus-szerinti-besorolas-a-vendeglatohelyeknel

Újabb kötelezettségek a kiskereskedelemben

Több helyen is módosult a piacfelügyeleti törvény 2021. július 16. napjától. A változások előírják a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, és érintik a termékek visszahívásával kapcsolatos vállalkozói önkéntes intézkedéseket. A jövőben a veszélyes termékek kapcsán a logisztikai szolgáltató is felelősséggel tartozik, emellett a hatóság hatásköre is számos ponton kibővült.

Bővebben…