Döntött a kormány: így változik a felszolgálási díj és a borravaló szabályozása

Ezentúl maximum 15%, céges rendezvényeknél 20% lehet a felszolgálási díj a vendéglátásban, a borravalót pedig fizetési módtól függetlenül adómentesen kaphatják meg a felszolgálók a ma társadalmi egyeztetésre bocsátandó jogszabályi változásoknak köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Bővebben…

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Újra megjelenteti Magyarország Kormánya az összesen 13 milliárd forint értékű, a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programján belül az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívást. Ez a kör a program indulásakor elsőként pályázhatott az üzletenként lehívható egymillió forint értékű támogatásra. Az iparági visszajelzések alapján ugyanakkor a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében jelentős volt az igény a felhívás ismételt megnyitására. Az üzemeltetők most december 4-éig adhatják be kérelmeiket.

Bővebben…

Pécsett is elérhető lesz az MTÜ Google-lal közös, ingyenes tréningsorozata

Jelentős a digitális készségfejlesztés iránti igény az ágazat szolgáltatói, elsősorban a kkv-k körében ‒ derült ki a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megújítása kapcsán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által tavasszal végzett felmérésből. Erre reagálva, a turisztikai vállalkozások versenyképességének fokozása érdekében az MTÜ a Google Magyarországgal partnerségben november folyamán hat állomásos, országos ingyenes tréningsorozatot indít. A félnapos képzéseken az alapoktól a műhelytitkokig vezetik végig a résztvevőket, megmutatva, hogy a digitális eszközök használatával hogyan juthatnak több közvetlen foglaláshoz és vendéghez, ezáltal pedig magasabb bevételhez. A két tudásszinten zajló képzésekre a cikk végén található linkre kattintva regisztrálhatnak a hazai szolgáltatók.

Bővebben…

Üzletenként egymillió forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki büfék

Összesen 2,8 milliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra pályázhat október 15-étől országszerte 2800 vidéki, egész évben nyitva tartó büfé. Az üzletenként egymillió forint értékű támogatást korszerű konyhatechnológiai és a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, készletek beszerzésére fordíthatják az igénylők. De felhasználhatják energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, vagy akár nagyobb beruházásokhoz is. A november 30-áig tartó pályázat immár ötödik üteme a Magyarország Kormánya által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárd forint értékű programjának.

Bővebben…

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le a vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek

Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat szeptember 9-étől összesen közel egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra. A Magyarország Kormánya által indított program keretében igényelhető, üzletenként egymillió forint értékű támogatást korszerű konyhatechnológiai, és a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök vagy készletek beszerzésére, energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, illetve nagyobb beruházásokhoz használhatják fel.

Eszközbeszerzésre, fejlesztésre igényelhetnek támogatást a hazai zenés-táncos szórakozóhelyek és alkalmi vendéglátó üzletek

Folytatódik az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai pályázati konstrukció. Összesen közel 300 millió forint értékű támogatást hívhat le mintegy 200 vidéki alkalmi vendéglátó üzlet és további 100 vidéki zenés-táncos szórakozóhely. Az üzletenként igényelhető, egymillió forint vissza nem térítendő támogatás immár a harmadik eleme a Magyarország Kormánya által a vidéki vendéglátóhelyek számára indított, 13 milliárd forint értékű támogatási programnak. A támogatási program további őszi ütemeiben a kávézók, a büfék, az italüzletek és a bárok adhatják majd be igényeiket.

Bővebben…

Bértámogatás munkáltatók számára – Nyári diákmunka 2024 munkaerőpiaci program

A teljes foglalkoztatottság elérése, valamint a fiatalkori inaktivitás csökkentése, a korai munkatapasztalat- és munkajövedelem-szerzés elősegítése érdekében a Kormány 2024. június 17-től ismételten meghirdeti a ,,Nyári diákmunka 2024.” munkaerőpiaci programot, amelynek keretében bértámogatást nyújt a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő munkáltatók részére a 16-25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához.

Bővebben…

Több program, több vendégéjszaka – regisztrálja rendezvényét díjmentesen!

Baranya turisztikai vállalkozásai is részt vettek a 46. Utazás Kiállításon a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett közösségi standon. Közös cél, hogy Pécset és Baranyát vonzóbbá és népszerűbbé tegyük a belföldi és külföldi utazók körében. Ennek egyik módja, hogy már akkor „megkínáljuk” az utazást tervezőket a térségi programokkal, amikor még csak a szállások között keresgélnek.

Bővebben…

46. Utazás Kiállítás – baranyai megjelenés

A turizmus-vendéglátás baranyai szereplőivel, vállalkozásaival és termékeivel is találkozhatnak a kamarai standokon a 46. Utazás Kiállításon a Hungexpo területén 2024. február 22-25. között.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara standjain megjelenő vállalkozások a következők:

  • Baranyai Gasztronómiai Klaszter – gasztronómia
  • Enterprise Europe Network Dél-dunántúli Iroda, Pécs – nemzetközi vállalkozásfejlesztés
  • Fekedi Stifolder – sváb hagyományok
  • Trabert Hof Vendégház Fekeden – sváb népi építészet és gasztroCOOL TOUR-a
  • StagLand Cabins, Hosszúhetény – fenntartható szálláshely
  • Green Touch – zero waste natúrkozmetikum termékcsalád
  • Bánáti Bazsarózsa Népművészeti Fesztivál
  • Villány-Siklósi Borút Egyesület – Villányi borászok, helyi termelők, Siklósi Vár – programturizmus
  • Helian NaTour – biciklis turizmus, utazásszervezés

 

Az alábbi témákban kerekasztal beszélgetések formájában szakmai előadásokon tájékozódhatnak:

  • Zöld certifikáció a fenntartható szálláshelyeken
  • Baranyai Gasztronómiai Klaszter – gasztroturizmus
  • Michelin ajánlás / gasztro turizmus szerepe és hatása a turizmusfejlesztésben
  • Biciklis és öko-turizmus
  • Borturizmus, borfesztiválok
  • Nemzetközi partnerség a turizmusban, az EEN eszközrendszere a turisztikai vállalkozások külpiaci kapcsolatépítése érdekében
  • “Feked, a sváb Hollókő”, avagy a sváb népi építészet bemutatása és egy konkrét sváb vályogház felújításának tapasztalatai a Trabert Hof példáján keresztül
  • Hogyan került egy sváb stifolder a világ 5 legjobb szalámija közé Londonban?
  • Sváb gyökerű, minőségi gasztronómia napjainkban vidéken – sváb gasztroCOOL TOUR-a

 

A február 22-i szakmai nyitónapra korlátozott számban díjmentes, digitális belépőt tudunk biztosítani önkéntes kamarai tagoknak, melyet emailben igényelhetnek a email címen keresztül.

További információ: 46. Utazás Kiállítás – Hungexpo