A hónap üzletembere

Fenntartható vendéglátóhely lett a Nana

Fenntartható vendéglátóhely minősítést kapott a pécsi Nana bistro&bar. A Felelős Gasztrohős Alapítvány azokat az egységeket jutalmazza ezzel a minősítéssel, amelyek szeretnék zöldebbé tenné a működésüket. Ez jelentheti a hulladékkezelés optimalizálását, az energia- és vízhatékonyságot vagy éppen az alapanyag beszerzésének módját (pl. a helyi termelők előnyben részesítését). Ahogy Szabó Zoltán üzletvezető mondja, elsősoran nem a tanúsítvány megszerzése volt fontos, sokkal inkább az a fajta környezettudatos gondolkodás visszatükrözése, amelyet évek óta követ a népszerű belvárosi vendéglátóhely.

Tovább olvasom »
A generációváltás a fejlődést is felgyorsította

Az építkezések bűvkörében nőtt fel Götz Attila, már kamaszként is cipelte a malterosvödröket édesapja vállalkozásában. A pályaválasztásnál sem gondolkodott sokáig, az egyetem elvégzése után pedig egyértelmű volt számára, hogy továbbviszi a ma már 27 éves építőipari kivitelezéssel foglalkozó családi vállalkozást. 2013-ban vette át a stafétát édesapjától, bár a mai napig együtt dolgoznak, más-más területet felügyelve. A 2008-as gazdasági válság a hosszúhetényi Götz és Társai Kft.-t is megrázta, de az utóbbi tíz évben látványos fejlődésnek indult a cég. Az ügyvezető szerint szükség van a fiatal generációk hozta „vérfrissítésre”.

Tovább olvasom »
Hozzáértés, végtelen szorgalom, alázat és szerencse – ez a siker titka

Ha valaki Pécsett meghallja azt a szót, hogy Csofém, a többség biztosan tudja, hogy egy épületgépészeti áruházat takar az elnevezés, hiszen a Csomay Árpád vezette vállalkozás 30 éve áll a vevők szolgálatában. A kereskedelemben örök érvényű irányelvek szerint működik, azaz a vevő teljeskörű kiszolgálása az első, és hogy ez ma a szinte eladók nélkül működő hatalmas áruházak korszakában mekkora érték, azt a 3 évtizednyi működés is igazolja. Csomay Árpád szerint négy dolgon múlik vállalkozása sikere.

Tovább olvasom »
A felelős gasztrohős

80-90 % helyi alapanyag felhasználás a vendéglátásban – egy működő modell A Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöksége rotációban, minden évben választás útján tölti be a tisztséget. Ez egyrészt csökkenti az elnök és alelnökök munkaterhelését, másrészt a tagság közös munkájához egyre több és új szempont kerül a fókuszba. Idei leköszönő, a fenntartható vendéglátásért felelős alelnök Felcser Dávid, a Nosalty.hu-nak adott interjújában foglalta össze hitvallását a környezettudatosság „aktív műveléséből” adódó igen komplex feladathalmazról és az ezekre formálódó megoldásaikról a vendéglátás területén.   A felelős gasztrohős A pécsi Király utcai Reggeliben sok minden kicsit más, mint ahogy általában megszokhattuk a vendéglátóhelyeken. Felcser Dávid és üzlettársa 11 évvel ezelőtt nyitották meg a szomszédos Nappalit, majd mivel Dávid az éjszakai életet nappalira szerette volna cserélni, plusz beleszeretett az újhullámos kávéba, megvalósította az álmát és megnyitotta a Reggelit. Ez egy gasztrokulturális közösségi tér, küldetésük pedig a fenntartható szemléletű vendéglátás, a társadalmi érzékenyítés, és a természettel való harmóniában

Tovább olvasom »
„Készen állni a változásra és merni előremenni, innoválni”

A világ más tájain jól ismerik a lovasberkekben a LotusRomeo márkanevet, amely egy pécsi vállalkozáshoz köthető, ugyanis a baranyai megyeszékhelyről gyárt prémium minőségű egyedi lovasruházatot a Torma-Székely Éva vezette vállalkozás. Amelynek magas a szakmai respektje a megrendelői körében, hiszen különleges megoldásokat is képesek kidolgozni – ráadásul az igényekhez alkalmazkodva igen rövid idő alatt. Most egy új projektbe kezdtek: légzsákos mellényekhez készítenek zakókat. A másik nagyszabású tervük a cég növekedéséhez kapcsolódik: telket vásároltak az egyik pécsi ipari parkban, ugyanis itt építik meg a nagyobb gyártóegységüket.

Tovább olvasom »
A vendéglátós házépítő: „nem szeretem feladni a dolgokat”

Az építőiparból érkezett a vendéglátásba Holczer Miklós, aki öt éve nyitotta meg a pécsiek és a külföldi (egyetemista) vendégek kedvelt éttermét és kulturális terét, a Király utcai Nana Bistrot. Bár eleinte hárman lettek volna tulajdonosok, köztük Miklós az úgynevezett csendestárs, végül egyedül maradt a megvalósítással. Akkor még távol állt tőle a vendéglátás, de „belerázódott”, bár az építőipari vállalkozását nem adta fel. Döntése helyessége a Covid alatt sokszorosan beigazolódott.

Tovább olvasom »
Mára presztizsértékű hírnevet szerzett a piacon a W5labs

Meghatározó jelentőségű megrendeléseken, érdekes és izgalmas projekteken dolgozik a pécsi W5labs kreatív digitális ügynökség. A tavalyi évben az eddig is erős tárhelyszolgáltatásukhoz kapcsolódó márka (w5host.com) mellett a hálózatüzemeltetési szolgáltatásukat is újragondolták, frissítették (w5network.com). A vállalkozás az utóbbi időben jelentős változáson ment keresztül, ugyan valamivel kisebb létszámmal dolgoznak, mint korábban, de ez inkább előnyükre vált. Mint Csepregi Zoltán ügyvezető mondja, a Covid csak felerősítette a letisztulási folyamatot.

Tovább olvasom »
A pandémia alatt is tudott növekedni a Magyar Bor Nagydíjas Günzer Tamás Pincészete

Egy kiváló neszmélyi chardonnay mellett a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lett a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertese. Ez egy olyan megmérettetés, ahová nem lehet nevezni, itt a borszakírók válogatják ki a forgalomban lévő borok közül azt a 12-t, amelyeket megversenyeztetnek egymással. Plusz ok a büszkeségre, hogy egyedülálló módon e pincészet két bora is bekerült a 12-es körbe. De a tavalyi év más sikereket is tartogatott a villányi pincészet számára. Günzer Tamástól először azt kérdeztük, hogy mit jelent egy ilyen elismerés a boros szakmában.

Tovább olvasom »
Elindult külföldi útjára a FruttaMax

Új szakaszba lépett a FruttaMax, a hidasi Yuva Kft. által kifejlesztett újhullámos szörpcsalád, hiszen megkezdődött külföldi karrierútja. A korábbi években a vállalkozás vezetői az 50%-os gyümölcstartalommal készített prémiumszörpök megismertetésére, az új koncepció (egy fél literes palackból 12 liter gyümölcslé nyerhető, így a környezetvédelmi szempontok is érvényesülnek) elterjesztésére, valamint a gyártás stabilitására helyezte a fókuszt, így már több hazai élelmiszerlánc és nagykereskedés is forgalmazza a termékcsaládot. Szabó Zoltán tulajdonos-ügyvezetőt a vállalkozásban megtett újabb jelentős lépésről kérdeztük.

Tovább olvasom »
A legnagyobb kihívás még mindig a gőztechnológia elfogadtatása

Környezetbarát technológiával, 5 liter vízből előállított gőzzel tisztították ki a Prosis autómosóiban a gépkocsik belsejét néhány éve. Ilyen üzletből többet is működtetett a vállalkozás, és ahogy annak idején az ügyvezető, Varsányi Szilárd szinte jelszavaként fogalmazta meg: „Legyünk nyitottak a világra és merjünk kockázatot vállalni!”, úgy mentek tovább egy új irányba. A vállalkozás ugyan profilt váltott, de maradtak a korábbi környezetkímélő vonalon: ma gőztechnológiás berendezéseket forgalmaznak, amelyek az autókárpittól a napelemek tisztításáig rengeteg helyen bevethetők.

Tovább olvasom »