Fiatal vállalkozásokról fiatal vállalkozásoknak, tizenegyedszer

Mintegy 80 vállalkozás cserélt tapasztalatot a Fiatal Vállalkozók Hete keretében 2018. november 15-én megrendezett pécsi programon. E fő kérdésekre keresték a választ: milyen a fiatalok vállalkozási kedve Magyarországon? Meg tud-e történni a rendszerváltáskor megalapított cégek generációváltása? Van-e, és ha igen, milyen pénzügyi támogatások léteznek a fiatalok indulásához? Milyen mentor és inkubációs programok vannak? Hogyan tud a külföldi piacra lépni egy cég? Hogyan kell elindulni a rögös úton?

A kérdések nagy részére választ is adtak a kompetens előadók.

Előadást tartott a Games for Business, a Vimage és a Monday Quiz alapítója. Bemutatkozott a B-LIGHT projekt – melynek keretében magyar-horvát együttműködéshez kaphatnak akár 135.000 euró támogatást a vállalkozások –, valamint az I-DARE program, ami kifejezetten fiatalok vállalkozóvá válását segíti a térségben.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal új szolgáltatását a Mentor Programot mutatta be.

A pécsi kamarában működő Enterprise Europe Network a nemzetközi kapcsolatok kialakítását segítő szolgáltatásait demonstrálta, az INPUT Program pedig kifejezetten a startup-ok rögös útjához adott útravalókat.

Fontos információ volt a 25 év alatti jelenlévők számára, hogy a fiatalok vállalkozóvá válásához forrást adó program (GINOP 5.2.2.-5.2.3.) még nem zárult le: ők tájékoztatást kaphattak arról, miképpen juthatnak 3 millió forinthoz.

Az esemény idén XI. alkalommal, a FIVOSZ főszervezésében, a Szálkai Könyvelő-és Adótanácsadó Iroda, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network, az INPUT Program és a PTE Doktorandusz Önkormányzat társszervezésében került megrendezésre.