Kiszélesíti a bérprogramot a kormány

A mérték és az adminisztrációs terhek terén is jelentősen javulnak a munkahelyvédelmi bértámogatási program kondíciói.

Forrás: https://www.vg.hu

A Világgazdaság információi szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentős könnyítéseket jelentett be a „kurzarbeit” néven ismertté vált munkahelyvédelmi bértámogatási program kapcsán a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ma délelőtti ülésén.

Az újság úgy tudja, hogy az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik, a változtatások komoly mértékűek, lényegbevágóak és kifejezetten pozitívak. Nem csupán adminisztrációs engedményeket hajt végre a  programban a kormány, hanem hozzányúlnak a kapacitáscsökkentés eddigi, 30-50 százalékos küszöbéhez is, amelyet jelentősen feljebb tornásznak. Ugyanakkor a munkaidő csökkentésére vonatkozó korlátot nem törlik el teljesen, de minimalizálják. A bürokrácia lefaragásának köszönhetően a vonatkozó kérelmi nyomtatvány 10-15 perc alatt kitölthető, továbbá lazítanak a létszámtartási kötelezettségeken, illetve a képzési előírásokon is.

A foglalkoztatói oldal szerint a napokban közzétett észrevételeik túlnyomó részét befogadta a kabinet, és ugyan maradtak még véleménykülönbségek – ezeknek a megvitatása sem került le a napirendről -, a lényegi kérdésekben sikerült egyezségre jutni.

A lap értesülései szerint, további finanszírozási kezdeményezések is küszöbön vannak, az MFB és a Széchenyi Kártya Program is további hiteltermékeket hirdethet meg.