A védelmi intézkedések következő üteme

A 2020. május 15-én megjelent Magyar Közlöny tartalmazza a 207/2020. (V. 15.) kormányrendeletet, mely a védelmi intézkedések 2020. május 18-án hatályba lépő ütemét határozza meg Magyarország területén – Budapest kivételével.

A rendelet szerint hétfőtől (05.18.) a vendéglátó üzletek már a belső, zárt részben is fogadhatnak vendégeket, akik a megrendelt ételt és italt helyben fogyaszthatják el. Kötelező azonban a védőtávolság betartása valamint a dolgozók számára szájat és orrot eltakaró eszköz viselése. A szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket, melynek során a vendéglátó üzletek működésére vonatkozó szabályokat kell betartaniuk.

2020. június 1-től a temetést, illetve az esküvőt követő családi rendezvények is megtarthatók, ha a résztvevők létszáma nem haladja meg a 200 főt. Házasság, illetve az azt követő családi rendezvény vendéglátó üzletben és szálláshelyen is megtartható. A fenti esetekben is fontos a védőtávolság megtartása.

Felhatalmazást kaptak a települési önkormányzatok polgármesterei, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyenek.