Sokszínű kamarai aktivitás erős külső hatások alatt

A kamarai munkát a koronavírus járvány és a kapcsolódó kormányzati intézkedések, az azok hatásaként megjelenő hazai és globális gazdasági folyamatok erősen befolyásolták. Február – június időszakban a kamarai célrendszert a Covid hatásokhoz igazítottuk és a teljes megyei gazdaság számára dolgoztunk ki gazdasági rendszereket, véleményeztük a helyi és országos intézkedéseket, lobbiztunk szakmai ügyek mentén – nem kevés eredménnyel.

A Covid időszak alatt a törvényi előírások mentén a kamarai választásokat sikeresen előkészítettük és a hivatal megszervezte a lebonyolítást. Létrejöttek az új testületek és lezajlottak az alakuló ülések is.

A kamarai testületek: https://pbkik.hu/kamara/testulet-2020-2024

 

 1. Koronavírus és kapcsolódó szakmai munka

 A folyamatosan megjelenő korlátozó intézkedéseket, a cégeket érintő jogszabályi változásokat folyamatosan elemeztük és azokból szakmai leírásokat/céges protokollokat készítettünk, amelyet a heti 2 hírlevélben (rendkívüli covid) a megye minden vállalkozása számára megküldtünk. A március – májusi időszakban szinte 24 órás személyes ügyeletet tartottunk a szakértő kollégákkal, fogadtuk a telefonokat, cégeket, oldottunk meg apróbb – nagyobb problémáikat.

A kamarai weboldalon önálló tájékoztató oldalt hoztunk létre: https://pbkik.hu/koronavirus/

A kamarai javaslatokat az alábbi linkre töltöttük fel: https://pbkik.hu/temak/koronavirus/kamarai-javaslatok/

 • A helyi nagyvállalatok, kiemelten a Hauni Hungaria Kft., ITSH és LAFARGE Cement Magyarország Kft. a teljes időszakban segítették a kamarai munkát a saját céges protokolljaik átadásával.
 • A gépipari klaszter és kamara közös, a gépipari – feldolgozóipari cégek számára használható válságkezelő modellt dolgozott ki, amelyet a Minisztériumok is megkaptak, a kormányzati intézkedésekben sok minden meg is jelent később az anyagból. https://pbkik.hu/2020/06/23/hirek/del-dunantuli-gepipari-klaszter-jarvanyugyi-tanulsagai/
 • Eredményesen lobbiztunk a teljes hazai turisztikai szektor érdekében, így született meg a Széchenyi Turisztikai Kártya (és később annak kiegészítése a személygépjárművel történő utasszállítókra, mint igénybe vevők), a járulékmenetes Szépkártya intézkedés, a turisztikai szolgáltató szektort érintő kormányzati korlátozó intézkedések életszerű változtatása/módosítása.
 • Az önkormányzati tulajdonú bérleményekre vonatkozó, a kamarai elnökség által határozatba foglalt javaslatcsomagunkat gyorsan bevezették a megyei városok és települések, április végén – május elején Pécs városa is.
 • A Pénzügyminisztériumnak a gépipari cégek (második ütemben építőipari is) nagyobb támogatott projektjeinek beragadt forrásainak kiutalása érdekében közös levelet küldtünk a gépipari klaszter elnökkel, amelyet követően heteken belül a cégek magkapták az akár 18 hónapot „csúszott” támogatásokat.
 • Eredményesen szerveztük a cégek számára az első körös maszkgyártási és beszerzési kapacitásokat. Helyi cégek maszkgyártási tevékenységét és a maszkok beszerzését koordináltuk, annak logisztikáját is megszerveztük.
 • Fertőtlenítő gyártás beindítását támogattuk és szerveztük annak cégekhez történő eljutását és logisztikáját.
 • Támogattuk a cégeket a bértámogatás (Kurzarbeit) pályázat elkészítésében, pénzügyi modelleket készítettünk, folyamatosan tartottuk a szakmai kapcsolatot a Kormányhivatal munkatársaival, pályázatokat monitoroztuk és tanácsadást végeztünk a cégek számára.
 • A válság Széchenyi Kártya konstrukciók eredményes piacra juttatása érdekében megszerveztük a pécsi kamarai kapacitásbővítést és a városi irodák folyamatos nyitva tartását is. Az országban a harmadik legnagyobb volument kamaránk közvetítette ki. https://pbkik.hu/penzugyi-megoldasok/
 • Síkfői Tamás kamarai elnök a PTE vezetésével megegyezve elsőbbségi és kedvezményes covidteszt eljárási rendszert dolgoztatott ki, amelynek keretében a kamarai önkéntes tagok 10% kedvezménnyel, 24 órás eredménnyel tudtak és tudnak most is PCR tesztet végezni.
 • A Pannon TV-vel megegyezve on-line oktatási filmeket forgattunk az orosz és magyar nyelvtől a szakképzési témákon át a céges jó gyakorlatokig. Ezt nagyon sok iskola és cég folyamatosan nézte, segítette a digitális oktatást is.

https://pbkik.hu/2020/03/30/hirek/kamaraakademia-light/

https://pbkik.hu/2020/05/20/hirek/kamaraakademia-extra-uzleti-videosorozat/

 • Kollégák a pályaorientáció támogatására egy ma már országszerte használt on-line szabadulószobát fejlesztettek, amit már több mint 1000 résztvevő használt.

https://palyavalasztasbaranya.hu/blog-hirek/palyaorientacios-szabadulo-szoba/

 • Nagy László a Techniq Kft. tulajdonosának kezdeményezését kamaránk is támogatta és támogatja, amelyben az 1+1 kampány alapján a céges támogatást ajánlottak fel a PTE alapítványnak az egészségügyi munka támogatására.

https://pbkik.hu/2020/04/02/hirek/11-egeszsegunk-vedelmere/

 • Az Építőipari Technológiai Klaszterünkkel is elkészítettük az egységes építőipari javaslatcsomagunkat.

https://pbkik.hu/2020/04/24/hirek/epitoipari-agazatspecifikus-javaslatcsomag/

 • A Külügyminisztériummal folyamatosan egyeztetve segítettük a vállalkozások külföldre utazását és/vagy hazatérését, külföldi munkavégzést és a szakmai delegációk bejutását az országba. Igazolásokat, sok esetben közvetlen KKM lobbit biztosítottunk.

  

 1. Baranyai Iparfejlesztési Program/Innováció

 • Az Iparfejlesztési program 4 pilléréből a 3 szakmai pillérben sok ügy megvalósult. A 2020-as év elején Síkfői elnökkel még sikerült személyesen tárgyalnunk a KKM államtitkáraival.
 • Idén szeptemberben Mikes Éva kormánybiztos a kamarában tárgyalt, így a Baranyai Iparfejlesztési Program és sok más kamarai, céges és megyei fejlesztési anyag is átadásra került. A munka azóta folyamatos, szereplőit tekintve kiterjed a megye meghatározó entitásaira.
 • A novemberben tárgyaltunk az előkészítés alatt álló Pécs Városi Kockázati Tőkealap budapesti szakértőjével, szakmai véleményünk kialakítása folyamatban van.
 • A KKV innovációs központ projekt részeleme megvalósult, átadásra került az IT HUB a Hattyúházban. Itt egy ICT központ jött létre, amely az eredeti KKV Innovációs Központ program egyik részeleme.
 • A KKV Innovációs központ eredeti nagyprogram megvalósításra a szükséges egyetemi egyeztetéseket újrakezdtük Kancellár Úrral. A potenciális ingatlan és a fejlesztési elképzelés is egyeztetés alatt.
 • Az elnökség döntése alapján kamaránk elnökségi jóváhagyással megállapodást köt a helyi cégek érdekében a Budapesti Műszaki Egyetem
 • KFI céges megyei mentorhálózat építése és fejlesztése PTE számára projektet elindítottuk az egyetemmel, a beszámoló lezárásának napján ülésezik az előkészítő fórum a kamara és PTE kancellária részvételével.

 

 1. #ajelenajövőd – Az innovatív vállalkozások köztünk élnek

A megye gazdasági – innovációs arculatát építő kezdeményezés keretében 133 vállalkozás bemutatásával kommunikációs kampány indult 2019-ben, amely a megadott időszakban a kamarai és helyi nyomtatott és az on-line szakmai felületeken folytatódott.

 

 1. Kooperációk

A kooperációs módszertan hatékony és működik. Számos belső, az önkéntes tagok együttműködését támogató, illetve a Baranyai Iparfejlesztési Programhoz kapcsolódó kooperációs egyeztetést szerveztünk. Ezen egyeztetések konkrét üzleti kapcsolatokban testesülnek meg, közös fejlesztési projektekben. A Covid helyzet számtalan kooperációs egyeztetést tett szükségessé, illetve generált. Beszállítói, közös fejlesztői és kooperációs munkák egyeztetése az időszakban folyamatos volt, kollégák segítik a kapcsolattartást és egyeztetéseket. A Hanon beruházás a helyi cégek bevonását tekintve példamutató, részben a kamara által szervezett kooperációs egyeztetés eredményeként (építőipar, automatizálás, technológiai szerelés, gépészet és termékgyártás is). Kooperációs egyeztetések kerültek megszervezésre a Hauni, Amphenol, Hanon, kreatív ipari cégek és Ipar 4.0 szolgáltatók, Szentágothai Kutatóközpont és helyi ipari cégek.

 

 1. Szentágothai János Kutatóközpont

A testület vezetését és a testület munkájának szervezését kamaránk menedzseli. A Foss által kezdeményezett kutatócsoport megalakulása óta elindult az Ibioscence Kft-vel egy új kutatócsoport szervezése bioinformatika témában és megalakult az Anyagcsere-szabályozás és Bioimpedancia Kutatócsoport. Új céges helyi együttműködések indultak a Pannonpharma Kft. és a Z-Elektronika Kft. projektjei mentén.

 

 1. Képzés és szakképzés

Mind a kamara, mind a kamara tulajdonában álló Nkft. képzési akkreditációja elkészült, azt a kormányhivatal jóváhagyta. A munkavédelmi felkészítések és a felnőttképzési törvény változtatása kapcsán az MKIK megkapta a kamara véleményét, amelyet a napokban már több szakmai szervezet (MKIK is) aláírásával a minisztérium is megkapott, a szükséges változtatás a napokban meg is történt. Cél a tv. hatálya alól kivonni a munkavédelmi képzéseket és felkészítést. A szakképzési törvény mentén a szakképzés átalakítása során folyamatos a kapcsolatunk a döntéshozókkal.

A Baranya Megyei Szakképzési centrum és a kamara által gesztorált Építőipari Technológiai Klaszter közös ágazati képzőközpont programon dolgozik, új infrastruktúra és innovatív technológiák beszerzésével indul majd a képzőközpont.

 • Szülői értekezletek a szülők megszólítására és informálására 357 szülő bevonásával.
 • Üzemlátogatások cégeknél 174 tanuló bevonásával.
 • Osztályfőnöki órák (pályaorientációs és önismereti foglalkozások trénerrel) 1414 tanuló bevonásával.
 • Szakmaismereti versenyek 4 szakmacsoportban üzemlátogatásokkal. Az első fordulóban 432 gyermek vett részt. A vírus miatt le kellett állítanunk a versenyeket.
 • Gép-ésszel döntő 50 fő bevonásával.
 • Tanműhely látogatások szakképző iskolákban 37 fő bevonásával.
 • Nyári pályaorientációs tábor 3 db, 43 fő bevonásával.
 • SZKTV/OSZTV: ebben a tanévben 12 iskolából, 29 szakmában 363 tanuló jelentkezett a megmérettetésre, a versenyek januári elődöntőit követően Baranyából 21 versenyző jutott tovább a válogató versenyekre.
 • Szintvizsga: 437 fő tett sikeres vizsgát.
 • Vizsgadelegálás: a bejelentett és ledelegált vizsgák száma 417 darab, 4344 fő vizsgázói létszámmal.
 • Mesterképzésbe 23 fő vett részt 3 szakmában (fodrász, gázfogyasztóberendezés és csőhálózat szerelő, villanyszerelő), folyamatban van 21 fő felkészítése 2 szakmában (autószerelő és karosszérialakatos).
 • Baranyában 326 képzőhelynek 1461 tanulóval van tanulószerződése. A kollégák 19 iskolával napi kapcsolatban vannak.
 • Humán Klub: januártól-júniusig 7 ülés zajlott le, ebből 3 volt személyes találkozó, 4 esetben pedig online.
 • A gyakorlati oktatói képzéseken 3 csoport vizsgázott 42 fővel. Folyamatban van még egy csoport 8 fővel.
 • Gyakorlati képzőhely ellenőrzésben 257 ellenőrzést végeztünk (ebből 88 bevezető 169 köztes).
 • Felnőttképzés: 4 db engedélyezett képzés megvalósítása a Kamarai Oktatási Központban 46 fő részvételével.
 • Felsőoktatási duális képzés támogatása a PTE-vel, szakmai fórum.

 

 1. Nemzetközi ügyek

A jelentősebb ki-, és beutazó delegációk és kapcsolatok

 • 02.11. Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségének látogatása a cseh vállalkozásokkal, klaszterekkel és testvérvárosi kapcsolatok mentén realizálható együttműködések kapcsán.
 • 02.18 Európai Kamarák Szövetsége (Eurochambers) KKV és Gazdasági Bizottság, valamint EEN albizottság ülés részvétel Brüsszelben, beérkező Eurochambre véleményezések és állásfoglalások továbbítása az MKIK és a hazai EEN konzorciumnak
 • 03.03. Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségének látogatása a török vállalkozásokkal, klaszterekkel és testvérvárosi kapcsolatok mentén realizálható együttműködések kapcsán.
 • 10.26-11.08. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett online partnertalálkozón, a Magyarország külképviseletein dolgozó gazdasági attasékkal folytattak személyes egyeztetéseket a kamara kollégái és főtitkára 20 ország tekintetében. A kétoldalú megbeszélések szolgáltatják a 2021-re tervezett külgazdasági programok alapját, melyeket az ITT és MOST magyar nyelvű nemzetközi üzleti partnerkereső online platformba integrálunk online fórumok formájában.

 

 1. Nemzetközi online partnerkereső üzletember találkozók szervezése és vállalkozók részvétele

 

 • 01.26-27. Fashion Match 9.0 – holland szervezés – 2 magyar vállalkozás.
 • 02.05. SIRHA – 82 magyar vállalkozás.
 • 03.30 – 01.31 Care & Industry together against CORONA – belga / EU szervezés – 21 magyar vállalkozás.
 • 04.20-05.16. Hannover Messe – német szervezés – 11 magyar vállalkozás, DDGK tagok.
 • 05.04-08. Textile Connect – svéd szervezés, 7 magyar vállalkozás.
 • 05.07 Ipar Napjai – közép-európai technológiai együttműködések – 110 magyar vállalkozás.
 • 06.10 Cluster-to-Cluster Meeting & Innovat&Match – olasz szervezés – 3 magyar vállalkozás (DDGK).
 • 09. 07-18 Get Ready for Japan 2020 – japán szervezés – 1 magyar vállalkozás.
 • 09.14-15 TAVOLA – belga szervezés, 2 magyar vállalkozás.
 • 09.17-24. Food Connections – belga szervezés, 2 magyar vállalkozás..
 • 09. 22 Online B2B for SMEs from metal sector – szerb szervezés – DDGK részvétel.
 • 10.05-08. Toriono FashionMatch – olasz szervezés, 5 magyar vállalkozás.
 • 10. 09 Go global, Go virtual! Croatia -V4 – 21 magyar vállalkozás és PBKIK MHT.

Évek óta szervezzük az O4B nemzetközi konferenciát, mindig októberben. Idén márciusban a COVID helyzet okán az élő esemény megszervezését „elengedtük” és kialakítottunk egy országosan egyedülálló on-line b2b rendszert – ITT&MOST Online magyar nyelvű Nemzetközi Üzletember Találkozó. Partnerek: a CED Közép-európai Gazdaság Fejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. külhoni irodái, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bilaterális tagozatai és vegyes-kamarák, a GYMSKIK, EXIM, HEPA, a KKM külgazdasági attaséi, nemzetközi projektjeink partnerei.

 Eddigi eredmények:

 •         Regisztrált résztvevők száma: 420 vállalkozás
 •         Országok száma: 17 ország
 •         Üzleti ajánlatok száma: több mint 500 db
 •         Lezajlott tárgyalások száma: közel 200 tárgyalás zajlott eddig

Az online felületen fórumok és tájékoztató rendezvények is zajlottak heti rendszerességgel annak érdekében, hogy az üzleti partnerségek kialakítását minél több, első kézből származó nemzetközi piaci információval támogassuk.

Eddig lezajlott ország specifikus és szektorális, exporthoz kapcsolódó tematikájú online fórumok (rendezvények között a részletes felsorolás):

 • Nemzetközi piacra lépés az Enterprise Europe Network díjmentes szolgáltatásainak segítségével
 • Piacra lépés és üzleti lehetőségek Ausztriában
 • Turisztikai Széchenyi Kártya – új finanszírozási lehetőség
 • Szerb piaci lehetőségek
 • Beszállítási lehetőségek a GFP horvátországi pályázatai kapcsán
 • Vállalkozz digitálisan! – A home office-t segítő digitális megoldások
 • EXIM – export finanszírozás, biztosítás és kárenyhítő programok
 • Országos Kreatív ipari és Dizájner Találkozó
 • Piacra lépés és üzleti lehetőségek Szlovéniában
 • Tárgyaljunk! – Praktikus tanácsok üzleti partnerkeresésre nemzetközi színtéren és vitarendezésre az e-kereskedelemben
 • Cseh piacra lépési lehetőségek – Takarékos devizaváltás és nemzetközi fizetések
 • Piacra lépés és üzleti lehetőségek Erdélyben
 • Olasz piaci lehetőségek

 

 1. Rendezvények és programok 2019. október – 2020. november

 • Open4Business
 1. október

Nemzetközi üzletember találkozó és nemzetközi konferencia.

 • DesignPécs
 1. október

Kreatív ipari szakmák és az innováció találkozása. Cél a régió kiemelkedő kreatív ipari képviselőinek bemutatása.

 • Vevőszerző reklámszövegek
 1. november

A képzés során a résztvevők megtudhatták, milyen építőkockákat használjanak annak érdekében, hogy honlapjuk vevőszerző, megrendelést hozó és egyben látogatott legyen.

 • Magyar-orosz kapcsolatfejlesztés
 1. november

A kétoldalú találkozó célja a térség vállalkozói üzleti lehetőségeinek megismertetése volt.

 • Gazdaságfejlesztési fórum
 1. november

Mi kell a megyei gazdaság fellendítéséhez? Fórum polgármesterek és vállalkozások részvételével.

 • Adófórum
 1. november

Fórum a 2020. évi adóváltozásokról.

 • Mesteravató
 1. november

Autószerelő, kőműves, szakács szakembereket avattak mesterré.

 • IT és TI rendezvénysorozat
 1. november, december

A kamara Információtechnológiai Bizottságának egyik célkitűzése, hogy a fiatalok számára megmutassa az informatikai szakma szépségeit, hogy minél többen válasszák ezt a pályát a megyében. Itt nem csak tanulni lehet az informatikát, hanem kiváló cégek várják a végzett hallgatókat. A két rendezvény témája: a weblapkészítés folyamatába, a filmes szakmák megismertetése valamint ismerkedés a jövő szakmáival, valamint mini robotika szakkörön.

 • Kamarai Mikulás
 1. december

Önkéntes kamarai tagcégeknél dolgozók gyermekeinek, unokáinak szervezett esemény.

 • Szakképzési konferencia
 1. december

A rendezvény kiemelt témája a tanulószerződés jelene és jövője volt.

 • TOP 100 Gála
 1. december

A megye kiemelkedően teljesítő cégeinek elismerése.

 • A Szakmai Kiváló Tanulója verseny elődöntői
 1. január

A verseny célja a pályaorientáció, a szakmunka szépségeinek megmutatása.

 • Cseh delegáció
 1. február

A kétoldalú megbeszélés célja a kereskedelmi kapcsolatok bővítése volt.

 • Munkavédelmi fórum
 1. február

A rendezvény két témája az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban szereplő használati szabályok változásai valamint a munkaügyi ellenőrzések általános tapasztalatai voltak.   

 • Baranya Megyei Üzleti Estély
 1. február

A kamara gazdasági kitüntetéseinek átadása.

 • Adófórum
 1. február

Fórum a 2020. évi adóaktualitásokról.

 • PTE SZKK Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület együttműködések – sajtótájékoztató
 1. március

Az IITT és a PBKIK közreműködésével új projektek indultak a SzKK-ban: megalakul az Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport; a PTE SzKK és az iBioScience Kft. közötti, a Bioinformatikai Kutatócsoport és a Genomika és Bioinformatika Core Facilitás támogatása tárgyában együttműködési megállapodás jött létre.

 • Török delegáció látogatása
 1. március

A kétoldalú megbeszélés célja elsősorban az idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztése volt.

 • Gép-ésszel döntő
 1. június

A háromfordulós verseny célja a gépipari szakmák megismertetése a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal.

 • Jogi tanácsadás vállalkozásoknak
 1. június

Zoom alkalmazáson keresztül

A tanácsadás a július 1-től életbe lépő, számlázással kapcsolatos változások megismertetése.

 • A divat művészet – alkoss maradandót!
 1. június

A Nemzeti Divatliga szervezésében valósul meg Pécsett a maga nemében úttörőnek számító tervezői pályázat a Janus Pannonius Múzeum, a Kreatív Ipari Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával. Ehhez kapcsolódott egy múzeumi bejárás a partnerek részvételével.

 • Pályaorientációs tábor
 1. június, július

3 turnus

A táborban érdekes és hasznos programokon keresztül olyan élményeket szerezhettek a gyermekek, melyek nagy segítséget nyújthatnak a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntéshez. A program játékos és kreatív foglalkozásokon, céglátogatásokon, önismereti feladatokon keresztül rendkívül széles körben mutatta be a szakmák világát.

 • NAV regisztráció, Online számlázás, vannak még nyitott kérdések? – Tapasztalatok a NAV előadóitól
 1. július

Zoom alkalmazáson keresztül

 • Állásbörze, Szentlőrinc
 1. szeptember

A rendezvény célja a térség munkavállalóinak munkába való integrálása.

 • KKV-konzultáció
 1. szeptember

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével tavaly eredményesen került megszervezésre az országos KKV-konzultáció, amelyben valamennyi területi kamara aktívan részt vett. Az akkori tapasztalatok alapján megállapítható az is, hogy pozitívan fogadtak a vállalkozások a kezdeményezést. A programsorozat sikerére való tekintettél ebben az évben is megrendezésre került az országjárás.

 • Nemzetközi piacra lépés – Hogyan használjuk az ITT & MOST lehetőséget partnerkeresésre?
 1. augusztus

Zoom alkalmazáson keresztül

Hogyan használható a kamarai ITT & MOST online felületet üzleti kapcsolatok erősítésére és a kínálkozó lehetőségek kihasználására.

 • Új finanszírozási lehetőség – Széchenyi Turisztikai Kártya
 1. szeptember

Zoom alkalmazáson keresztül

Bemutatásra került a Széchenyi Kártya Program legújabb terméke, mely kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások igényeinek megfelelően került kialakításra az ITM, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. együttműködésének köszönhetően.

 • Szerb piaci lehetőségek
 1. szeptember

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST online tájékoztató fórumának témája a szerb (ezen belül leginkább Vajdaság) beruházási és üzleti együttműködési lehetőségek volt.

 • Beszállítási lehetőségek a GFP horvátországi pályázatai kapcsán
 1. szeptember

Zoom alkalmazáson keresztül

A Horvátországban magyarlakta területek gazdaságfejlesztésének ösztönzését szolgáló támogatási program volt a témája az ITT & MOST keretében megrendezésre kerülő online tájékoztatónak.

 • Üzleti túlélők itt és most
 1. szeptember
 • Mesteravató
 1. október

Fodrász, villanyszerelő és gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő szakembereket avattak mesterré. A rendezvényen mesterelnökök több éves lelkiismeretes munkáját is elismerték a kamara vezetői.

 • Vállalkozz digitálisan! – A home office-t segítő digitális megoldások
 1. október

webinárium

A Modern Vállalkozások Programja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara online rendezvényén infokommunikációs szakértő, Baranya megyei eszközszállító és a home office, távmunka megoldásokat már alkalmazó cégek vettek részt és mutatták be a legújabb digitalizációs trendeket, ágazati megoldásokat.

 • Baranyai jövőkép alkotó műhelymunka
 1. október

Településvezetők, intézményvezetők közös jövőkép és akciócsomag kidolgozása.

 • EXIM – export finanszírozás, biztosítás és kárenyhítő programok
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az EXIM Bank Zrt. online tájékoztatóján megismerhették az elérhető külföldi és belföldi finanszírozási konstrukciókat, garanciavállalások feltételeit, valamint az EXIM kárenyhítő programok részleteit.

 • Piacra lépés és üzleti lehetőségek Szlovéniában
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST online fórumának témája a magyar-szlovén üzleti lehetőségek, együttműködési és támogatási konstrukciók volt.

 • Tárgyaljunk! – Praktikus tanácsok üzleti partnerkeresésre az ITT&MOST rendszerében
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST online üzleti platform egyedülálló lehetőséget biztosít partnerkapcsolatok kiépítésére függetlenül attól, hogy venne, eladna, projektpartnert, gyártót, alapanyagot, munkaerőt vagy éppen finanszírozást keres a vállalkozás. Az online tájékoztató keretében megtudhatták a résztvevők, hogy használhatják ki maximálisan az oldal nyújtotta tárgyalási lehetőségeket.

 • Országos kreatív ipari és dizájner találkozó
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST keretében szervezett online tájékoztatón megtudhatták, milyen hazai és nemzetközi lehetőségeket rejtenek a kreatív ipari szakmák az elérhető képzésektől kezdve, a támogatási opciókon át a hazai támogató szervezetekig, akik számos díjmentes szolgáltatásukkal segítik a kreatív ipari vállalkozásokat és alkotókat.

 • Cseh piacra lépési lehetőségek – Takarékos devizaváltás és nemzetközi fizetések

Időpont: 2020. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST online tájékoztató témája a cseh piac és üzleti együttműködési lehetőségek voltak.

 • Fókuszban Belgium
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az esemény a Belgium iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújtott tájékoztatást a belga gazdaság aktuális helyzetéről, annak jövőbeli kilátásairól, a koronavírus által gyakorolt hatásokról, az üzleti lehetőségekről magyar vállalatok számára Belgiumban, a Flamand és a Vallon régió húzóágazatairól, gazdaságáról.

 • Piacra lépés és üzleti lehetőségek Erdélyben
 1. október

Zoom alkalmazáson keresztül

Az ITT&MOST online tájékoztató témája az erdélyi piac és üzleti együttműködési, valamint beszállítói lehetőségek voltak.