Tábor 4.0 – avagy: mi fán terem a vállalkozás?

Egy hétig tizenkét fiatal próbálhatta ki, mivel jár, ha az ember vállalkozásra adja a fejét.

Úgy gondoltuk, nem lesz könnyű dolgunk, amikor középiskolások figyelmét szeretnénk egy hétig lekötni a nyár közepén, de úgy érezzük, sikerült. Megkíséreltük bemutatni nekik, hogy milyen a vállalkozók élete, milyen nehézségei és szépségei vannak annak, ha az ember a saját maga ura.

Az egy hét alatt a gyerekek játékos formában ismerhették meg, hogyan lehet létrehozni egy vállalkozást az ötlettől az üzleti tervig. A délelőttök folyamán a mentorok és a táborvezetők segítségével csapatokban dolgozhattak a saját vállalkozói ötleteiken, a Karrier 4.0 projekt keretében fejlesztett online oktatási platformon. A diákok a platformon dolgoztak, ott készült az üzleti terv is, és a mentorokkal is online tartották a kapcsolatot, szintén a platformon keresztül.

Délután aztán „hús-vér” vállalkozók mesélték el a saját történeteiket. A céglátogatások tervezése során törekedtünk arra, hogy helyi, kicsiből indult vállalkozásokkal ismerkedjenek meg a fiatalok, hogy lássák az alapítás, és a folyamatos fejlődés lehetőségeit. Azt is szerettük volna megmutatni, hogy „a törpök élete nem csak játék és mese”.

Lengvárszky Szabolcs (Vannet Kft.) elmesélte nekik, hogy van, hogy nagyon nehéz döntéseket kell meghozni, viszont ha hiszünk magunkban, akkor ki tudunk mászni a legkellemetlenebb üzleti helyzetekből is. Fontos, hogy meglegyen a stratégiánk.

Pető Ákos (Pető és Szálkai Vállalkozásfejlesztő Kft.) felhívta a figyelmüket, hogy a tervezés és az újratervezés nagyon fontos. Az Excel táblák elengedhetetlenek a pénzügyi tervhez, ami nélkül könnyen belebukhatunk a vállalkozásba, bármilyen jó is volt az ötletünk. És néha inkább szorozzuk meg a költségeket kettővel J.

Brachmann Ferenc (I2K Klaszter) bemutatta nekik a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Az alapvető fogalmak tisztázása után szó volt a megyében működő, sokak számára ismeretlen, mégis nemzetközi szinten kiemelkedő vállalkozásokról, arról, hogy az élet mely területeit (spoiler: mindet) hálózza be manapság a digitális technológia, és hogy mi várható ezen a területen a jövőben.

Tímár Krisztián (Dovida Kft.) a szakmai felkészültség jelentőségét emelte ki, és elmesélte, hogyan lett az egy laptopból és vágógépből álló vállalkozásából mára teljeskörű grafikai, dekorációs és nyomdai megoldásokat kínáló vállalkozás. Beszélt az ügyfélkör organikus növekedéséről, valamint a személyes kapcsolatok jelentőségéről is.

Rendes Péter és kollégái (InnoTeq Kft.) megmutatták, hogyan lehet eljutni a kávéfőző beszerzésétől a virtuális és a kiterjesztett valóságig. Kiderült, miért nem szabad egy nagy ügyfél meglétére építeni a vállalkozást, de elmesélték azt is, hogy a pályázati forrásokat csak valóban piacképes termékek fejlesztésére érdemes fordítani. Szó volt a nemzetközi kapcsolatokról, és arról, mit hozhat egy külföldi kiállításon, vagy üzletember találkozón való részvétel.

Szép Tamás (Reggeli) a vendéglátás napos és árnyoldalairól is mesélt. A mindenkit érintő pandémiás helyzet mellett azonban szó esett a vállalkozások felelős szerepéről a helyi gazdasági életben, valamint arról is, hogy a személyes meggyőződést, környezetvédelmi szempontokat miként lehet a cég értékrendjébe és stratégiájába is beilleszteni. A fiatalok megismerhették a zero waste törekvéseket, és a szezonalitás jelentőségét a vendéglátásban.

A hét folyamán a négy mentor (nem, ez nem az X fator), Fülöp Judit, Monoszlainé Bors Ágnes és Sóki Judit, Czirják Tamás, valamint a segítőik, Bátor-Hős Katalin és Mogyorósi Marcell, online és offline módon is segítették a csapatokat hol kritikusan, hol ösztönözve a vállalkozási ötletek részletes kidolgozására.

A hét utolsó napján a csapatok bemutatták a kidolgozott ötleteiket, melyet egy szakértő csapat zsűrizett.

A rendelkezésre álló idő rövidsége ellenére minden csapat összeszedett prezentációt mutatott be, mindenki szóhoz jutott. Minden diákot sikerült kimozdítani a komfortzónájából, az üzleti ötlet és terv kidolgozása mellett sokat tanultak magukról, egymásról és a csapatmunkáról is. Végül, de nem utolsó sorban pedig mi, táborvezetők és mentorok is sokat tanultunk.

Bízunk benne, hogy jövőre is lesznek érdeklődő fiatalok, akiknek tartalmassá tudjuk tenni a hosszú nyári szünet egyik hetét.