Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök/szakember képzés indul!

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) tagja, a PTE MIK Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök / szakember képzést indít. A szakirányú továbbképzés általános célja a gépipar és energetikai szektor szakterületei számára olyan szakemberek képzése, akik megfelelő műszaki ismeretekkel és képességekkel rendelkeznek a tüzelőanyag-cellák és a kapcsolódó hidrogéntechnológiai berendezések működtetése, gyártása és továbbfejlesztése területén. A szakmérnökképzés tananyagának összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában együttműködik a karral az országban egyedüliként a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett KONTAKT-Elektro Kft.

A képzés elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a tüzelőanyag-cellák, mint villamosenergia termelő berendezések, továbbá a hidrogén alapú energiatárolási rendszerek megtervezéséhez, méretezéséhez, összeszereléséhez és üzemeltetéséhez.

A képzés típusa: Posztgraduális – Levelező – Költségtérítéses (350 000 Ft/ félév)

Időtartama: 2 félév

Indul: 2022. februártól

A szakmérnök képzésben legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben), műszaki vagy agrár képzési területen szerzett mérnök szakképzettséggel, vagy informatikai képzési területen szerzett mérnökinformatikus szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.

A szakember képzésben legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben), műszaki képzési területen szerzett, nem mérnök szakképzettséggel, vagy természettudományi képzési területen szerzett fizikus és vegyész végzettséggel, illetve fizikatanári vagy kémiatanári végzettséggel rendelkezők vehetnek részt.

A képzettség hasznosítási területei

· A tüzelőanyag-cella és hidrogén technológia szakterület legfontosabb terminológiái, elméletei, eljárásrendje ismeretében az azokkal összefüggő feladatok végrehajtása.

· A hidrogén előállítási, tárolási, szállítási technológiák területei, és a kapcsolódó előírások.

· A tüzelőanyag-cellák üzemeltetése során előforduló, rutin szakmai problémák azonosítása, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárása, megfogalmazása és azok megoldása.

· A tüzelőanyag-cella rendszerek és technológiák alapvető számítási, méretezési, méréstechnikai, és modellezési elveinek és módszereinek alkalmazásához köthető tevékenységek.

· A tüzelőanyag-cella rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítése, működése, az alkalmazott rendszerelemek kialakítása és kapcsolatának ismeretéhez tartozó területek.

· A tüzelőanyag-cella rendszerek és folyamatok üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki, és környezetvédelmi előírásokhoz kapcsolódó tevékenységek.

· Egyszerűbb meghibásodások diagnosztizálása, az elhárítási, karbantartási műveletek kiválasztása.

· Kutatási, fejlesztési és a rendszer, ill. rendszer elemek tervezésével kapcsolatos műszaki tevékenységek mind a hidrogéntechnológiák, mind a tüzelőanyag cellák területén.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagja, a pécsi Kontakt-Elektro Kft. tüzelőanyag-cellás fejlesztési projektjeiről ITT olvashat.

Ha a képzéssel kapcsolatban kérdése merülne fel bővebb infót ITT találhat.

Jelentkezéseket a 20 fős keret terhére érkezési sorrendben tudják elfogadni!

Jelentkezési lap letölthető: ITT.