Bővülő exporttevékenység a KVGY Kft.-nél

A dél-dunántúli vállalkozások számára kihívásokat tartogat az export arányának növelése, de nem lehetetlen küldetés. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. (KVGY Kft.) az elmúlt 2 üzleti évben kiemelkedő sikereket ért el a külföldi értékesítésben.

Jellemzően a helyi cégek Nyugat-Európa felé tudnak eredményesen nyitni, így van ezzel többnyire a jelenleg 100%-ban magyar tulajdonban levő KVGY Kft. is. A Somogy Gazdaságáért 2021-ben kitüntetett vállalkozás 50 éve foglalkozik kisfeszültségű és középfeszültségű villamos készülékek és berendezések gyártásával. Fő beszállítói a magyar áramszolgáltatóknak, emellett szállítanak az egyenáramú vontatás területére készülékeket.

A vállalkozás már 1978 óta termel külföldi felhasználásra, ekkor kezdett a német Weidmüller cég részére hőre keményedő sorozatkapcsokat készíteni. Az évek során további német és francia területek felé terjeszkedtek, illetve egyéb európai tagállamokkal alakítottak ki üzleti kapcsolatokat. A gyár termelésének jelentős aránya kerül exportálásra, az utolsó két üzleti évben 30% körül mozgott az értéke. A 2020-as üzleti évhez képest csaknem 30%-os emelkedést tudtak produkálni, az 1,8 Mrd Ft-os exportból származó árbevétel 2021-re majdnem elérte a 2,3 Mrd Ft-ot.

„A termékszerkezet alapvetően meghatározza az exportlehetőségeket”, nyilatkozta Szalai Gyula a villamossági gyár igazgatója a sonline.hu-nak. „Németországon és Franciaországon kívül Olaszországba visszük az árut.”

2022-ben új piacokra is szállít a cég, Izraelben és Amerikában is nyertek beszállítási lehetőségeket. A meglévő román exportmennyiséget az idei évben megközelítőleg 30%-kal tervezik emelni. A skandináv államokba is vissza szeretnének térni, ahova csaknem 10 éve szállítottak, azonban a nyomott árak hatására felfüggesztették a kiszállítást.

Forrás: sonline.hu