Pályaorientációs kamarai eredmények 2022-ben

Több, mint 8.000 gyermek és szülő vett részt 2022-ben valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 103 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 19 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 9 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

A 2022-es év nagy lendülettel, tervekkel és feladatokkal indult. A pályaorientációban a tavasz, a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek időszaka, amelyeken idén újból csavartunk egyet és izgalmas változásokat hoztunk bele. 2022-ben 12. alkalommal szerveztük meg a gépipari (Gép-ésszel) versenyt, ahol egy fogaskerék meghajtású körhintát kellett otthoni, iskolai körülmények között megépítenie a csapattagoknak.  Szuper érzés, hogy 12 éve a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjai mögöttünk állnak ebben a versenyben. Hatodik alkalommal hirdettük meg az elektronikai, elektrotechnikai szakmaismereti versenyt (Villany-ász), ahol egy ugráló békát kellett építenie a versenyzőknek. Az Építőipari Technológiai Klaszterrel együttműködve, az építőipari szakmaismereti versenyt (Épít-Ésszel) negyedik alkalommal hirdettük már meg és továbbra is nagy népszerűségnek örvendett a baranyai általános iskolák diákjai között, hiszen egy kis építményt, házikót, terepasztalt kellett benyújtani pályamunkaként. 1 év kényszer kihagyás után újra meghirdettük a járműipari versenyünket az „AutóMániát”, melyre nagyon sok csapat jelentkezett. Még tavaly decemberben a Baranyai Gasztronómiai Klaszterrel együtt kifőztük, hogy indítunk egy vendéglátós versenyt is. Nem akartunk hinni a szemünknek, de 74 csapat, 222 gyerek akarta megmutatni a tudását.

A versenyek célja az ágazatok, a szakterületek megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal. Annyira megnövekedett a népszerűsége a versenyeknek, hogy 2022-ben minden idők legnépszerűbb pályaorientációs versenyeit zártuk közel 600 Baranya megyei általános iskolás indult a versenyen, 195 csapatban. Híre ment a pedagógusok és a szülők között, hogy ebben a versenyben játszva tapasztal a gyerek. Alapanyagokhoz jut, megfoghatja, elhajlíthatja, feldarabolhatja, ütheti. Ezeknek a versenyeknek a középpontjában a személyes tapasztalás, a gyakorlati, interaktív feladatok, az alapanyagok megismerése és a saját kompetenciák feltérképezése áll.

A versenyek összefoglalóit, pályamunkáit az alábbi linkekre kattintva el tudják olvasni: Gép-ésszel verseny, Épít-ésszel, Villany-ász, AutóMánia, Ide-süss!

Az iskolai évzárók után már indultak is a pályaválasztási táboraink 2 turnusban. A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek az adott szakmához, hivatáshoz. Szuper jó baranyai cégeknél voltunk, az igazság az, hogy mi felnőttek is jól érezzük magunkat. A cégeknél töltött napjainkról élménybeszámolót ITT tudja elolvasni.

Élet-Pálya-Tervezés címmel 9 részes podcast sorozatot indítottunk idén. A pályaválasztást befolyásoló tényezőktől kezdve, a középfokú iskola típusokon keresztül a jövőbeni szakmákig sokféle témát érintünk a 20 perces, könnyed hangvételű beszélgetésekben. Célunk, hogy bármikor, bárhol elérhetővé, hallgathatóvá tegyük ezt a fontos témát mindazok számára, akik érintettek, akik az idejüket szeretik maguk beosztani, és szeretik eldönteni mikor milyen tartalmakat kívánnak hallgatni.

Az alábbi linkeken mind 9 rész meghallgatható:

1. rész – Pályaválasztást befolyásoló tényezők

2. rész – Középfokú iskolatípusok, az új szakképzési rendszer

3. rész – Fontos dátumok, határidők és feladatok a pályaválasztási döntésfolyamatban

4. rész – Továbbtanulás gimnázium után

5. rész – Felnőttképzés

6. rész  – A 21. századi munkaerőpiac és az ott elvárt (új) kompetenciák

7. rész – A szakképzésen belüli szakiskolai képzésről és a rugalmas tanulási utakról

8. rész – Szakgimnáziumok

9. rész – Pedagógiai szakszolgálatok a pályaorientáció szolgálatában

Ősz a pályaválasztási programok időszaka. Osztályfőnöki órák, önismereti foglalkozások, cég-és üzemlátogatások, rendezvények. Több, mint 8.000 gyermek vett részt 2022-ben valamilyen kamarai pályaorientációs programon. A baranyai 113 általános iskolából 103 iskolában jártunk, személyesen találkoztunk a gyerekekkel. A 21 gimnázium közül 19 kérte a pályaorientációs előadásainkat. 9 éve tartó kitartó munka eredményeként, már az általános iskolák és a középiskolák is tudják, ha pályaválasztás, akkor iparkamara.

Osztályfőnöki óráink interaktívak, rengeteg információt viszünk a gyerekeknek szakmákról, hivatásokról. Korosztálynak megfelelő, külön tematikánk van a felső tagozat minden évfolyamára. Az offline és online szolgáltatásainkról ITT tájékozódhat.

247 alkalommal tartottunk osztályfőnöki és önismereti órát, több, mint 4600 gyereknek.

Idén indítottuk útnak az Információtechnológiai Bizottságunkkal közösen a középiskolásoknak szóló IT szakmákat, munkaköröket népszerűsítő programsorozatunkat.  A programban az informatikai gazdasági szereplők, cégek nem csak előadásokat, hanem interaktív bemutatókat és workshop-okat is tartanak a középiskolások számára. A cél, hogy minél többen ismerjék meg az ágazatot. Elkészült az IT szakmákat népszerűsítő kisfilmünk is, melyre már nagyon régóta vártunk, ITT megnézheti.

Az egész megyében 47 szülői értekezleteken több, mint 1000 szülőnek mutattuk meg a középiskolai továbbtanulási utakat. Beszéltünk a szakmákról, iskolatípusokról, munkaerő piacról és a kamaszkorról.

Chatbot -ot indítottunka www.palyavalasztasbaranya.hu oldalon

Egyre több vállalkozás weboldalán találkozunk a Messenger alapú chatbottal, amely népszerűségénél fogva forradalmi változásokat hoz, nagy fejlődés előtt áll. Belevágtunk mi is, hiszen célunk, hogy a weboldalunkat felkeresők minél gyorsabban megszerezzék az információkat. A chatbotunk rendelkezésre áll a hét minden napján, 24 órában. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphatnak, nagyon sokféle információhoz másodpercek alatt férnek hozzá azok, akik használják. Úgy gondoltuk hasznos kiegészítője a munkánknak. Amikor pedig a chatbot nem tud választ adni egy felmerült kérdésre, azonnal továbbítja az üzenetet a Pályaválasztás Baranya csapatához, mi pedig igyekszünk a lehető leghamarabb megválaszolni.

Nem ért váratlanul bennünket a vírus ismételt felerősödése. Pályaorientációs kínálatunk online térben is elérhető volt egész évben. A 2020-ban megvalósított program alapját a kamara és a Pannon TV együttműködésében létrejött rendhagyó videósorozat adta. 4 rövid film készült a pályaorientáció témájában: „Karriertervezés érthetően – rendhagyó pályaorientációs osztályfőnöki óra”, „Virtuális üzemlátogatás”, „Karriertervezés 4.0” és „Te hogyan tanulsz?” Ezeket a filmeket kapcsoltuk össze különböző szabaduló szoba jellegű feladatokkal, és további, a korosztálynak megfelelő internet alapú pályaorientációs játékokkal is bővítettük. A kínálat 1-8. osztályos általános iskolásoknak szólt, mely során tájékoztatást kaptak játékos formában a pályaismeretről, szakmaismeretről, munkaerőpiaci helyzetről, középfokú iskolatípusokról. Egyszóval mindenről, amiről tudni kell majd a pályaválasztási döntés előtt. A szabaduló szobás játékból, országszerte több, mint 2100-an „szabadultak” ki, a filmeket több, mint 7800-an nézték már meg.

A pályaorientációs szakmai munka igazi elismerése, amikor valaki egyéni tanácsot kér. Bízik a szakértelmünkben, megossza velünk a félelmeit, kétségeit. Igazán büszkén írjuk le, hogy idén a tavalyi évhez képest még többen jöttek el hozzánk, segítettünk pályát választani, felnőtt életet újra tervezni. Növekszik az érettségi előtt álló középiskolás fiatalok száma a tanácsadásainkon. Velük nagyon jó érzés beszélgetni (erőt is nyerünk belőlük), nem ül mellettük a szülő, megosztják velünk a „fiatal felnőtt gondolataikat”, terveiket.  Egyéni tanácsadásra ITT tud időpontot kérni.

A pályaválasztási döntésfolyamat egyik kiemelkedően fontos állomása a cég,- és üzemlátogatás, hiszen egy ilyen rendezvényen szerzett tapasztalat jelentősen hozzájárul helyes út megtalálásához.  Nem győzzük ismételni, hogy a cégek jelenléte elengedhetetlen ebben a komplex feladatban.

Az üzemlátogatás során a cégnél dolgozó szakemberek, cégvezetők megismertetik a pályaválasztási döntés előtt álló gyerekekkel a szakmához kapcsolódó tevékenységeket, termelési folyamatokat, hitelesen tudják közvetíteni az adott szakma fontosságát a munkaerőpiacon.

Baranya megyében több, mint 40 példaértékű vállalat nyitotta meg kapuit az ősz folyamán, amelyek egyedi, különleges megoldásokat, digitalizációt, automatizált termelési folyamatokat, a jövő technológiájának alkalmazását mutatták be a gyerekeknek. A cégek termelés és működés közben vezették körbe a látogatókat, bebizonyítva azt, hogy képesek felvenni a versenyt a nemzetközi vetélytársaikkal szemben is. Az ősz folyamán bejárt cégek, gyárak lefedték a gazdaság teljes spektrumát, a gépgyártástól a villamosiparon át az építőipartól, mezőgazdaságtól a vendéglátásig.

Az elmúlt 9 év alatt több, mint 110 cég segítette pályaorientációs munkánkat üzemlátogatásokkal, céglátogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal, szakmaismereti versenyekkel, iskolai pályaorientációs napok és témahetek, valamint nyári táborok sikeres megvalósításával. Baranya megyében 3 klaszter cégei (Baranyai Gasztronómiai Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Építőipari Technológiai Klaszter) és az alábbi vállalkozások támogatják a pályaorientációs munkát.

Aquacut Kft, AutoCity Zrt, Aidita Kft, Axiál Kft, BAT Pécsi Dohánygyár Kft., Bern Építő Zrt , B.G.W. Kft, Biomark2000 Kft, Bőközi Mini – Molnár Balázs e.v, Busóudvar Mohács, Büttner Kft, Cabero Kft, Capri Cukrászüzem, Corso Hotel, Dipolvill-96 Kft, Dovida Kft, Duna-Dráva Cement Kft., Dunavölgyi Alarm-Vill Kft, E.ON Zrt, Elefántos Étterem és Pizzéria – All’ Elefante Kft, Erla Sound & Light Bt, Faludi és Társa Kft, FORSZ Kft., FX Autóház, Gangel Benjámin Férfiszabóság, GLT Delta Kft, Günzer Pincészet, Halmai Autóház Kft., Harman Becker Kft., HIDROT Kft, Honsa Kft, HVS-Bau Kft, IMG Építő Kft, Innoteq Kft, IRON-TECH Zrt., IT  HUB Pécs, Jaf-Holz Ungarn Kft, Jankó Faipari Kft, Kamu János e.v., Klotcz Kft., Knoch Bőrdíszműves Kft, Komlói Fűtermű, Kontakt Elektro Kft, Kőház Zrt, Körber Hungária Kft, Kresz&Fiedler Kft, KTCHN Deli&Gasztrostúdió, LAKICS Kft., Lemeztechnika Kft, Laterum Hotel, Lafarge Cement Magyarország Kft., MAGNET Tartálygyártó Kft. , MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., Magnus Aircraft Zrt, Manual Divat Kft, Matro Kft, Manifaktor Kft, Max-Blank Hungária Kft., Mar-Mul Fémipari Kft. , MÁV Zrt, MB-Bau Kft, Melio-Start Kft, MCS Vágóhíd Zrt., Mischler Cakes, Mischler Cukrászda & Bisztró – MM-Catering Kft, Műhely-Sziget Kft, Nork Kft, Nyári-Terv Kft,  Nyitrai Csoport, O és R Kft, Organik Tojás Kft, Pannon Hőerőmű Zrt., Palatinus Hotel , Pappas Auto Magyarország Kft, PBGSZ Nonprofit Kft, Pécsi Sörfőzde Zrt, Peugeot Márkakereskedés – Autósziget Kft., Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., Pécsi Gázautó Kft, Penthe Autóház Kft., Pétáv Kft, Polgár Pincészet, Puchner Birtok Bikal, Rák Antenna Kft, Renax Camion Kft, Reggeli – Király-Nappali Kft, Schneider Autóház, Selyemfestő Kert-Melegh Andrea, Soft Flow Hungary Kft., Seres Kft, Somapak Kft, Sprenger Möbel Kft., Spitzer Silo Pécs Kft, Strauss Metál Kft, Suzi-Car Kft, Szabó-Varga Autócentrum Kft., Szigetvári Autóház Kft. Szega Books Kft, Teleky Bistro, ROOM Bistro – Zoba Trend Kft, Teleky Catering – Zoba Trend Kft, Technopig Kft,  Terrán Tetőcserép Gyártó Kft, Tettye Forrásház Zrt, Thermál Hotel, Tóth Dánel tanműhelye – Pécs, Tracker Kft, Treszner Villamosipari Kft, TSP Design Kft, T-Survey Kft, T-Systems, Tüke-Busz Zrt, Uni System Bau Kft , Vörös Bau Kft, Webstar Csoport Kft, Ziehl-Abegg Kft, Z Elektronika Kft., Zsolnay Porcelánmanufaktúra.

Köszönjük a cégeknek, hogy a „nyitott kapuikkal” mögöttünk állnak a pályaorientációs munkánkban.

2023-ban folytatjuk. Fejlődünk, fejlesztünk, belevágunk, kipróbáljuk, bővítünk, megismételjük a jót, tanulunk a hibából, felelősséggel tartozunk már, mert nagyon sokan tudják, hogy ha pályaválasztás, akkor Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. 

Zárásként néhány mém a mindennapjainkról. Mert már annyiszor leírtuk, hogy humor nélkül teljesen felesleges a kamaszokkal foglalkozni.

Erre nem tudok mondani semmit…tényleg semmit.
a fiam azt mondta, hogy tényleg ilyen a nézésem…

 

minden évben visszatérő élmény! kiváló póker arcom van már…

 

erre igazán büszkék vagyunk! Pontosan 1048 szülő jött el!
voltak mélypontok, de átlendültünk!

 

még jó, hogy ez egy festmény. ha mozgókép lenne ajaj…

 

mindenkinek vannak gyenge pontjai