CURIOST projektindító rendezvény

A körforgásos gazdaságra való átállás folyamata minden ágazat számára kihívásokat ugyanakkor kiaknázatlan piaci lehetőségeket rejt.

Az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló „CircUlaR desIgn and develOpment of Sustainable producTs in 4 key sectors in Central Europe” – CURIOST c. projekt egyik kiemelt célja a gépészet, mechatronika, műanyag- és építőipar területén aktív KKV-k számára testre szabott, szakmai támogatást nyújtani elősegítve innovatív, fenntartható és körkörös termékprototípusok kifejlesztését.
A CURIOST nyitórendezvényére a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen került sor, ahol a projektpartnerek lefektették az alapvető irányelveket, egyértelműen meghatározták az elérendő célokat, elvárásokat és az első periódusban elvégzendő feladatokat a projekt mérföldköveinek és határidőinek figyelembevételével.
Az első félévben már kidolgozott körforgásos üzleti modellek, valamint termékfejlesztési módszertanok vizsgálatát és piaci igények felmérését követően egy közös stratégia kerül kidolgozásra, mely hosszútávon segíti a hazai KKV-k zöld átállását.
A hét középeurópai ország cégeivel való együttműködésre és szakmai támogatásra is lehetőséget nyújtó projektről bővebb információ, illetve KKV-k számára jelentkezési lehetőség: Tóth Edina projekt menedzser ()

Újabb szakmai támogatás a helyi vállalkozásoknak

A kamarai partnerséggel és Európai Uniós támogatással megvalósuló nemzetközi CURIOST projekt keretében kaphatnak szakmai támogatást.

 

A projekt lehetővé teszi a KKV-k számára, hogy kiaknázzák potenciáljukat az innovatív, fenntartható termékfejlesztésben és profitálhassanak az üzleti esettanulmányok összehangolásából.
Országonként négy cég vehet majd részt a pilot programban, nemzetközi workshopokon és részesülhet kiemelt szakmai támogatásban fenntartható termékfejlesztésük során. További húsz kkv kap támogatást körkörös üzleti modell bevezetéséhez.

Kulcságazatok: mechanika és mechatronika, csomagolástechnika, műanyagipar, építőipar

Projekt partnerek: 7 közép-európai ország (AT, DE, HR, HU, IT, PL, SK) 11 partner: kamarák, klaszterek, egyetemek, kutatási szervezetek és szakmai innovatív támogató szervezetek. A projekt partnerek egymást kiegészítő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek a termékfejlesztés, az üzleti innováció, a körkörös gazdaság és a környezetvédelem területén.

A projektindító rendezvényt június 17-19-ig tartják Pozsonyban.
Projekt hossza: 30 hónap
További információ: Tóth Edina