Fontos változások a munka törvénykönyvében és a munkavédelmi szabályokban 2024-ben

Szeptember 1-jétől hatályba lép a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) néhány rendelkezésének módosítása. A legnagyobb horderejű változás a munkavédelmi képviselő megválasztása, valamint a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálata vonatkozásában történt. A tűz- és munkavédelmet alapvetően két új jogszabály befolyásolja, ezek az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló 2023. évi LXX. törvény és a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény.

Változások:

  • Munkavédelmi oktatás (2024. 02. 01-től hatályos):Miniszteri rendeletben meghatározott munkakörök esetében a munkavédelmi oktatás úgy is teljesíthető lesz, hogy a rendeletben közzétett tematikát a munkáltató átadja a dolgozónak. Így bizonyos munkakörök esetében nem kell munkavédelmi oktatást tartani és azt a dolgozónak végighallgatni.
  • Tűzvédelmi oktatás (2024. 01. 01-től hatályos): Az évente megtartandó tűzvédelmi oktatást nem lesz általánosan minden gazdálkodó szervezetre kötelező, azt csak bizonyos esetekben szükséges évente megtartani.
  • Tűzvédelmi szabályzat (2024. 01. 01-től hatályos): Tűzvédelmi szabályzatot csak azokban az esetekben szükséges készíteni, ahol a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél több munkavállalót foglalkoztatnak; az üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt; illetve 10 fő befogadóképességet meghaladó kereskedelmi szálláshely üzemeltetése esetén.
  • Tűzriadó terv (2024. 01. 01-től hatályos): A tűzriadó terv készítésére kötelezettek köre kiegészül a menekülésben korlátozott személyek foglalkoztatására szolgáló rendeltetésekkel. A tűzriadó terv tartalmi követelményeiben plusz követelményként jelenik meg, hogy a végrehajtásért felelős beosztásokat is meg kell határozni.
  • Tűzvédelmi házirend (2024. 01. 01-től hatályos): A 3 szintesnél több és tíznél több lakó- és üdülőegységet tartalmazó épületekben, jellemzően társasházakban továbbra is szükséges tűzvédelmi házirendet készíteni. A tartalmi követelmények is módosulnak, a tűzvédelmi házirendekben a közművek főelzáró szerelvényeinek helyét is fel kell tüntetni.
  • Orvosi alkalmassági vizsgálatok (2024. 09. 01-től hatályos): Az általánosan kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálat megszűnik. Ez azt jelenti, hogy csak a vonatkozó miniszteri rendeletben meghatározott munkakörök esetén lesz kötelező az előzetes üzemorvosi vizsgálat.

Forrás és további információ

Innováció az egészség és a környezet védelme érdekében

Mondja el véleményét! A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság REACH-rendelet felülvizsgálatáról szóló konzultációjának népszerűsítésében.

A Bizottság jelenleg felülvizsgálja a REACH-rendeletet (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006R1907&from=EN). A kkv-panel kérdőívének célja, hogy megismerje a kkv-k véleményét, hogy a felülvizsgált REACH-rendelet a kkv-k szempontjából jobban működhessen.

Bővebben…

EGÉSZSÉGES VÁLLALATVEZETÉS

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szeretettel vár minden érdeklődőt következő nyílt rendezvényére, ahol az EFOP-1.2.9-17-2017-00082 „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz- Pont létrehozása Pécsett” című projekt keretében workshopot tart az egészséges munkakörnyezet és vállalati légkör témájában.

Az elégedett és egészséges munkatárs jobban végzi a munkáját és kevesebbet hiányzik, mint az, aki testi vagy mentális betegségekkel küzd. A munkaadók egyre inkább azzal szembesülnek, hogy a szervezeti teljesség eléréséhez szem előtt kell tartani az egyéni egészséget is, hiszen maguk az egyének adják a komplett szervezet egészét. A vállalatok többségét érintő munkaerőhiány kezelése már túlmutat a bérek kérdésén, a munkáltatóknak olyan lehetőségeket is érdemes felkínálniuk a korrekt javadalmazás mellett, amelyek segítségével hozzájárulnak dolgozóik szellemi és fizikai egészségéhez. Hogy ezt milyen módon tehetik meg, a különböző cégeknél milyen jó gyakorlatokat vezettek be a munkaerővel kapcsolatos kihívások és az egyén egészsége érdekében – erre adunk választ a rendezvény keretében.

IDŐPONT: 2019. December 10. 13.00 – 17.00
HELYSZÍN: PVSK (7622 Pécs, Verseny u. 11.)

PROGRAM:
13:00 – 13:05 KÖSZÖNTŐ
13:05 – 13:20 PÉCSI CSALÁD- ÉS KARRIERPONT (Pazaurek Szabina, projektmenedszer)
13:20 – 13:50 PVSK – EGÉSZSÉG KÍVÜL-BELÜL (Czerpán István, ügyvezető igazgató, PVSK)
14:00 – 14.40 VÁLLALATI EGÉSZSÉG (Csóka László ifj., Pécsi Tudományegyetem)
14:50 – 15:15 ALTERNATÍV MUNKAKÖRNYEZETEK
15:30 – 17:00 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS