Több program, több vendégéjszaka – regisztrálja rendezvényét díjmentesen!

Baranya turisztikai vállalkozásai is részt vettek a 46. Utazás Kiállításon a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett közösségi standon. Közös cél, hogy Pécset és Baranyát vonzóbbá és népszerűbbé tegyük a belföldi és külföldi utazók körében. Ennek egyik módja, hogy már akkor „megkínáljuk” az utazást tervezőket a térségi programokkal, amikor még csak a szállások között keresgélnek.

Bővebben…

46. Utazás Kiállítás – baranyai megjelenés

A turizmus-vendéglátás baranyai szereplőivel, vállalkozásaival és termékeivel is találkozhatnak a kamarai standokon a 46. Utazás Kiállításon a Hungexpo területén 2024. február 22-25. között.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara standjain megjelenő vállalkozások a következők:

  • Baranyai Gasztronómiai Klaszter – gasztronómia
  • Enterprise Europe Network Dél-dunántúli Iroda, Pécs – nemzetközi vállalkozásfejlesztés
  • Fekedi Stifolder – sváb hagyományok
  • Trabert Hof Vendégház Fekeden – sváb népi építészet és gasztroCOOL TOUR-a
  • StagLand Cabins, Hosszúhetény – fenntartható szálláshely
  • Green Touch – zero waste natúrkozmetikum termékcsalád
  • Bánáti Bazsarózsa Népművészeti Fesztivál
  • Villány-Siklósi Borút Egyesület – Villányi borászok, helyi termelők, Siklósi Vár – programturizmus
  • Helian NaTour – biciklis turizmus, utazásszervezés

 

Az alábbi témákban kerekasztal beszélgetések formájában szakmai előadásokon tájékozódhatnak:

  • Zöld certifikáció a fenntartható szálláshelyeken
  • Baranyai Gasztronómiai Klaszter – gasztroturizmus
  • Michelin ajánlás / gasztro turizmus szerepe és hatása a turizmusfejlesztésben
  • Biciklis és öko-turizmus
  • Borturizmus, borfesztiválok
  • Nemzetközi partnerség a turizmusban, az EEN eszközrendszere a turisztikai vállalkozások külpiaci kapcsolatépítése érdekében
  • “Feked, a sváb Hollókő”, avagy a sváb népi építészet bemutatása és egy konkrét sváb vályogház felújításának tapasztalatai a Trabert Hof példáján keresztül
  • Hogyan került egy sváb stifolder a világ 5 legjobb szalámija közé Londonban?
  • Sváb gyökerű, minőségi gasztronómia napjainkban vidéken – sváb gasztroCOOL TOUR-a

 

A február 22-i szakmai nyitónapra korlátozott számban díjmentes, digitális belépőt tudunk biztosítani önkéntes kamarai tagoknak, melyet emailben igényelhetnek a email címen keresztül.

További információ: 46. Utazás Kiállítás – Hungexpo

A fenntarthatóság legyen küldetés a vendéglátásban is

Ha egy vendéglátóhely citrom helyett finom helyi verjus-vel készíti a „limonádéját”, már lépett egyet a fenntarthatóság irányába. A pécsi Nappali és Reggeli évek óta mindent megtesz a fenntartható működés érdekében, a vállalkozás vezetői ezt a szemléletet szeretnék átadni a többi pécsi vendéglátósnak is. Elsőként a jó gyakorlataikról kérdeztük Szép Tamást, a Király-Nappali Kft. ügyvezető tulajdonosát, egyben a kamara által menedzselt Baranyai Gasztronómiai Klaszter alelnökét.

Bővebben…

NTAK regisztráció és adatszolgáltatás

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kötelező adatszolgáltatás szakaszos bevezetésére tett javaslatot a márciusban elindított önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszak tapasztalatai és az iparági szereplőkkel, Kereskedelmi és Iparkamarákkal folytatott egyeztetések alapján.

Bővebben…

Kinek kötelező és mikortól az NTAK regisztráció és adatszolgáltatás? – rendezvény

Az NTAK Ismeretterjesztő Roadshow első állomásaként, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában szervezett tájékoztató rendezvényen kaptak naprakész információkat a vendéglátós és turisztikai szakemberek a kötelező adatszolgáltatás bevezetéséről és a regisztráció menetéről.

Bővebben…

Vendéglátóhelye van? Végigvezetjük az NTAK-regisztráció 5 lépésén

Ha Ön vendéglátóhely-tulajdonos vagy üzemeltető, bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy 2023. július 1-jétől már élesben kell statisztikai, forgalmi adatokat küldenie a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ehhez érdemes már most regisztrálnia! Lépésről lépésre mutatjuk a folyamatot.

Bővebben…

Ismét kell majd turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet 1. §-ában rögzített moratórium lejártával az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott

  • kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint
  • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

A hozzájárulást a 23TFEJLH jelű nyomtatványon kell bevallani a következők szerint:

  • a havi bevallóknak először a 2023. április 1-jétől április 30-áig terjedő időszakról 2023. május 22-éig;
  • a negyedéves bevallóknak 2023 II. negyedévéről július 20-áig;
  • az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-áig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

A NAV a költségvetés és a tisztességes adózók védelméért, a turizmus-vendéglátás ágazat fehérítéséért folyamatosan figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait. A hivatal kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, és ha eltérést tapasztal, intézkedik.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Forrás