Címlapsztori

Egészségipar, biotechnológia – a tudásmegosztásé a jövő

A jövő a laborokban születik – elég, ha csak a koronavírus-járvány elleni újhullámos vakcinák kifejlesztésére gondolunk, de mind az egészségipar, mind a biotechnológia elképesztő felfedezéseket tesz vagy végez fejlesztéseket az emberiség életben maradása, életminőségének javítása érdekében. Az elmúlt években egyre élesebben látható, hogy önmagában egyik tudományág sem képes hatékonyan működni, szükség van a tudásbázisok összekötésére, a szereplők összefogására. Baranyában is elindult egyfajta közeledés a terület szereplői, az intézmények és a vállalkozások között, hogy ez hol tart, milyen eredményei vannak, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Tovább olvasom »
Naprakész információk első kézből a sikeres üzletkötéshez

Végéhez közeledik a 2021-es év, mely egyben egy hétéves periódus zárását is jelenti. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara már 14. éve tagja az Enterprise Europe Network világméretű hálózatnak, melyet az Európai Bizottság hozott létre. Azt, hogy mivel is foglalkozik a hálózat a dél-Dunántúlon, legjobban az utóbbi időszak eredményei mutatják be.

Tovább olvasom »
Ipar 4.0 – javában zajlik a 4. ipari forradalom

A 4. ipari forradalom, azaz közkeletű nevén az ipar 4.0 elképesztő megoldásokat hozott az elmúlt évtizedben. A termelőcégek termelési folyamatait számítógépek és robotok vezérlik, a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó és sok esetben már döntést hozni is képes eszközök alapjaiban változtatják meg a technológiát, az emberek munkáját. A digitalizációs technológiák felülírják a fizikai korlátokat és új lehetőségeket teremtenek, felértékelődik az információ, az adatgyűjtés és az internet által megszerzett tudás pedig teszik lehetővé az eddig csak a fizikai térben létező termékek, szolgáltatások újraépítését. Az „okos” gyárak megteremtik a hatékonyabb és versenyképesebb termelést. Hogy a baranyai vállalkozások milyen ipar 4.0-s megoldásokat alkalmaznak, ezeket miként tudják kamatoztatni a vállalkozásukban, ezt igyekeztünk összefoglalni ebben a cikkben.

Tovább olvasom »
Érettségivel szakmát? Két szakma megszerzését is támogatja az állam

A 2021/22-es tanévre országosan 101881-en adták be a jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe, ebből 75748 fiatal kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben az egyetemeken (forrás: felvi.hu). Ha csak ezt az adatot tekintjük, több mint 26 ezer érettségizettnek kell elgondolkodnia a hogyan tovább-on, ám ez a szám ennél biztosan magasabb, hiszen nem mindenki adta be a felvételi jelentkezését. Ma egy „sima” érettségivel kevésbé lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, mindenképpen növeli az elhelyezkedési esélyeket egy vagy két szakmai végzettség. A szakképzés átalakulásával most két szakma ingyenes megszerzését is lehetővé teszi az állam. Hogy Baranyában hol és hogyan lehet szakmát tanulni érettségi után, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Tovább olvasom »
Elstartolt a turisztikai szezon

Ha nyár, akkor kirándulás, utazás, pihenés, és feltöltődés – legalább is így volt a koronavírus világjárvány előtt. Bár a tavalyi nyári szezonra is életbe léptek az enyhítések, így sokan éltek a lehetőséggel és sikerült kikapcsolódniuk. Tavaly egyértelműen a belföldi turizmus volt az erősebb, de hogy idén a korlátozások enyhítésével, a beoltottság növekedésével hogyan alakul a z üdülési, utazási kedv, egyáltalán milyen újdonsággal, attrakcióval készülnek az egyes szolgáltatók – ennek jártunk utána.

Tovább olvasom »
Szakmára fel: még mindig nem elég fiatal szerez szakmát

Csökkent a gimnáziumba, nőtt viszont a technikumba jelentkező nyolcadikosok száma az idei jelentkezések alapján. Az országos adatok szerint a nyolcadikosok 41%-a technikumokban tanul tovább, 34%-uk megy gimnáziumba. Idén 10%-kal többen választották a szakképzést, mint tavaly – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Szeptembertől az ország 23 iskolájában beindul az okleveles technikusok képzése is, itt az egyetemi és a technikumi tananyagok összhangja miatt a diákok az érettségi és a szakma mellett kreditpontokat is kapnak, így fél évvel lerövidíthetik az egyetemi képzésüket. Hogy a szakképzést és a felé irányuló érdeklődést tekintve mi a helyzet Baranyában, ennek jártunk utána.

Tovább olvasom »
Life long learning: amíg élünk, tanulunk

Húsz évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem egyik professzora biztosan állította, hogy hamarosan a life long learning, azaz az élethosszig tartó tanulás a mindennapjaink része lesz. Hittük is, meg nem is, mára viszont elengedhetetlen lett a továbblépéshez ez a szemlélet. 10-20-30 éve végzett felnőttek ülnek vissza az iskolapadba, szereznek további ismereteket a szakmájukban vagy teljesen új pályára lépnek. Az OKJ megszűnése, a felnőttképzési törvény tavalyi változása nemcsak a képzésre jelentkezőket, de a képzőintézményeket is új kihívások elé állította. Egy azonban biztos: tanulás nélkül nincs előrelépés, nincs fejlődés.   A life long learning a megye vállalkozásainak életében is fontos szerepet játszik, hogy a folyamatos fejlődésben miként támogatja őket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, erről kérdeztük Piacsek László Humánerőforrás fejlesztési projektiroda vezetőt, stratégiai koordinátort. – A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezethez, valamint az elvárt fejlődés eléréséhez elengedhetetlen a munkatársak naprakész tudása, megfelelő szintű képzettsége. Az egész életen át tartó tanulás egyrészt a

Tovább olvasom »
Újraindulás megoldásokkal

Az elmúlt egy év minden vállalkozásnak hozott változást a tevékenységében.  Akár akarta, akár nem. Az újrainduláshoz, a megújuláshoz a kamara megoldásokat ad. Vállalkozást indítok… – Pénzt de honnan? – Kitől vegyem? – Kell egy csapat! – Kitaláltam valamit! – Céges rendezvényt szervezek – Eladható külföldön? Mindezekre MEGOLDÁSOK egy helyen!

Tovább olvasom »
Gasztro klaszter: együttműködés, a vendéglátás minőségi fejlesztése

Baranyai Gasztronómiai Klaszter néven hazánkban elsőként megyénkben alakult a vendéglátóipari szektor szereplőit összefogó szakmai szervezet 2021. január végén. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) gesztorálásával, 15 partner aláírásával létrejött közösség egyrészt a stratégiai és operatív célok mentén a piaci együttműködést, másrészt a gasztronómia és a vendéglátás minőségi fejlesztését tartja legfontosabb céljának. Hosszú távú terveik között az oktatás, a képzés megújítása, közös pályázatokon való részvétel, egymás jobb megismerésével a klaszter belső és külső piacának élénkítése is szerepel. A munka az alapító okirat aláírásával el is kezdődött: megindult a párbeszéd, a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás, valamint a klaszter tagságának bővítése.

Tovább olvasom »
#Heti1Helyi – a helyi fogyasztásáért és vásárlásáért indított kampányt a kamara

Aki helyi termelőnél vagy vállalkozónál vásárol, az nem csak egy terméket vagy szolgáltatást vesz meg, hanem hozzájárul ahhoz, hogy a termelő, a szolgáltató tovább tudjon működni, fennmaradjon a helyi gazdaság. A koronavírus-járvány számos vállalkozást nehéz helyzetbe hozott, megritkultak vagy eltűntek a személyes találkozást igénylő adásvételi lehetőségek. Ha nincs bevétel, a vállalkozások, főként a kisebbek ellehetetlenülhetnek.

Tovább olvasom »