A kkv-k a gazdaság motorjai Európában

euronewsA kkv-k adják a cégek 99 százalékát Európában, három munkahelyből kettőt, és több mint a hozzáadott érték felét, más szóval a cégek hozzájárulását az európai gazdasághoz. – írja az euronews. A cikk apropóját az SME Assembly 2018 (KKV-k gyűlése) adta, melyen bemutatkozott a napelemes hátizsákokat kifejlesztő SunnyBAG, átadták az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat, és bemutatásra került az Enterprise Europe Network is.

“Graz-ban, Ausztriában járunk, ahol megrendezték a kkv-k gyűlését. Ez a kkv-k éves találkozója. Összesen 25 millióan vannak, és még inkább a gazdaság motorjai, mint korábban bármikor.

Mára a kkv-k adják a cégek 99 százalékát Európában, három munkahelyből kettőt, és több mint a hozzáadott érték felét, más szóval a cégek hozzájárulását az európai gazdasághoz.

Internacionalizmus, digitalizáció vagy persze új ügyfelek: ez az esemény arra is emlékeztetett, hogy a start-upok növekedéséhez nyilvánvalóan finanszírozni kell az innovációt is.

– Van egy olyan mechanizmusunk, amely közvetítőkön keresztül fedezi a banki garancia legkockázatosabb részét. Ami azt jelenti, hogy a bank tulajdonképpen hitelt nyújt, egy olyan kölcsönt, amelyet nem adna másképp – mondta Kristin Schreiber a kkv politika és a Cosme Program igazgatója, Európai Bizottság.

Egy konkrét példa: egy hátizsák. Fel van szerelve egy napelemmel, amely fel tud tölteni egy okostelefont, egy tabletet vagy akár egy laptopot. Itt, Grazban tervezték. Kutatás és fejlesztés, marketing, szellemi tulajdon: ezt mind tudta finanszírozni ez a vállalat az európai alapoknak köszönhetően.

– A találmány csak az ötlet. De ha tényleg eladja valaki a piacon, ha tényleg felépít egy értéket, akkor beszélhetünk innovációról – vélte Stefan Ponsold, vezérigazgató, Sunnybag.

Százezer darabot adtak el 2012 óta világszerte. Ez a kkv a piacvezető Európában.

– Van sok nagyon nagy márka, amely most velünk dolgozik. És akár két vagy három év múlva láthatjuk a Sunny Bag technológiát más nagy brandaknél is – tette hozzá Stefan Ponsold.

Az innovációhoz meg kell találni a megfelelő partnereket. Az Enterprise Europe Network szerepe, hogy összehozzon több mint 4 ezer szakembert 600 szervezettől több mint 50 országban.

– A cégekért dolgoznak, hogy segítsék őket az innovációban. És megmutatják, hogyan találják meg a megfelelő partnereket. Mindezt teljesen ingyen – magyarázta Kristin Schreiber.

Nem véletlen, hogy ezt az eseményt ebben a régióban rendezték meg. Stájerországban öt klasztert, az innováció ökoszisztémáit hozták létre, amelyek magukban foglalják kkv-kat, nagyvállalatokat, de az oktatási rendszert is. A hatás nagyon konkrét.

– Stájerországban a cégek által generált minden 2 euróból 1 exportból származik, ami azt mutatja, hogy ezeknek az innovációknak köszönhetően a cégeink otthagyják a lábnyomukat a globális piacon – hangsúlyozta Barbara Eibinger-Miedl regionális gazdasági miniszter, Stájerország.

Átadták az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat is Grazban. A zsűri nagydíját egy dán projekt kapta: egy olyan innováció, amely segíti a start-upokat, hogy új nemzetközi piacokat hódíthassanak meg.”

Videó: A kkv-k a gazdaság motorjai Európában – az euronews oldalán

Forrás: euronews