ÚJ GINOP/VEKOP pályázatok indulnak ősszel!

Jelentősen változik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak összetétele a Covid19 vírus hatására. Több új pályázat is megjelenik idén és folytatódik a kkv-kat támogató kiírások dömpingje is.

 

Az intézkedések nyomán átcsoportosítás történik többek között a munka-bértámogatást és a kutatás-fejlesztési munkahelyek megőrzését szolgáló vészhelyzeti bértámogatás keretösszegének terhére. Az ekképp felszabadult összeget a kkv-k fejlesztését támogató GINOP-1.2.8 kódjelű, valamint VEKOP-1.2.6 kódjelű tükörpályázatra teszik át, melynek keretösszege emiatt gyakorlatilag duplázódni fog.

Új pályázatként jelenik meg a hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatásáról szóló GINOP-1.2.9-20 pályázat, mely 5 milliárd forint keretösszeggel válik elérhetővé hamarosan. A pályázati felhívás várhatóan hasonló lesz a válságkezelő GINOP/VEKOP pályázatokhoz. A támogatási összeg vissza nem térítendő lesz és nem feltételekhez kötött, de ehhez a pályázat megvalósítási helye hátrányos helyzetű település kell legyen, ahogyan arra pályázat címe is rámutat. Szintén a kkv-k fejlesztését célozza a GINOP-3.2.8-20, ami a mesterséges intelligencia alkalmazására ösztönzi a hazai vállalkozásokat. A járvány miatt igencsak megtépázott divat és dizájnipar is külön pályázati támogatást kap 7 milliárd forint keretösszeggel. A GINOP-1.2.14-20, divat és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása pályázat jelenik meg idén októberben. A felhívás célja a divat- designipari kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása.

Új felhívás a GINOP-1.2.12-20 kódjelű élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása pályázat, amelynek keretösszege 5,149 milliárd forint lesz. A felhívás célja az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését eredményező beruházások támogatása. Ez várhatóan novemberben jelenik meg.

A jelentősen túligényelt GINOP-5.3.12-19 foglalkoztatás-bővítés ösztönzése pályázat 12 milliárd összegű kerete 4,549 milliárd forinttal nő. A keretösszeg emelése a támogatott, de forrás hiányában tartaléklistára került támogatási igények kipótlását célozza.

A digitális világ terültén is várhatóak elmozdulások, ugyanis megjelenik a digitális élményközpontok hálózatának továbbfejlesztéséről szóló GINOP-3.1.6-20 is.

Forrás: www.palyazatihirek.eu; www.napi.hu