125 évnyi találmány és védjegy válik digitálisan elérhetővé

Több százezer oldalnyi kulturális és ipartörténeti dokumentumot digitalizáltat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Magyarország egyik legrégebbi hivatala, amely jövőre ünnepli 125. évfordulóját, több mint 3 ezer folyóméternyi szabadalmat, védjegyet és egyéb szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos könyvtári dokumentumot őriz könyvtárában. Jövőre tovább nő az online is elérhető tartalmak száma, amelyek között olyan híres találmányok is megtalálhatóak lesznek, mint a villanyóra, a golyóstoll vagy a Kalmopyrin® hatóanyagának eredeti dokumentumai vagy a több, mint száz éve érvényes védjegyek, mint például az Apenta®, és marketing vagy reklámtörténeti értékek. A koronavírus járvány hatására a hivatal 2020-ban számos területen rohamos fejlődésen ment keresztül, nem csak digitalizálás tekintetében, de az infrastruktúra fejlesztés területén is.

Az elmúlt 125 évben keletkezett dokumentumokat a hivatal alapításkor létrehozott könyvtárában őrzi a hivatal, amelyekből a szervezet először 10 ezer oldalnyi egyedi és pótolhatatlan szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadványt tett közzé a HUNGARICANA közgyűjteményi portálon. A könyvtár fenntartójaként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatja a kulturális értékekhez való szabad hozzáférést, amit a jövőben tovább erősítenek. A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával hazánk egyik legnagyobb nemzeti értékeket felvonultató gyűjteményét teszi online is elérhetővé az SZTNH. A könyvtárban ugyanis számtalan olyan egyedi dokumentum található, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem található meg.

„A pandémia rávilágított, hogy az egyedi értékkel bíró dokumentumoknál is nő az igény az állandó elektronikus hozzáférés iránt és jól érezhető az egyre nagyobb ügyféligény az elektronikus ügyitézésre is.” – mondta el Pomázi Gyula, a hivatal elnöke. Hozzátette: „A járvány hatására a hivatalhoz érkező elektronikus beadványok száma is több, mint két és félszeresére emelkedett a pandémia előtti időszakhoz képest, emellett 2020-ban a könyvtári adatbázis igénybevétele is megduplázódott. A digitalizálási projekt emellett rámutat arra is, hogy a szellemi tulajdon nem egy újdonság, már a korabeli cégek is nagy hangsúlyt fektettek az innovatív ötleteik védelmére.”

Az SZTNH szemléletformáló munkája során egyre több gazdasági szereplő figyelmét hívja fel arra, hogy a szellemitulajdon-védelem nem csak versenyképesség növelő tényező lehet a vállalkozások életében, hanem ennek segítségével jelentős gazdasági előnyre is szert tehetnek.

A digitalizálás 2021 márciusától folytatódik, amikor mintegy fél millió oldallal bővül az online tartalom. Az 1890-es évektől egészen az 1950-es évekig bejegyzett találmányokat, szabadalmakat, védjegyeket és az ezekről szóló hivatalos értesítőket, mutatókat teszi elérhetővé magánemberek, kutatók és vállalkozások számára. Az érdeklődők így egyszerre tudnak keresni az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Budapest Főváros Levéltára, az Országgyűlési Könyvtár, a Fortepan és több tucat további intézmény digitalizált dokumentumaiban. Egy helyen lesznek megtalálhatóak a szabadalmak, a védjegyek, az újsághirdetésekben megjelenő reklámok, a jogesetek, továbbá a cégekhez kapcsolódó fotók és tervrajzok is.

A digitalizált projektek elérhetőek itt és itt.

 

Forrás: SZTNH