Földrajzi árujelző oltalom – életbe lépett az EU-Kína megállapodás

Márciusban a Kínai Szabadalmi Hivatal (CNIPA – China National Intellectual Proprty Administration) bejelentette a földrajzi jelzések oltalmának jóváhagyását 96 olyan EU-termék esetében, amelyek szerepelnek a „Kína – Európai földrajzi árujelző megállapodás” listában, és amelyeket az Európai Bizottság ajánl.

Ezt megelőzően az EU Bizottság február 9-én közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a Kína – EU földrajzi jelzésekről szóló megállapodás március 1-jén lép hatályba, és az első 100 kínai földrajzi jelzésű termék tételét az egész EU-ban védetté tették. Jelenleg Kínának és az EU-nak összesen 110 kínai földrajzi jelzése van Európában, és 134 uniós földrajzi jelzése van Kínában.

Az elkövetkező négy évben mindkét fél előrelépést fog elérni a Kína – EU lista második tételében, amely 175 kínai és földrajzi jelzést tartalmaz.

Mint ismert, 2019. november 6-án lezárultak az EU és Kína közötti tárgyalások arról a kétoldalú megállapodásról, amelynek célja száz európai földrajzi árujelző oltalom alá helyezése Kínában, valamint száz kínai földrajzi árujelző oltalom alá helyezése az EU-ban az utánzatokkal és a visszaélésekkel szemben. Ez a mérföldkövet jelentő megállapodás várhatóan kölcsönös kereskedelmi előnyöket és nagyobb keresletet eredményez majd a jó minőségű termékek iránt mindkét oldalon.

Infografika a megállapodásról

Az oltalom alá kerülő európai földrajzi árujelzők jegyzéke

Az oltalom alá kerülő kínai földrajzi árujelzők jegyzéke

 

Forrás