design LAB – Pályázati felhívás gyártók és designipari tervezők számára

A Magyar Divat & Design Ügynökség által kiírt inkubációs program keretében akár 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a kreatívipari pályázók.

A gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek, mellyel elsősorban bútor, lakáskiegészítő és textil termékek megvalósításához kapnak pénzügyi segítséget.  A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) design LAB néven inkubációs programot indít a hazai gyártók és designipari kreatív szakemberek közötti együttműködések elősegítése érdekében, amellyel a gyártásfejlesztés stratégiai célkitűzése mellett enyhíti a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit is.

A pályamunkák kiértékelését az iparági szakemberekből álló Bírálóbizottság végzi az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjait kiemelten figyelve. A zsűri tagjai többek között a szériagyártás teljesíthetőségét, a futamidő és költségtervezés megvalósíthatóságát, valamint a fenntarthatósági szempontokat vizsgálják meg, majd személyes konzultáció keretében is felteszik kérdéseiket. A legjobbnak ítélt pályázók szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást.

Egy gyártó egy pályázatot nyújthat be a felhívás keretében, kizárólag új, szériaérett termék fejlesztését támogatja.

Támogatási keret: 100 millió Ft

Támogatás pályázatonként:  5-20 millió Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt végrehajtásának időtartama: 6 hónap

Pályázók köre: Magyarországon bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozások és kettős könyvitelt vezető gazdasági társaságok, amelyek

    • kereskedelmi forgalomban kapható termékeket gyártanak,
    • minimum 2 teljes lezárt (beszámolóval/SZJA bevallással alátámasztott) üzleti évvel rendelkeznek,
    • 113, 114, 117, 226, 231 GFO kóddal rendelkeznek.

Támogatott tevékenységek:

  • önállóan támogatható, kötelezően megvalósítandó – szériában gyártható termék fejlesztése
  • önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó – előkészítési tevékenység
  • önállóan nem támogatható, választhatóan megvalósítandó – szériában gyártható termék előállításához és/vagy  sorozatgyártásához szükséges új gépek, eszközök, immateriális javak beszerzése

A támogatott projekt eredményeként létrejövő szériában gyártható termék kizárólag az alábbi TEÁOR besorolás szerinti tevékenységekhez kapcsolódó fejlesztések esetében támogatható:

3109 Egyéb bútor gyártása

3101 Irodabútor gyártása

3102 Konyhabútorgyártás

2740 Villamos világítóeszköz gyártása

1392 Konfekcionált textiláru gyártása (kivéve: ruházat)

1395 Nem szőtt textília és termék gyártása (kivéve: ruházat)

1393 Szőnyeggyártás

1320 Textilszövés

1330 Textilkikészítés

2369 Egyéb beton-, gipsz-, cementtermék gyártása

2370 Kőmegmunkálás

2341 Háztartási kerámia gyártása

2313 Öblösüveggyártás

A pályázónak a pályázati dokumentumban egyértelműen fel kell tüntetnie, hogy a meghatározott TEÁOR lista szerinti tevékenységek közül mely kategóriában kívánja pályázatát benyújtani szériában gyártható termék elkészítésére.

Egy pályázatban csak egy TEÁOR besorolás szerinti tevékenység jelölhető meg, amely tevékenységnek a pályázat benyújtásakor szerepelnie kell a pályázó cégkivonatában. A  design LAB program iránt érdeklődő gyártók és formatervezők közösen jelentkezhetnek 2021.04.12. és 2021.06.13 között pályázati anyagukkal az MDDÜ hivatalos weboldalán közétett felhívás alapján.

A gyártók és tervezők közötti kapcsolatteremtést az Ügynökség online Speed Dating esemény szervezésével segíti 2021.05.17-én, melyre a  e-mail címre küldött levélben tudnak a gyártók és tervezők előzetesen regisztrálni.

A design LAB programra vonatkozó pályázati kiírás további részletei az MDDÜ hivatalos oldalán érhetők el: Pályázati felhívás gyártók és designipari tervezők számára