A Top 50+ kiváló hazai kutatási infrastruktúra egy weboldalon – researchinfrastructures.hu

A kutatási infrastruktúrák a kutatási-fejlesztési-innovációs (KFI) ökoszisztéma kulcsfontosságú szereplői az alapkutatásoknak és az innovációt célzó kutatómunkának egyaránt. Magyarország nemzetközi összehasonlításban is számos kiváló kutatási infrastruktúrával rendelkezik, melyeken keresztül hazánk tagja a legmeghatározóbb európai kutatási infrastruktúra hálózatoknak és konzorciumoknak is.

Magyarország Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útiterve 2018-ban azzal a céllal készült el, hogy képet adjon a jelentősebb magyarországi kutatási infrastruktúrákról és működésükről, bemutassa a kapacitások jellegét és változatosságát, felkeltse a hazai és nemzetközi kutatói közösség érdeklődését a hazai kutatási erőforrások és lehetőségek iránt, háttér-információt adjon a kutatási infrastruktúrák továbbfejlesztésének megalapozásához, valamint bemutassa a kapcsolódási pontokat az európai kutatási infrastruktúrákhoz és együttműködésekhez.

A hazai kutatási infrastruktúrák nemzetközi pozicionálásának keretében végzett munka 2022 novemberében érkezett soron következő mérföldkövéhez a researchinfrastructures.hu weboldal elindításával. A korszerű, letisztult vizualitással, gyors keresőmotorral rendelkező, könnyen böngészhető oldal elsődleges célközönségét a nemzetközi kutatói közösségek jelentik, kiemelt célja pedig a nemzetközi kutatási együttműködések élénkítése, a hazai és külföldi kutatók, kutatóhelyek közötti interakciók fokozása a Magyarországon elérhető, magas színvonalú kutatási létesítmények és tudományos tevékenységük naprakész bemutatásán keresztül. A weboldal angol nyelven érhető el, a későbbi tervek között szerepel a magyar nyelvű változat elkészítése is.

Az oldalon térképre vitték a kutatási infrastruktúrákat tudományos területek szerint:

  • Nagyléptékű kutatási infrastruktúrák
  • Adat, számítástechnika és digitális kutatás
  • Energia
  • Környezet
  • Egészség és élelmiszer
  • Fizikai és műszaki tudományok
  • Társadalmi innováció

 

Forrás: NKFIH