Fa hulladék = alapanyag

Vállalkozásánál fa hulladék keletkezik, melynek kezelése legalább is körülményes? Van rá egyszerű megoldás, ami még pénzt is hozhat.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a fenntartható, észszerű gazdaság mellett. Ezt igyekszik erősíteni a helyi vállalkozásokkal történő szoros együttműködéssel, valamint a vállalkozások közti kooperációs lehetőségek megteremtésével.

A mohácsi székhelyű Kronospan-Mofa Hungary Kft. olyan partnereket keres, akiktől fa hulladékot vásárolhat fel.

Mint ismeretes, az ipari szegmens fa-csomagolási hulladékai (egyéb más hulladékáramok mellett) 2023. július 1-jétől a MOL, mint koncesszor tulajdonába kerülnek a hulladékká válás pillanatában. A Kronospan-Mofa Hungary Kft., valamint szombathelyi társgyára (Falco Zrt.) koncesszori alvállalkozóként pályázik a fa hulladékkezeléssel kapcsolatban.

A cég szombathelyi gyárában jelenleg fahulladékból is gyártanak forgácslapot. Az ehhez szükséges fahulladékuk ~50%-át szerzik be Magyarországról, a többit importálják. Cél a magyar mennyiségek további emelése és a 100%-ban fahulladékból, újrahasznosítással történő forgácslap-gyártás.

A cég keresi azon potenciális partnereit, akiktől az alábbi pontokban felsorolt fa hulladékot felvásárolhatják:

  • Fa-csomagolási hulladékok (raklap, láda, kaloda, kábeldob, doboz stb.)
  • Építési-bontási fahulladékok (léc, gerenda, zsalu, bontott bútor stb.)
  • Bútor, illetve bútoripari leeső, méretre vágási maradék elemek (forgácslap, laminált forgácslap, OSB)
  • Tömörfa elemek (építő-, vagy bútoriparból)

A lehetőségekről bővebb információ a “tudástár” kiadványban olvasható, illetve a Kronospan-Mofa Magyarország Kft. munkatársai várják a megkereséseket.

Fahulladék átvételi tudástár (.pdf)