élelmiszeripar

Élelmiszeripari cégek zöld átmenetének támogatása

A fenntarthatóság ma már minden iparágban központi kérdéssé vált, beleértve a gyártó szektort is. A vállalatok számára egyre inkább stratégiai kérdés, hiszen a fogyasztók, a szabályozások és a technológiai fejlődés kelti életre az igényeket. A zöld átállás azonban nem egyszerű folyamat. Különösen nagy kihívást jelent ez az élelmiszeripari ágazatokban.

Tovább olvasom »
Fenntartható élelmiszerrendszer – uniós keret létrehozása

Az Európai Bizottság az „európai zöld megállapodás” keretében elfogadta „a termelőtől a fogyasztóig” (a továbbiakban: F2F) stratégiát, amelynek célja a fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérés támogatása. A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság felmérésében, melynek célja a kkv-k véleményét megismerni „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiáról. Az F2F-stratégiában bejelentésre került a fenntartható élelmiszerrendszerek keretrendszerére (a továbbiakban: FSFS) vonatkozó kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság 2023-ban fog előterjeszteni. Ez a felmérés a kis- és középvállalkozásoknak az ezzel a szakpolitikai kezdeményezéssel kapcsolatos véleményét gyűjti össze. Az FSFS egy horizontális keretjogszabály lesz, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fenntarthatóságra való áttérést, és biztosítsa, hogy az uniós piacon forgalomba hozott élelmiszerek egyre fenntarthatóbbá váljanak. Fogalommeghatározásokat, általános elveket és célkitűzéseket fog lefektetni, és megteremti az uniós élelmiszerrendszer valamennyi szereplője számára meghatározandó követelmények és felelősségek alapját. Szerepelni fognak benne emellett rendelkezések az élelmiszerek fenntarthatósági címkézési keretrendszerére és az élelmiszerek fenntartható közbeszerzésére vonatkozóan is. A keretjogszabály célja,

Tovább olvasom »
Közös fejlesztés – nemzetközi siker

A PBKIK önkéntes tagja, pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata.Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow Kft. kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. A két évtizedes szisztematikus kutatómunkának köszönhetően, az immunoassay fejlesztés terén a Soft Flow Kft. mára a világ élvonalába tartozik. A FOSS cégcsoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára kutat, fejleszt, gyárt és ad el elsősorban tej, tejtermék, takarmány, gabona, hús és bor elemzésére alkalmas analitikai eszközöket, eljárásokat.

Tovább olvasom »
Japán üzleti lehetőségek, export-import szabályok

Az EU-Japán KKV Központ szeptemberben is szervez angol nyelvű ingyenes webináriumokat, melyekben a japán piac sajátosságait és az abban rejlő lehetőségeken vezetik végig a résztvevőket az egyes területek szakértői. A soron következő szeptemberi „képzésekre” már megkezdődött a regisztráció.   A részvételhez először regisztrálnia kell a következő címen: http://www.eubusinessinjapan.eu/user/register Miután megerősíti regisztrációját a kapott e-mailben, be tud jelentkezni a webináriumok bármelyikére az alábbi linkeken: 2021. március 02.  10.30  WEBINAR 165: Okos mezőgazdaság Japánban  2021. március 03.  10.30  EXPORT TO JAPAN 15: Piacok, terjesztési és értékesítési csatornák, B2B és B2C 2021. március 09.  10.30  WEBINAR 166: Biogáz üzemek Japánban 2021. március 10.  10.30  EXPORT TO JAPAN 16: Kiállítások és üzleti partnerkeresés 2021. március 16.  10.30  EPA HELPDESK WEBINAR 32: Feldolgozott mezőgazdasági termékek 2021. március 23.  10.30  WEBINAR 167: Az olívaolaj-ipar Japánban  2021. március 25.  10.30  WEBINAR 168: EU-Japán AI projekt (H2020) 2021. március 30.  10.30  EPA HELPDESK WEBINAR 33: Vámtarifa-díjak, eljárások      

Tovább olvasom »