élelmiszeripar

Kamarai üzleti delegációk támogatott részvételi lehetőséggel – 2026 január-február

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2026. januárjában és februárjában támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez az Egyesült Arab Emírségekbe, Kamerunba, Szerbiába és Ausztriába. Az exportőr kis- és középvállalkozások részvételét a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja költségvetési forrásból.

Tovább olvasom »
Élelmiszeripari cégek zöld átmenetének támogatása

A fenntarthatóság ma már minden iparágban központi kérdéssé vált, beleértve a gyártó szektort is. A vállalatok számára egyre inkább stratégiai kérdés, hiszen a fogyasztók, a szabályozások és a technológiai fejlődés kelti életre az igényeket. A zöld átállás azonban nem egyszerű folyamat. Különösen nagy kihívást jelent ez az élelmiszeripari ágazatokban.

Tovább olvasom »
Fenntartható élelmiszerrendszer – uniós keret létrehozása

Az Európai Bizottság az „európai zöld megállapodás” keretében elfogadta „a termelőtől a fogyasztóig” (a továbbiakban: F2F) stratégiát, amelynek célja a fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérés támogatása. A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság felmérésében, melynek célja a kkv-k véleményét megismerni „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiáról. Az F2F-stratégiában bejelentésre került a fenntartható élelmiszerrendszerek keretrendszerére (a továbbiakban: FSFS) vonatkozó kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság 2023-ban fog előterjeszteni. Ez a felmérés a kis- és középvállalkozásoknak az ezzel a szakpolitikai kezdeményezéssel kapcsolatos véleményét gyűjti össze. Az FSFS egy horizontális keretjogszabály lesz, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fenntarthatóságra való áttérést, és biztosítsa, hogy az uniós piacon forgalomba hozott élelmiszerek egyre fenntarthatóbbá váljanak. Fogalommeghatározásokat, általános elveket és célkitűzéseket fog lefektetni, és megteremti az uniós élelmiszerrendszer valamennyi szereplője számára meghatározandó követelmények és felelősségek alapját. Szerepelni fognak benne emellett rendelkezések az élelmiszerek fenntarthatósági címkézési keretrendszerére és az élelmiszerek fenntartható közbeszerzésére vonatkozóan is. A keretjogszabály célja,

Tovább olvasom »
Közös fejlesztés – nemzetközi siker

A PBKIK önkéntes tagja, pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata.Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow Kft. kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. A két évtizedes szisztematikus kutatómunkának köszönhetően, az immunoassay fejlesztés terén a Soft Flow Kft. mára a világ élvonalába tartozik. A FOSS cégcsoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára kutat, fejleszt, gyárt és ad el elsősorban tej, tejtermék, takarmány, gabona, hús és bor elemzésére alkalmas analitikai eszközöket, eljárásokat.

Tovább olvasom »