Közös fejlesztés – nemzetközi siker

A PBKIK önkéntes tagja, pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata.Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow Kft. kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. A két évtizedes szisztematikus kutatómunkának köszönhetően, az immunoassay fejlesztés terén a Soft Flow Kft. mára a világ élvonalába tartozik. A FOSS cégcsoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára kutat, fejleszt, gyárt és ad el elsősorban tej, tejtermék, takarmány, gabona, hús és bor elemzésére alkalmas analitikai eszközöket, eljárásokat.


Az élelmiszeranalitika területén egyre nagyobb teret hódítanak azok a gyors és automatizált módszerek, melyek az emberi hibázás lehetőségének kiküszöbölése révén jelentősen növelik a mérés pontosságát és az eljárás hatékonyságát.
A Soft Flow Kft. sokéves tapasztalata alapján továbbfejlesztett immunoassay technológia kombinálva a FOSS know-how részét képező automatizált mérés előkészítési és mérési eljárással, együttesen az ideális analitikai módszer, a MycoFossTM lehetőségét teremti meg.
A MycoFossTM az első, gyors (mérési idő: kevesebb mint 8 perc), 100%-ban automatizált analitikai eljárás, a legfontosabb mikotoxinok egyidejű meghatározására.

Az eszköz a kukorica- és búzatermesztés, feldolgozás valamennyi szereplője számára leegyszerűsíti és felgyorsítja a munkát, hiszen a mérést, adatelemzést a gép végzi, nem igényel speciális készségeket, szakembert. A felhasználónak nincsen egyéb teendője, csupán behelyezni az őrölt mintát a gépbe, és megnyomni az indító gombot. Minden alkalommal pontos eredményt nyújt 5 gramm őrölt mintából, 8 perc alatt.
Az analitikai eszköz hardver fejlesztése Dániában zajlott ugyan, de biotechnológiai vonatkozású fejlesztések és a műszeren futó szoftver révén a pécsi csapat meghatározó szerepet vállalt ezen egyedülállóan innovatív analitikai eljárás kifejlesztésében.

Az együttműködés keretében az élelmiszeripar számára igen fontos innováció valósulhatott meg, hiszen a mikotoxinokat termelő penészgombák, a mezőgazdasági termények széles skáláját fertőzhetik meg a betakarítás előtti és utáni időszakban, komoly kockázatot jelentve a gabonatermesztésben és feldolgozásban.

A fejlesztés lezárultát követően valamennyi reagens gyártása Pécsett zajlik, így a MycoFossTM Baranyából, Pécsről indul világhódító útjára.

Az út egyik első állomásaként a FOSS Ibéria munkatársai Spanyolországban, a FIGAN agro-élőállat nemzetközi kiállításon mutatták be a MycoFossTM készüléket. A kétévente megrendezésre kerülő kiállításon hagyomány, hogy díjjal jutalmazzák azokat a műszaki- és technológiai újításokat, melyek nagymértékben hozzájárulnak az iparág fejlődéséhez. Azon túl, hogy a MycoFossTM nagy érdeklődést generált az iparág képviselői között, a készülék megnyerte a „Technical Novelty” versenyt és az ezzel járó elismerést.

Videó az analitikai eszköz működéséről

Gratulálunk a fejlesztéshez, és további sok sikert kívánunk!