Kamarai piacfeltáró út a szerb vajdasági Bánát régióba

Baranyai vállalkozók is részt vehetnek az alábbi Szerbiában – ezen belül a Vajdasági Bánát régióban – megrendezésre kerülő üzleti fórumon és B2B találkozón, melynek célja a két ország vállalkozói között kialakítható üzleti lehetőségek személyes megismerése és kapcsolatfelvétel Bánát régió intézményes és cégképviselőinek jelenlétében.

Az üzleti találkozó időpontja: 2024. március 11 – 13. (hétfő  – szerda)

Az üzleti találkozó helyszíne: Törökbecse (Novi Bečej), Szerbia

A törökbecsei Információs Iroda kiváló üzleti kapcsolatokat ápol a szerbiai regionális és térségi kamarákkal, valamint önkormányzatokkal. Az Információs Iroda üzleti szolgáltatásai közé tartozik  az üzleti kapcsolatépítés, a potenciális üzleti felek felkutatása, tanácsadás, különböző szakemberek (pl. ügyvédek) ajánlása.

Tevékenysége elősegíti, hogy Magyarország és Szerbia vállalkozásai, befektetői és gazdasági szakemberei sikeres két- és többoldalú együttműködéseket alakítsanak ki.

Milyen profilú gazdasági szervezeteknek ajánljuk a részvételt?

 Exportorientált vállalkozásoknak, amelyek az

 • élelmiszeripar,
 • mezőgazdasági gépek gyártása és forgalmazása,
 • települési infrastruktúra fejlesztése,
 • turizmus,
 • vízgazdálkodás területén működnek.

A szakmai programok nyelve: Valamennyi program magyar és szerb nyelven zajlik, konszekutív tolmácsolással. A részvételnek nem feltétele az angol nyelvtudás.

Jelentkezés menete: A vállalkozások az alábbi hivatkozásra kattintott űrlap teljeskörű kitöltésével és határidőn belüli visszaküldésével jelentkezhetnek.

Jelentkezési határidő: 2024. február 16., péntek

A jelentkezések elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. A kiválasztásra kerülő vállalkozásokat – a részletes program egyidejű megküldésével – emailben tájékoztatjuk a szükséges további teendőkről.  A március 12-i szakmai fórum programjáról és előadók személyéről a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni.

Utazással kapcsolatos tudnivalók: A résztvevők számára a kiutazás egyénileg, saját költségen történik, a szállásfoglaláshoz ajánlatokat tudunk biztosítani. Az üzleti fórumon történő részvétel ingyenes.

Megfelelő létszámú baranyai jelentkező esetén közös leutazást a PBKIK szervezi.

Részvételt kizáró ok: Az ország bármelyik vármegyéjében fennálló, rendezetlen kamarai kötelező hozzájárulás léte.

Jelentkezés és további információ: Schmidt Enikő

Fenntartható Technológia Nap – együttműködési lehetőségek japán vállalkozásokkal

Az EU-Japan Centre for Industrial Cooperation és az UNIDO Tokiói Befektetési és Technológiai Promóciós Irodája (UNIDO ITPO Tokyo) közösen online pitching és networking eseményt szerveznek, melyre várnak minden a fenntarthatósági projektek iránt érdeklődő hazai céget.

Bővebben…

Törökország-EU Üzleti Párbeszéd – Agri-Food Networking üzletember találkozó (online)

Az Eurochambres a TEBD (Törökország – EU Üzleti Párbeszéd) projekt keretén belül meghirdeti az Agri–Food Networking Event c. online rendezvényt, amelynek időpontja: 2022. január 27-28.

A rendezvény a TEBD, 2021. április 21-22-én megrendezett Agrár-Élelmiszeripari Fórum folytatásaként kerül megrendezésre, és az EU és Törökország mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásai számára kiváló lehetőséget biztosít új üzleti kapcsolatok létrehozására és új partnerkapcsolatok kialakítására. A rendezvény az alábbi 6 témában fog zajlani:

 • Földrajzi jelzésű termékek
 • Szárított gyümölcsök és diófélék
 • Aromás növények és gyógynövények
 • Fagyasztott élelmiszerek
 • Egészséges életmóddal összefüggő táplálkozás és termékei (vegán, gluténmentes, diabetikus stb.)
 • Bio és organikus élelmiszerek

Regisztráció és további információk az alábbi linken érhető el: TEBD Agri-Food Networking

Részletes programot a regisztrációt követően kapnak a résztvevők.

A rendezvény nyelve az angol, magyar tolmácsolás nélkül.

Decembertől akár 100 millió Ft támogatásra is pályázhatnak a mezőgazdasági termelők turizmusfejlesztés céljából!

Megjelent a VP6-6.4.1–21 “Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” c. felhívása, melynek keretében vidéki térségekben működő mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelők vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, szálláshely fejlesztésére, akár 100 000 000 forint összegben.

Bővebben…

Közös fejlesztés – nemzetközi siker

A PBKIK önkéntes tagja, pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata.Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow Kft. kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. A két évtizedes szisztematikus kutatómunkának köszönhetően, az immunoassay fejlesztés terén a Soft Flow Kft. mára a világ élvonalába tartozik. A FOSS cégcsoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára kutat, fejleszt, gyárt és ad el elsősorban tej, tejtermék, takarmány, gabona, hús és bor elemzésére alkalmas analitikai eszközöket, eljárásokat.

Bővebben…

88. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár

A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara a 88. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében megrendezi üzleti tárgyalásokkal egybekötött „Innovatív megoldások a versenyképes mezőgazdaságért” elnevezésű szakmai konferenciáját.

Az eseményre 2021. szeptember 21-én 14.00 és 17.00 óra között kerül sor az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központjának 1. és 2. termében (21000 Novi Sad (Újvidék), Hajduk Veljkova 11.).

A rendezvény célja a mezőgazdaságban aktuális és innovatív kutatások és fejlesztések bemutatása:

 • a legmodernebb technológiák a késztáp-, premix- és takarmányalapanyag-gyártás területén,
 • a magyar vetőmag-előállításhoz és –termesztéshez fűződő genetikai kutatások eredményei,
 • az ipari kender gyakorlati felhasználása és alkalmazása.

Programterv:

14:00 – 14:45  Köszöntők

 • Dr.Pintér Attila – Magyarország belgrádi Nagykövete
 • Török György – Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Elnöke
 • Dr.Orosz Csaba – Magyar-Szerb Üzleti Tanács Elnöke
 • Szekér Klára Szilvia – nagyköveti tanácsos – mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata, Magyarország Nagykövetsége Belgrád
 • Zavarkó Árpád – Magyarország újvidéki Tiszteltbeli Konzulja
14:45 – 16:00 Szakmai előadások és az előadásokkal kapcsolatos kérdések

 • Molnár Károly – export menedzser, UBM Feed Zrt „Az állattenyésztési ágazat kihívásai és perspektívái a balkáni régióban”
 • Sándorfy András – ügyvezető igazgató, Marton Genetics cégcsoport „Hozambiztonság a kukoricatermesztésben – alkalmazkodás a változó klimatikus körülményekhez”
 • Patinszki Judit –export menedzser, AlphaVet Kft „A haszonnövények táplálási és növényvédelmi lehetőségei természetes készítményekkel”
 • Tony Kez – alelnök, ARCHENERG Klaszter Szeged „Az ipari kender feldolgozásának és gyakorlati alkalmazásának legjobb példái Magyarországon”
 • Dr.Maja Timotijevic – igazgató, Konoplja Mezőgazdasági Szövetkezet „Az ipari kender termesztése és feldolgozása Szerbiában”
16:00 – 17:00 Állófogadás és B2B üzleti tárgyalások

A magyar nyelvű előadásokhoz szerb nyelvre tolmácsolás, a szerb nyelvű előadásokhoz magyar nyelvre tolmácsolás biztosított, az angol nyelvű előadások tolmácsolás nélkül folynak.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők legkésőbb 2021. szeptember 17-ig jelezhetik részvételi szándékukat a e-mail címen.

Horizon Europe Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment – online tájékoztató és konzorciumépítő rendezvény

A H2020 keretprogram ‘Élelmiszerek, biogazdaság, természeti erőforrások és környezet’ tématerületéhez tartozó pályázati lehetőségeinek bemutatására és projektpartnerségek kialakítására online rendezvény kerül megrendezésre.

Bővebben…

Pályázati lehetőségek és projektpartnerségek kialakítása – indulnak a Horizon Europe tájékoztató programok

A Horizon Europe keretprogram első pályázati felhívásai 2021. június második felében jelennek meg. A pályázati lehetőségek bemutatására és projektpartnerségek kialakítására az Európai Bizottság az egyes programrészekre fókuszálva online üzletember találkozókkal egybekötött információs napokat szervez.

Bővebben…

Megjelent az 5 milliárd Ft keretösszegű ‘VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21 Élelmiszeripari üzemek fejlesztése’ című kiírás

A felhívás keretében a pályázók eszközök, gépek beszerzésére, épület kialakítására, felújítására és új technológiai rendszerek kialakítására nyújthatnak be támogatási kérelmet melynek összege min. 100 millió Ft max. 5 milliárd Ft.

Bővebben…