gasztronómia

12 szakember, 12 ínycsiklandozó menü

Kulináris élmények és jótékonykodás egy nemes cél szolgálatában egy helyen. A Gedeon Endre – Kiss Károly Alapítvány által szervezett Nosztalgia Jótékonysági vacsoraestre 2025. június 6-án a Slyven Rendezvényközpontban kerül sor. Több mint 10 féle ételkülönlegességet kóstolhatnak végig az érdeklődök.

Tovább olvasom »
Több program, több vendégéjszaka – regisztrálja rendezvényét díjmentesen!

Baranya turisztikai vállalkozásai is részt vettek a 46. Utazás Kiállításon a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett közösségi standon. Közös cél, hogy Pécset és Baranyát vonzóbbá és népszerűbbé tegyük a belföldi és külföldi utazók körében. Ennek egyik módja, hogy már akkor „megkínáljuk” az utazást tervezőket a térségi programokkal, amikor még csak a szállások között keresgélnek.

Tovább olvasom »
Helyi termékek és fenntarthatóság a középpontban a tanulmányúton

A sikeres májusi kiutazást követően, az Eramus+ projekt keretében október utolsó hetében újabb tizenöt Baranya megyei vendéglátós szakembernek és vállalkozónak volt lehetősége tanulmányi látogatást tenni Olaszországban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A tanulmányúton a résztvevők az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását ismerhették meg.   A projekt az Erasmus+ pályázatán keresztül került megvalósításra a Marco Polo Európai Csoport együttműködésével. Az 5 napos szakmai képzés folyamán betekintést nyertünk a helyi alapanyagokat termelő és feldolgozó, falusi turizmussal foglalkozó családi vállalkozások működésébe és kihívásaiba. Ezen felül megtapasztaltuk azt is, hogy mennyire jól és hatékonyan tud működni a „nulla” kilométeres árubeszerzés, melynek komoly közösségmegerősítő, helyi kis- és középvállalkozások összefogását elősegítő szerepe is van. A tematikus gasztronómiai programokat végigkísérte a fenntarthatóság szemlélete, mely tudatos gondolkodással teljes mértékben beépíthető egy-egy gasztronómiai, turisztikai vállalkozás tevékenységébe. A magas szintű programokat Barbara Bandiziol, a Marco Polo európai projektek programfelelőse készítette elő számunkra, aki külön figyelt

Tovább olvasom »
Olaszországi tanulmányúton a baranyai vendéglátás szakemberei

Május első hetében tizenöt Baranya megyei vendéglátós szakember és vállalkozó tett tanulmányi látogatást Olaszországban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A tanulmányúton a résztvevők az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását ismerhették meg.

Tovább olvasom »
Megfeszített munka, növekvő taglétszám, még több feladat

Az idén januárban megalakult Baranyai Gasztronómiai Klaszter negyedik taggyűlését tartotta november 2-án. Az eltelt időszakban a klaszter 5 fős elnöksége 21 alkalommal ült össze és vitatta meg a tagok aktuális problémáit és azok lehetséges megoldásait. A feladatok mennyisége és szerteágazó területei mindenkit megleptek a közös munka során a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által biztosított menedzsmenttel.

Tovább olvasom »
Először a szemeddel eszel – snassz tálalás helyett ételdizájn

Mi alakítja az ételekről való gondolkodásunkat? Életünk fontos részét képezi az étkezés, az ételek, azok készítése, fogyasztása, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, mi és hogyan kerül a tányérunkra. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kis- és Középvállalkozás Fejlesztési Bizottsága szervezésében elindított „Vállalkozói pódium” beszélgetése ezúttal a DesignPécs keretein belül zajlott. A szakmai beszélgetés két vendége Kántor Éva csokimester, a Heaven Chocolate and More tulajdonosa és Miseta Zoltán séf, a Blöff Bisztró tulajdonosa volt.

Tovább olvasom »
Legyen Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2025-ben!

Annak érdekében, hogy szeretett városunkat, megyénket egy kitüntető európai cím birtokában újra reflektorfénybe állíthassuk, interjúsorozatot készítettünk, hogy az érintettek elképzeléseit megismerjük és gondolati kapcsolódásuk révén összefogásra, információcserére és egységes fellépésre buzdítsuk őket. A sorozat első részében Hosszú Franciskával, a Hosszú Kávé kávézó és a Hosszú Tányér étterem tulajdonosával beszélgettem, ebből az interjúból ragadtunk ki részleteket.

Tovább olvasom »