Pécsi Tudományegyetem

Meghívó: fókuszban a mikotoxinok – problémából lehetőséget kínál a PTE TTK

A PTE TTK meghívja az élelmiszeripar és agrárium szereplőit partnertalálkozójára, ezen belül ’Mikotoxinok ’TERMŐFÖLDTŐL AZ ASZTALIG’ panelbeszélgetésre. Az eseményen kiderül, hogy hogyan tud lehetőséget kínálni egy világon egyedülálló rendszer kialakításával a Mikotoxin Kutatócsoport egy csaknem minden embert érintő probléma megoldásával.

Bővebben…

K+F minősítési eljárások – 2023. szeptember 1-től az NKFIH-nál

A kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek minősítésével kapcsolatos feladatokat 2023. szeptember 1-től a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFI törvény) rendelkezései alapján a Kormány által kijelölt szerv látja el. A feladat ezen időponttól a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) hatáskörébe tartozik.

Bővebben…

Egyetem – kamara: K+F+I?

A modellváltást követően a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fokozza a vállalatok irányába történő kommunikációt, információáramlást, intenzíven kíván reagálni a térségben jelentkező kihívásokra. A közelmúltban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett EGYÜTT-MŰKÖDÜNK című eseményen mutatták be a PTE – vállalkozások számára releváns – szakmai programjait (Tudományos Innovációs Platform, szakértői hálózat, validációs folyamatok, szakmai gyakorlatok, duális képzések stb.), vagyis az együttműködés lehetséges platformjait, és a közös tervezési folyamat főbb lépéseit, annak szereplőit. Olyan jó gyakorlatokról is beszámoltak, amelyek az egyetem és a baranyai vállalkozások között zajlottak, eredményük pedig konkrét termék lett, mint például az antibakteriális textil, a gyógyszerkutatásban alkalmazható nagy precizitású automatizált fájdalomküszöb-mérő berendezés vagy a hűtőbordás léghűtéses hőcserélő termékcsalád fejlesztése. Ez az alkalom is rávilágított arra, mekkora potenciál rejtőzik az egyetem mint kutatási, szakértői oldal és a gazdasági szereplők együttműködésében.

Bővebben…

Magyarország KFI stratégiája 2021-2030

Július végén megjelent Magyarország 2021-2030 közötti kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiája,amely a következő tíz évre határozza meg a KFI területének jövőképét és misszióját, valamint ismerteti a célkitűzések megvalósítására szolgáló célrendszert is.

Bővebben…

Horizont Európa: Digitális technológiák, ipar és űrkutatás (NKFIH)

A Horizont Európa program struktúrája a korábbi keretprogramhoz képest jelentősen átalakul. A Digitális gazdaság, ipar és világűr “klaszter” képezi az új program egyik legnagyobb, legszélesebb körű területét (a korábbi ICT, NMBP és SPACE programterületeket fogja össze), a tervek szerint 15 milliárd € költségvetéssel.

A Digitális gazdaság, ipar és világűr klasztert, a kapcsolódó partnerségeket, és egyéb kapcsolódó pályázati lehetőségeket bemutató webinárium 2021. március 3-án kerül megrendezésre.

Bővebben…

Könnyített közbeszerzési szabályok segítik a KFI-t

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra (KFI) 2021. január 1-jétől új közbeszerzési előírások léptek életbe. Az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy a KFI tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó áru- és szolgáltatás-beszerzések az uniós közbeszerzési értékhatárig mentesülhessenek a közbeszerzési kötelezettség alól.

Bővebben…