Egészséges együttműködés Pécsett: eredményesen zárult az első “HUB Collaborations” innovációs konferencia

„Elszántak vagyunk a tekintetben, hogy az egyetemen meglévő kutatási kapacitást összekössük a vállalkozások fejlesztési igényeivel. E kettő komponens összehangolásával mind az akadémia, mind a gazdaság szempontjából kölcsönösen előnyös eredmények születnek.”

Ezen fontos gondolatok jegyében kezdődtek a „HUB Collaborations” (Health-University-Business) Innovációs Napok Pécsett.

A Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén részt vett és előadást tartott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is, aki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara meghívását elfogadva tárgyalásokat folytatott az egyetemi vezetéssel, valamint KKV fórumon találkozott a helyi vállalkozások képviselőivel is, hogy egyebek mellett a Baranyai Iparfejlesztési Programot is megvitassák.

A konferencia keretében tartott előadásában több nyitott kérdést vetett fel, melyre aktívan keresi a választ a Hivatal, úgymint: mit csinálnak jobban például a csehek? Hogyan lehetséges a KKV szektor erősebb bevonása?

A következő pályázati időszak előtt roadshow-t tervez a Hivatal azért, hogy a valós igényeket kielégítő, pozitív gazdasági folyamatok megalapozását segítő pályázati kiírások szülessenek.

A PTE vezetése gőzerővel készíti elő az egyetemi innovációs folyamatok megreformálását. Az új modellben történő működéstől várt eredmény az, hogy sokkal több projekt érjen célba, és kevesebb jelentkezzen idő-, pénz- és erőforrás-veszteségként. Ehhez a külső szervezetek erősebb bevonására is sor kerül.

Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a régiók versenyképessége és a Baranyai Iparfejlesztési Program viszonylatában nyitotta meg a Young Spirit programrészt. Előadásában rávilágított a helyi gazdaságfejlesztés és az egyetemi oktatás, kutatás-fejlesztés és innováció szoros összefüggésére. Jelenleg a helyi gazdaság érdekei megkívánják a műszaki képzés és az egészségipar irányába való hangsúlyeltolódást. A kutatók és innovatív vállalkozások együttműködése az értékteremtő folyamatok fókuszba állításával Magyarország versenyképességének alapját képezik.

Bemutatták a PTE vezetésével zajló érett innovációs projektet, a mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló tápoldat-markerek vizsgálatán alapuló IVF chipfejlesztést, majd sor került a jelenleg még előkészítési fázisban lévő Young Spirit együttműködési kezdeményezésre is.

Utóbbi a Webstar Csoport Kft.Trackateam” fejlesztésén alapul, mely a sportegyesületek munkáját segítő szervező-nyilvántartó, illetve sportszakmai döntéstámogatási rendszer egyben. A kutatói közreműködés eredményeképpen bővül a sportolókra jellemző fizikai, mentális, taktikai elemek figyelembe vételének lehetősége – azonban ehhez először a sportszakmai nyelvezet programozók számára történő „lefordítására” van szükség. A projekt skálázható – a hazai GINOP innovációs voucher pályázat, majd közvetlen brüsszeli EU források igénybe vétele után a globális piacra való kilépést tervezi a csapat.

Nagy érdeklődést váltott ki a DEMOLA, mely teret ad és keretet biztosít a hallgatói ötletek és a vállalkozói problémák (ötletek) megoldására, multidiszciplináris hallgatói csapatok bevonásával.

Innovation is the ability to convert ideas into invoices. – Lewis Duncan

 

…mert a komoly dolgok fehér asztalnál dőlnek el!

Az első nap végén került sor a „Young Spirit” vacsorára. A Young Spirit Program célja, hogy az innovatív, ötletekkel rendelkező, ám kutatói tudásnak vagy kapacitással korlátozottan rendelkező vállalkozókat összekösse a fiatal, és ambiciózus kutatókkal. A résztvevők működési területeik szerint ültek egy asztalhoz, és folytattak eszmecserét az ízletes ételek fogyasztása közben.

 

A második nap fókusza a korábban megvalósult innovatív sikereken, és az üzleti sikerrel járó innovatív gondolkodáson volt, főként az egészségipar területén.

A Pécsi Tudományegyetem új egysége, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézete EIT Health RIS Hub-ként készítette elő a „HUB Collaborations” innovációs napot (iDay), melyet az előadások mellett egy újszerű versenyelem – Hackathon – is színesített. A 6×4 fős csapatokba rendezett fiatal szakemberek egy aktuális egészségügyi probléma megoldásán dolgoztak az „ideation” módszertan alkalmazásával.

A megoldandó probléma ez volt: “Okosan megöregedni” – hogyan segítheti az időskor egészségügyi problémáinak megoldását a “big data” analízisen alapuló mobil egészségügyi technológia?

A különböző kompetenciákkal rendelkező hallgatók, kutatók, doktoranduszok egy rövid energetizáló játékkal kezdtek, majd a challenge és az elvárások ismertetése után külön helyiségekbe vonultak és elkezdték a közös munkát. Projektötletük kidolgozását mentorok segítették, akik szakmai tudással, sok-sok tapasztalattal a hátuk mögött terelgették, irányították őket. A nap folyamán a résztvevők több alkalommal rövid tréningeken is részt vettek, amelyek hozzájárulhattak a feladatuk sikeres végrehajtásához. A nap végén a versenyzők rövid „pitch” formájában (maximum 3 percben) ismertették eredményeiket a zsűri és a résztvevők előtt.

A szakmai zsűriben ült Pál István, az OTP Dél-dunántúli Régió ügyvezető igazgatóhelyettese, Bencsik András APPERCELL Biotech Kft. társalapítója, Blazsevácz Péter a BLUEMED Kft. ügyvezetője, Prof. Bogner Péter és Dr. Sík Attila a PTE képviseletében és Dr. Lustyik György, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes kamarai tagja, a Soft Flow Hungary Kft. korábbi első számú vezetője is.

Számos innovatív ötlet született, melyek közül a zsűri a legjobbakat díjazta. A csapatok által kreált cégnevek szerint az alábbi sorrend alakult ki.

  1. helyezett csapat: MedForge (Dr. Tóth Luca [PTE-ÁOK PhD], Dr. Maróti Péter [PTE-ÁOK PhD], Bene Mátyás [PTE-MIK], Péntek Attila [PTE-MIK], mentoruk: Szentpéteri L. József [PTE-ÁOK, ITD])
  2. helyezett csapat: Aker (Herczeg Róbert [SZKK], Hassan Amna [PTE-ÁJK], Jordán Krisztián [PTE-KTK], Dobosi Erika Anna [PTE-KTK], mentoruk: Kovács Dávid [Supercharge Kft.])
  3. helyezett csapat: Trams (Saheed Olayemi Bolarinwa [PTE-MIK], Láng Barnabás [PTE-KTK], Leutsch Liza [PTE-BTK], Krausz Fanni [PTE-GyTK PhD], mentoruk: Fröhlich Balázs [PTE-MIK])
  • A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara különdíjasa: Trams
  • Bluemed Kft. különdíjasa: MedForge
  • GE Healthcare különdíjasa: Intercontinental (Aida Musaeva [PTE-KTK PhD], Dr. Szabó István [PTE-ÁOK], Vecsánin Boglárka [PTE-BTK], Sara Mohammed Reda Elhadad [PTE-MIK PhD], mentoruk: Dóró Éva [PTE-ÁOK, ITD])
  • Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ különdíjasa: Aker

A kétnapos rendezvény sikeressége, a fiatalok motiváltsága, a nagyszámú érdeklődés azt támasztják alá, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló eseményekre a régióban. Fontos, hogy az innovatív ötletek a jövőben is lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra.

A rendezvény szervezői:

PTE Institute of Transdisciplinary Discoveries (ITD)
PTE Doktorandusz Önkormányzat
PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ
PTE Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központ
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

A Young Spirit Programban társszervező partnerek:

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Csongrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara
Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A képek megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!