H2020 Green Deal Call: 100 MW-os elektrolizáló berendezés kifejlesztése és bemutatása, a megújuló energiaforrások és a kereskedelmi / ipari alkalmazások közötti kapcsolat élénkítésére

A felhívás célja egy 100 MW-os elektrolizáló berendezés telepítése és működtetése megújuló hidrogén előállítására, energiahordozóként vagy alapanyagként.

 

Az éghajlat-semlegességi célkitűzés elérésének elősegítése érdekében a hidrogént nagy mennyiségben kell előállítani, elsősorban megújuló villamos energiával működő elektrolízissel. Az éghajlat-semlegesség elérésére szolgáló LTS-forgatókönyvek 2050-re 400 és 511 GW közötti beépített elektrolizátor-kapacitást tűztek ki az EU-ban. Ma azonban a technológia csak több MW-os skálán érhető el.

A GW skála elérése érdekében fontos mérföldkő lenne egy 100 MW teljesítményű elektrolizátor kifejlesztése és bemutatása.

Ennek a témának a kihívása az, hogy a jelenleg elérhetőnél nagyobb modulokat dolgozzon ki, csökkentett üzemi egyensúly mellett, hatékonyan kezelve a bemeneti energiát, a kimenő hidrogén- és oxigénáramot, valamint a hőáramokat, miközben biztosítja a rendszer megbízhatóságát és kompaktabb kialakítással csökkenti a lábnyomot. Várhatóan a nagyobb modulok kifejlesztése elősegíti a méretgazdaságosság megteremtését, és ez további költségcsökkentést eredményez.

A projekt célja egy 100 MW-os elektrolizáló berendezés telepítése és működtetése megújuló hidrogén előállítására, energiahordozóként vagy alapanyagként.

A Bizottság úgy véli, hogy az EU-tól 25-30 millió EUR összegű hozzájárulást kérő javaslatok lehetővé tennék a konkrét kihívás megfelelő kezelését. Mindazonáltal ez nem zárja ki az egyéb összegeket igénylő pályázatok benyújtását és kiválasztását. A piaci környezetben innovációs tevékenységet folytató támogatott fejlesztések jellege miatt a finanszírozási ráta 50%. A nagyobb projekt részét képező pályázatok finanszírozása a projekt innovatív részén alapuló elszámolható költségekhez kapcsolódik.

A projektek időtartama 5 év, legalább 2 év működési idővel. A beruházási eszközök amortizálhatók a támogatás időtartamának 5 évén kívül.

A többi uniós vagy nemzeti finanszírozási eszközzel való kombinációt, nevezetesen pénzügyi eszközök használatát az operatív tevékenység kockázatának csökkentése érdekében kifejezetten támogatott, ideértve a hidrogén-visszavételt, különösen a projekt felgyorsítása során. A hálózati csatlakozási költségek, az építési költségek és az üzembe helyezési szakasz villamosenergia-költségei támogathatóak. A demonstrációs / üzleti tevékenység során felmerülő villamosenergia-költségek nem támogathatók.

A projektnek egyértelmű menetrendet kell tartalmaznia a bevezetési szakaszba lépés előtt. A go / no go döntési pont előtt a projektnek részletes mérnöki terveket, teljes üzleti és megvalósítási tervet, valamint a projekt telepítéséhez szükséges összes engedélyt kell benyújtania. Független szakértőkből álló bizottság értékeli az összes eredményt, és tanácsot ad a go / no go döntéshez.

Határidő: 2021. január 26. 17:00:00 brüsszeli idő szerint

További információ