Uniós alap segíti a kkv-kat idén szellemitulajdon-jogaik védelmében

2021. január 11-től a KKV-k számára egy 20 millió eurós támogatási alap nyújt segítséget szellemitulajdon-jogaik védelmében.

A támogatási program keretében igényelhető finanszírozás révén az uniós vállalkozások hatékonyabban tudnak érvényt szerezni jogaiknak. Az új program visszatérítés formájában biztosít pénzügyi támogatást a vállalkozásoknak, cégenként legfeljebb 1500 euró értékben. A támogatás a szellemi tulajdonnal foglalkozó hivatásos auditorok által nyújtott szolgáltatások igénybevételét, valamint védjegyek és formatervezési minták bejelentését könnyíti meg a cégek számára. Idén öt pályázati fordulóban lehet majd támogatást igényelni, amelyek közül az első hétfőn indul. A pályázni először 2021. január 11-31. között lehetséges, az év során további pályázati időszakok lesznek.

A követelményekről, a határidőkről és egyéb tudnivalókról az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) magyar nyelven is elérhető weboldalán tájékozódhatnak. A támogatási alap működését az Európai Bizottság és az EUIPO támogatja.

A kitöltő felület is elérhető magyar nyelven.

Fontos kiemelni azt is, hogy szemben a hazai iparjogos pályázattal, itt csak a pályázat ún. kezdő napját követően benyújtott védjegy és formatervezési mintaolalmi bejelentések költségei minősülnek támogathatónak! (” Az intézkedés(ek) a kiválasztott pályázóknak szóló értesítést (a Hivatal által aláírt támogatási határozatot) követő első napon (a továbbiakban: kezdőnap) kezdődik (kezdődnek). A kezdőnap előtt már kérelmezett vagy lezárult intézkedés(ek) támogatásra nem jogosultnak minősül(nek).”)

Az angol nyelvű felhívás letölthető INNEN.

Honlap: https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

Forrás: EUIPO, Eurochambres

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is nyújt szellemitulajdon-védelmi szolgáltatásokat.
Újdonságkutatás

Ötlete egyedi?

Érdemes előzetes hazai és nemzetközi újdonságkutatás igényelni, mivel így megkímélheti az erőforrásait olyan kutatási és fejlesztési költségektől, amelyekre esetleg nincs is szükség. Így kiderülhet, hogy más esetleg használja-e a nevet, technológiát, terméket melyet Ön is fejlesztene/hasznosítana.

  • Újdonságkutatás hazai és nemzetközi adatbázisokban
  • Szabadalmi-, védjegy-, és mintaoltalmi kutatás készítése
Szakértői közvetítés

Szakértői segítségre lenne szüksége a bejelentés folyamán?

A kamara tanácsadói végigkövetik a bejelentését a kezdetektől a megadásig. Segítséget nyújtanak a nyilatkozatok és hivatalos válaszok megfogalmazásában, lehetséges kimenetek feltérképezésében és összekötik Önt a megfelelő szakemberekkel.

  • Szabadalmi ügyvivők kiajánlása
  • Az egyes oltalmi formákkal kapcsolatos jogok megsértésének, jogkövetkezményeinek, jogorvoslati lehetőségeinek ismertetése

Iparjogvédelmi helyzetjelentés

Nem tudja biztosan, hogy Önnek mire jó az iparjogvédelem?

Érdemes előzetes hazai és nemzetközi újdonságkutatás igényelni, mivel így megkímélheti az erőforrásait olyan kutatási és fejlesztési költségektől, amelyekre esetleg nincs is szükség. Így kiderülhet, hogy más esetleg használja-e a nevet, technológiát, terméket melyet Ön is fejlesztene/hasznosítana.

  • A vállalkozás iparjogvédelmi felmérése
  • Javaslattétel az oltalmazandó területekre
  • Iparjogvédelmi lehetőségek feltérképezése

 

Bővebb információ:
dr. Liber Noémi szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadó

E-mail:
Személyes találkozóra előzetes e-mailes bejelentkezés alapján van lehetőség!