Kihívások a szerszámkészítésben

A Forsz Szerszámgyártó és Élező Kft 100%-os magyar tulajdonú vállalkozás, speciális, egyedi tervezésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható forgácsoló és egyéb, más szerszámokat készít a gépipar, az autóipar és az energetikai szektor számára. A különleges forgácsolószerszámokat keményfémből és gyorsacélból gyártja közel 30 éve Pécsett, a Dél-Dunántúli régió piacvezető szerszámkészítő vállalkozásaként. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) tagjával, a Forsz Kft.-vel beszélgettünk.

Jelenleg a cég 20 fő munkavállalóval állítja elő a több mint fél milliárd Ft nettó árbevételt (2020-as adat), mely nem kis teljesítmény. A gyártott termékek minőségét a kollégáik szakmai képzettsége és sok éves tapasztalata, igényessége, valamint a legkorszerűbb technika garantálja. Munkatársaik jól képzett mérnökök, technikusok és szakmunkások, akik többéves gyakorlattal töltött idő alatt tanulták ki a szerszámkészítés mesterségét, melyet a technika fejlődésével folyamatosan kell frissíteni és megfelelni a követelményeknek.

Bizonyára számos mesterségre, szakmára mondhatnánk, hogy a szakemberek utánpótlása enyhén szólva problémás, de fókuszáljunk most a szerszámkészítésre. Mik is jelen esetben a problémák, kihívások? Soroljuk…

–          Alaptézis, hogy a szakképzésben nincs elég gyerek, azaz a szakképzés PR -ját jelentősen növelni kellene, országos és helyi szinten is megtenni mindent, annak érdekében, hogy többen válasszák a szakképzést. A Kamara pályaorientációs munkájával rengeteg energiát tesz a fiatalok, szülők informálására, meggyőzésére. Az erre fordítható helyi források azonban végesek, nem elég a keret egy városi kampányra imázsfilmmel, sokrétű üzemlátogatásokkal, profi online marketinggel, élményeket adó események szervezésére és még sorolhatnánk a marketing lehetőségeket.

–          A pályaválasztási döntésben fontos szempont a szakképző intézmények színvonala, mely alatt értjük egyrészt az infrastrukturális fejlettséget (épület és eszközök), másrészt a tananyag minőségét, azaz a mai ipari igényeknek való megfelelést; tudjon a diák a korszerű gépeken is dolgozni, kapjon ehhez elméleti tudást és tapasztalatszerzési lehetőséget. Nem vitás, hogy ehhez is pénz kell, és sajnos nem is kevés, épületfelújításokra, gépberuházásokra, szoftverekre, oktatói létszám emelésre, továbbképzésekre, tananyagfejlesztésre.

Pénz, pénz és pénz… És mit tehetnénk „kicsiben”, annak érdekében, hogy a szerszámkészítés mestersége fennmaradjon és fejlődhessen?

–          A jelenlegi gépi forgácsolók tananyagában jóval nagyobb óraszámban tanítani a köszörülés csínját, bínját. Rettentően kevés az a pár óra erre a szakmára, ami jelenleg biztosított.

–          Maga a szerszám- és készülékgyártó képzés nem elérhető Baranya megyében évek óta. A cégek, iskolák összefogására lenne szükség, hogy újra a képzési palettán lehessen.  Várjuk a további szerszámkészítő cégek jelentkezését ( email címre), ha ebben együttműködnének velünk.

–          A gyakorlati képzőhelynél megszerzett tudás lehessen tanulói vizsgaanyag, ha már ezt tanulta ki, ebben szeretne elhelyezkedni. Jelenleg a szerszámkészítő cégnél szerzett gyakorlati tudásból nem vizsgázhat a tanuló, nem része a vizsgakövetelménynek, a gépi- és CNC forgácsoló képzésnek nem része ez a speciális tudás.

–          Adjuk meg a diákoknak az „alkotás örömét”, ismerjék meg ezt az érzést, csak így lehet szakmát szenvedéllyel, örömmel űzni. Lehetnének az iskolákban technika szakkörök, lehetnének technika órákon „gépipari” alkotói kisfeladatok. A Gépipari Klaszter ezek megvalósulását támogatja, nyitott az együttműködésre, várjuk az iskolák megkeresését szintén a emailre.

A Forsz Kft. elkötelezett a folyamatos tanulás és tanítás, a műszaki fejlődés mellett, nyitottak az együttműködésre a fent részletezett kihívások megoldásában.