Creative Innovation Lab felhívás: innovatív megoldások az audiovizuális és kreatív ágazatok számára

A Bizottság a Kreatív Európa program ágazatközi részének keretében pályázatot hirdetett Creative Innovation Lab (Kreatív Innovációs Labor) címmel. A felhívás célja, hogy a kulturális és médiaágazat strukturális és technológiai igényeire válaszolva lépést tartson a gyorsan változó környezettel, olyan kezdeményezések támogatásával, amelyek széles körű hatást tudnak kifejteni.

A felhíváson keresztül az EU olyan projekteket kíván támogatni, amelyek az európai audiovizuális (AV) és más kulturális és kreatív ágazatokban (CCS) alkalmazható innovatív eszközöket, modelleket vagy megoldásokat terveznek, fejlesztenek és/vagy terjesztenek, hogy javítsák versenyképességüket, és utat törjenek a környezetbarátabb gyakorlatok felé. A támogatások tehát lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy kiaknázzák a mesterséges intelligencia, a virtuális világok és egyéb fejlesztések által kínált lehetőségeket.

A rendelkezésre álló költségvetés összesen 7,4 millió euró, amelyet több kiválasztott projekt között osztanak szét. A Bizottság maximális társfinanszírozási aránya a teljes támogatható költség 70%-a.

Mennyi időre szól ez a támogatás?

A pályázók 2024. április 25-ig küldhetik be pályázatukat. A kiválasztott projekteket 2024 októberében hirdetik ki, és legfeljebb 24 hónapig tartanak.

Mi a támogatás alkalmazási köre?

A pályázati felhívás középpontjában az audiovizuális és más kulturális és kreatív ágazatok közötti ágazatközi együttműködés áll. A pályázatoknak az audiovizuális ágazatra kell irányulniuk, és legalább egy másik kulturális ágazatot is be kell vonniuk. Az audiovizuális ágazatba tartoznak az elsősorban mozivászonra szánt játékfilmek, animációs filmek és kreatív dokumentumfilmek; a televíziós vagy digitális platformon történő felhasználásra szánt fikciós, animációs és dokumentumfilmes egyszeri sorozatok; tartalmi és narratív videojátékok, valamint a magával ragadó élmények és interaktív tartalmak.

Ki jogosult erre a támogatásra?

A felhívásra akkor pályázhat, ha Ön a Kreatív Európa programban részt vevő országok valamelyikében székhellyel rendelkező európai szervezet, és közvetlenül vagy közvetve, teljes egészében vagy többségi részesedéssel az említett országok állampolgárainak tulajdonában áll. A szervezetek közé tartoznak a magáncégek, nonprofit szervezetek, egyesületek, jótékonysági szervezetek, alapítványok, önkormányzatok, városi tanácsok, hatóságok, egyetemek, oktatási intézmények, kutatóközpontok stb. A spektrum nagyon széles, a technológiai cégektől és start-upoktól kezdve az audiovizuális, kulturális és kreatív szervezetekig, üzleti inkubátorokig és gyorsítókig.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Bővebb tájékoztatást a hazai Kreatív Európa kontaktponttól lehet kérni.

Pályázati felhívás a Funding and Tenders oldalon