Nagyon fontos a pozitív gondolkodás

Beérett az a sok éves munka, ami egy új koncepcióval előállított termék, a Fruttamax kifejlesztésével, majd piacra való bevezetésével járt. A prémium gyümölcsszörp mára már nemcsak a nagyobb üzletláncok többségének polcán található meg, de több európai országban is szépen teljesít. Szabó Zoltán, a szörpöt előállító hidasi Yuva Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint sikerük egyrészt a kiváló minőségnek, másrészt annak az állhatatos munkának és kitartásnak köszönhető, amivel felépítették a márkát.

Bővebben…

Aki mindig mert eltérni az átlagostól

A jó értelemben vett örök elégedetlenség és az innováció iránti érdeklődés, valamint az átlagostól való eltérés vágya – ez volt mintegy 30 éves vállalkozói léte alatt Kölbl Zoltánban a hajtóerő, ami mára az ország egyik legnagyobb járműparkjával rendelkező, a dél-dunántúli régió piacvezető személyszállító cégévé formálta a BuszRent Kft.-t. Zoltán 1994-től kezdett Németországba dolgozni járó munkavállalókat fuvarozni egy 9 személyes kisbusszal, amelyet szép fokozatosan mind nagyobb és mind több busz váltott fel. A mai napig a vállalkozás fő profilja a személyszállítási palettán a gyártó-termelő szektor vidéki munkavállalóinak műszakrendben történő ütemezett szállítása, emellett különböző eseményekhez, rendezvényekhez kapcsolódó személyszállítást is végeznek – mindezt az ország 14 megyéjében.

Bővebben…

A Soft Flow pécsi kutatóközpontjában találtak otthonra a PTE Művészeti Kar hallgatóinak alkotásai

Különleges helyszínen, a dán Foss világcéghez tartozó, élelmiszer- és takarmányanalitikai műszerek fejlesztésével foglalkozó Soft Flow Kft. pécsi telephelyén leltek otthonra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE MK) hallgatóinak képzőművészeti alkotásai. A festmények és szobrok sajátos atmoszférát teremtenek az ipari környezetben, mind az ott dolgozók, mind a céghez látogató partnerek úgy érezhetik magukat, mintha egy kiállításon lennének. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezetője úgy véli, a kutatóközpont közel három évvel a megnyitás után most lett igazán kész.

Bővebben…

Saját probléma megoldásából épített vállalkozást

Egyre inkább trend a növényi alapú étkezés, amit sokszor valamilyen ételallergia vagy -intolerancia is nehezít, így e megkötésekkel élők csak ritkán tudnak vendéglőben étkezni. Mind nagyobb az elvárás a vendéglátóhelyek felé is, hogy a kínálatukban legyen vegán vagy „mentes” fogás, ez pedig az elkészítés szigorú követelményei miatt jelentős terhet ró rájuk. Az ilyen helyezetekre jelent megoldást a pécsi Vegadokk Kft. lencsealapú termékcsaládja, amelyből számos „megszokottnak” mondható étel könnyen és gyorsan asztalra tehető, sőt még a fenntarthatóság elvét is követi. Ugyanis hazai alapanyagból készül, használatával szinte nem keletkezik konyhai hulladék, és hűtést sem igényel. Erre építette fel vállalkozását János Csaba, a Vegadokk tulajdonos-ügyvezetője.

Bővebben: Saját probléma megoldásából épített vállalkozást

– A nagyobbik lányunknál még egészen kicsi korában kiderült, hogy gluténérzékeny (cöliákiás). Mint a legtöbb szülő, természetesen mi is nagyon megijedtünk, hogy mit fogunk tudni adni a gyerekünknek enni. Akkor még nem volt kapható ennyi minden a boltokban, nem volt ilyen széles a diétás étkezést biztosító termékválaszték, ami szerencsére mára már rengeteget fejlődött és sokkal könnyebben elérhető. Azóta több családtagunknál is kialakultak egyéb egészségügyi problémák, ami szintén arrafelé terelt bennünket, hogy valamilyen módon komfortosabbá tegyük az életüket. Így jutottunk el a termékcsalád kifejlesztéséhez.

– Milyen alapelvek szerint működik a vállalkozás és mi vonatkozik ezekből a termékekre?

– 15 éve az életünk része a mentes étrend. Ez idő alatt rengeteg személyes tapasztalatot szereztünk, ezért úgy gondoljuk, hogy másoknak is, akik hasonló problémákkal állnak szemben, tudunk segítséget nyújtani. Célunk, hogy a táplálékallergiások és az intoleranciával együtt élők, valamint az egészséges életmódot folytatók, a növényi étrendet követők számára magas minőségű, egyben megfizethető árú termékeket kínáljunk.

– A növényi alapon táplálkozók egyre inkább elvárják, hogy a vendéglátóhelyeken is legyen számukra kínálat az étlapon, mint ahogy a vendéglősök is szeretnének ízletes ételt kínálni az ételallergiások vagy -intoleranciával élők számára. A Vegadokk termékei miként szolgálják ki ezt az igényt?

– Minden termékünk allergénmentes, vegán, ezért nyugodt szívvel merem ajánlani bárkinek, aki növényi táplálkozást folytat vagy valamilyen ételintoleranciával küzd. Nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre, ezért kizárólag magas minőségű, válogatott alapanyagok felhasználásával állítjuk elő az alapporainkat. A HoReCa szektor számára gyorsfagyasztva is elő tudjuk állítani a termékeinket, ezzel elősegítve a szállodák, éttermek, kifőzdék, valamint vendéglátó egységek számára a minél gyorsabb elkészíthetőséget, valamint az egyre növekvő piaci igények kielégítését.

– A Vegadokk termékei megkapták a SIRHA 2024 Nemzetközi Innovációs Díjat, valamint az Inno d’Or – Az év innovációja 2024 elismerést. Miben egyediek a termékeik?

– Vegán és mentes termékeink az innováció élén járnak. Az innováció az ételek fejlesztésének folyamatosan változó és kreatív módját jelenti, amelynek célja az új ízek, textúrák és étrendi igények kielégítése. Ezért a termékeink egyedi összetétellel rendelkeznek, dietetikus, valamint táplálkozási szakértővel karöltve fejlesztettük ki őket, minden esetben szem előtt tartva a magas beltartalmi értéket. A mentesség mellett fontos szempont volt, hogy könnyen és gyorsan elkészíthetők legyenek.

– Milyen ismérvek, hívószavak mentén lehet betörni a piacra?

– Véleményünk szerint csak prémium termékekkel lehet betörni a piacra. Meg kellett mutatnunk, hogy a mentes, vegán termékek is lehetnek ízletesek, táplálók és sokszínűek, amit az elért eredmények és díjak is igazolnak. A legfontosabb az egészségtudatosság, a tiszta alapanyagok, az allergénmentesség, a fenntarthatóság, az egészségügyi előnyök hangsúlyozása és természetesen a hitelesség. De idesorolom a marketinget, az innovációkat, az újrahasznosítható csomagolást, valamint az elérhetőség kényelmét is. Abból a szempontból nehéz a piacon érvényesülni, hogy el kell nyerni a fogyasztók bizalmát, viszont abból a szempontból könnyű, hogy egy jó termék lényegesen felgyorsíthatja ezt a folyamatot, ami esetünkben is történik. A közelmúltban olyan, részben funkcionális, valamint ,,mindennapi” termékeket fejlesztettünk, vezettünk be a piacra, amelyek szintén nagyon keresettek nemcsak a mentesen étkezők körében.

–  Milyen célok mentén fejlődik tovább a cég?

– Célunk, hogy regionális, országos, valamint nemzetközi szinten is minél többen megismerjék minőségi termékeinket. Jelenleg a hazai árusítóhelyek mellett Ausztriában és Szlovákiában kaphatók, azonban még több országban szeretnénk népszerűsíteni ezeket az innovatív és egészséges élelmiszereket. Ebben a kamara segítségét is igénybe vesszük.

K.T.

25 éve az adószám és a telefonszám is változatlan

Több mint negyed évszázada ugyanazon az adószámon és telefonszámon érhető el az ipari acélszerkezetek gyártásával és kivitelezésével, valamint azok szendvicspanel-burkolásával és bádogozásaival foglalkozó Delta-Interváz Kft., amely ezzel az állandóságot, egyben a stabilitást is képviseli. A családi vállalkozásban már a harmadik generáció vallja magát „építőiparosnak”, a kőműves nagypapa annak idején büszkén mutatta unokájának, Kutasi Marcellnek az általa készített házakat. Az apa, Kutasi Géza 1999-ben alapította meg az acélszerkezet-gyártással és -szereléssel foglalkozó cégét, amelyben öt éve már a fia tölti be az ügyvezetői posztot, és a lánya is a vállalkozásban dolgozik. Mint Marcell mondja, kellett egy kis idő, amíg rájött, hogy ő „igazából mérnök”.

Bővebben…

„Hozzánk jönni kell” – a lelassulás művészetét teremtette meg Fekeden

Minden a Fekedi Stifolderrel kezdődött. Papp Gábor megalkotta a magyarországi németek Baranyában kialakult paprikásszalámi-specialitása alapján a saját prémium minőségű márkáját, ami szinte azonnal a Great Taste Awards világversenyen három- és kétcsillagos minősítéseket kapott. Mint Gábor mondja, annak ellenére, hogy a stifolder máig szép sikereket ér el, tulajdonképpen egy „ugródeszka” volt a kétszáz fős zsákfaluban, Fekeden létrehozott „egykori sváb parasztgazdaságból újjáélesztett kis gasztronómiai »központ«”-hoz, a Trabert Hofhoz. A slow food filozófiáját zászlajára tűző étterem a minőségi ételeket és a ráérős étkezést állítja fókuszba, a helyszín szinte rákényszerít a lassabb tempóra.

Bővebben…

A legjelentősebb autóipari beszállítóknak terveznek és gyártanak gépeket Pellérden

Gépeket, berendezéseket gyárt, célgépeket, robotos alkalmazásokat, robotcellákat épít főként TIER1-es szintű autóipari beszállítók számára a CADSOL Kft., amely nemrégiben költözött új pellérdi telephelyére. A fém karosszéria-alkatrészek, műanyag lökhárítók szerelőkészülékeinek, célgépeinek tervezésével is foglalkozó cég főként azzal éri el piaci sikereit, hogy egyedi berendezéseket készít egyedi igényekre. Németh Dániel ügyvezető az autóiparban megszerzett tapasztalatait hozta be a vállalkozásba, mint mondja, ehhez a területhez rendelkeznek igazán mély tudással és több mint 10 éves rutinnal is.

Bővebben…

Közösségi felhasználású okosszekrény létrehozásában működtek együtt baranyai cégek

A Magyar Divat & Design Ügynökség pályázatára közösségi felhasználású okosszekrényt fejlesztett a minőségi belsőépítészeti bútorok gyártásával foglalkozó Art-Innova Kft., amely az ipari alkalmazások területén informatikai fejlesztéseket végző Contrall Kft.-t is bevonta a folyamatba. Az elektronikusan nyitható-zárható, távolról menedzselhető tároló különböző nagyságú tárgyak megőrzését és érintésmentes továbbítását teszi lehetővé.

Bővebben…

„Jóleső érzés, hogy a munkám által sokak életébe örömet tudok hozni”

Aki egyszer dolgozott már Réti Ritával, a pécsi Fantázia Esküvő- és Rendezvényszervező Iroda vezetőjével, nagy valószínűséggel legközelebb is őt hívja, ha igényes rendezvénydekorálásra, szemet gyönyörködtető virágkompozícióra, esetleg minőségi apróbb kiegészítőkre, meghívóra, köszönőajándékra, esküvői kellékekre van szüksége. Rita több mint két évtizede van a szakmában, ami számára annál több: szenvedély. Mindig elhivatottsággal áll a feladat elé, célja, hogy tökéletessé és emlékezetessé varázsolja az esküvőket, a magán- és céges rendezvényeket. Talán ezért is számítanak rá olyan sokan, erre az évre is szinte tele van a naptárja.

Bővebben…

Erős évzárás után már a szezonra készül a Teleky Cégcsoport

A tavalyi év vége igen sok munkát: céges és egyéni megrendelést hozott a vendéglátással foglalkozó Teleky Cégcsoport számára. Számos vállalati rendezvényen kellett helyt állniuk, de mint minden évben, 2023-ban is jelentős volt a karácsonyi elviteles ünnepi ételek iránti kereslet. Aki követi Teleky Zoltán séf közösségimédia-oldalait, aligha tud ellenállni az ott bemutatott ételkölteményeknek. Most az év eleje a pihenésé, a felkészülésé, hogy újult erővel indíthassák tavasszal a szezont.

Bővebben…