A szerencsék halmaza első helyet ért
A Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai versenyen a hűtő- és szellőzőrendszer szerelők között az első helyen végzett a pécsi Grádl Dániel, a Baranya Vármegyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző iskola diákja, akinek a szakirányú oktatását az R és T Klíma Kft. biztosította, s ma már a vállalkozás munkatársa.
Grádl Dániel különleges úton került a duális képzőhelyére, ahol szinte az első pillanattól befogadták, ami számára egyben egy új szakma kitanulását is jelentette.
– Az építőipar mindig is érdekelt, az édesapám kőműves, ezért is jelentkeztem épületgépésznek, és hogy érettségit is szerezzek, technikusnak – kezdi beszélgetésünket. – Aztán nem úgy alakultak a tanulmányi eredményeim, ezért váltanom kellett, de szerencsémre már akkor is a nyári szakmai gyakorlatomat az R és T Klíma Kft.-nél töltöttem. Jól éreztem itt magam, a kötelező időn túl is maradtam. Szerencsés véletlenek eredményeként lettem hűtő- és szellőzőrendszer szerelő.
„Beérett” a Yuva gyümölcsszörpje: Dubajban is szívesen isszák a hidasi prémium terméket
A Szabó Zoltán és Mágel Ágnes által vezetett Yuva Kft. fő tevékenysége prémium gyümölcsszörpök gyártása, amelyek magas, 50–60%-os gyümölcstartalommal és rendkívül jó (1:23-as) hígítási aránnyal rendelkeznek. Új fejlesztésük, az innovatív kiszereléssel szállított termékeik nagy sikert arattak a hazai és a külföldi piacokon. Szörpjeik magas minőségű alapanyagokból készülnek, és igyekeznek megfelelni a fenntarthatóság iránti elvárásoknak is. A vállalat folyamatosan bővíti termékkínálatát, figyelve a fogyasztói trendekre és a változó igényekre, például cukormentes vagy organikus alternatívák bevezetésével. A Yuva Kft. munkáját a kamara Elnöki Kitüntető Oklevéllel ismerte el.
Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csupán szállást, hanem élményt kínáljunk
Puch Eszter, a Dráva Hotel Thermal Resort vezetője kiemelkedő munkájának eredményeként a hotel nemcsak a régió egyik meghatározó szálláshelyévé vált, hanem jelentős szerepet tölt be Harkány és Baranya turizmusának fejlesztésében. Innovatív szemlélete és elkötelezettsége révén a helyi termékek és termelők bevonásával a vendéglátás és az idegenforgalmi szolgáltatások folyamatosan magas színvonalon működnek. Emellett aktívan hozzájárul a térség hírnevének növeléséhez, a fürdőkultúra rekreációs jelentőségének promóciójához és a helyi turisztikai együttműködések erősítéséhez, példát mutatva ezzel a szakmában. Puch Eszter munkáját a kamara Baranyai Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.
Sikerünk titka: partnerként és ne beszállítóként tekintsenek ránk
Az AquaCut Kft. kiemelkedő exportteljesítményt nyújt, szinte kizárólag külpiacra gyárt. A cég a fémmegmunkálás és vízsugaras vágás területén kimagasló minőségű termékeket és szolgáltatásokat kínál, amelyek iránt nagy a kereslet a nemzetközi piacokon. Innovatív technológiai megoldásaival, folyamatos fejlesztéseivel és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével hozzájárul a megye gazdasági fejlődéséhez, miközben jelentős mértékben növeli exporttevékenységét. Sikeres piaci pozíciójával és elért eredményeivel példát mutat más vállalkozások számára is. Az AquaCut Kft. munkáját a kamara Baranyai Export Díjjal ismerte el.
Edukálás, kóstoltatás, szakmai értékelés a minőségi borfogyasztásért
A Pannon Borbolt meghatározó szerepet játszik a borok értékesítésében, népszerűsítésében és a helyi borászatok támogatásában. Innovatív online platformjukkal, szakértői tanácsadással és prémium kínálattal nemcsak Baranyában, hanem országos szinten is sikeresen képviselik a régió borászati hagyományait. Az immár hatodik alkalommal megszervezett Adventi Borszalon, Pécs legnagyobb borfesztiváljának sikere is bizonyítja elkötelezettségüket az élmények és a minőség iránt, hozzájárulva a borfogyasztás kultúrájának erősítéséhez és a helyi gasztronómia fejlődéséhez. A Pannon Borboltot a kamara Az Év Kereskedője Díjjal ismerte el.
Édesapjától örökölte a szakmát, ma a műhelye egyben kiállítóterem is
Lakatos László fazekas, népi iparművész édesapjától örökölte a Mohácsra jellemző fekete kerámia elkészítésének tudományát. Tudását továbbfejlesztve a fekete kerámia mellett mázas edények készítésével is bővítette termékeinek körét: mára már közismert a busóbögre és a babfőzőedény. A mesterségét magas színvonalon művelő szakember nemrég felújított, kibővített bemutatóműhelye mindig nyitva áll a turisták és a csoportok előtt. Itt a látogatók megismerkedhetnek a híres mohácsi fekete kerámia és a mázas edények készítésének rejtelmeivel. Lakatos László szerencsésnek érzi magát, mert a szakmája egyben a hobbija is. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Kézművese Díjjal ismerte el.
A Happy Vekni több a jó kenyérnél: a törődés is benne van
Biológus kutatóból lett pék Némethné dr. Somogyi Ildikó, aki Happy Vekni néven működteti kovásszal készülő kenyerekre, pékárukra, no meg a személyes kapcsolatokra épülő vállalkozását. A kézműves pékműhely kizárólag adalékmentes, ellenőrzött minőségű liszteket használ, a termékek tej felhasználása nélkül készülnek, hagyományos, hosszú érleléssel, hetente kétszer. Az állandó megrendelések mellett már egy termelői piacon és workshopokon is találkozhatnak a fogyasztók Ildikó termékeivel.
A villányi Tiffán Imréék is alkalmazkodnak a megváltozott borfogyasztási szokásokhoz
Kedvezően alakult a tavalyi év vége a borértékesítés szempontjából a villányi Tiffán Imre és Fia Pincészet számára, a borok repiadómentessége meghozta a cégek számára a kedvet, hogy e nemes nedűvel ajándékozzák meg partnereiket, munkavállalóikat karácsonyra. De az is a siker kategóriájába sorolható, hogy a pincészet több borversenyen is szépen szerepelt.
Komplex gondolkodásra nevelnek
Nemcsak a szakember-utánpótlásukra helyeznek nagy hangsúlyt Pécsen a Vill-Techno Kft.-nél, hanem a generációváltásra is. Az édesapa, Román József helyébe közgazdász lánya, Barbara lépett, s lett a cég ügyvezetője. Jelenleg is együtt dolgoznak, a fontosabb döntéseket közösen hozzák meg, ahogy a szakember utánpótlással kapcsolatosakat is. Barbara az ügyvezetői feladatai mellett a napi munkában is részt vesz.