Egységes szabadalmi rendszer

Az EU egységes piaca az innovációba történő beruházások előmozdításának új korszakába lép. Az egységes szabadalom és az egységes szabadalmi bíróság régóta várt bevezetése, amely 2023 elején kezdi meg működését, fellendíti a szellemi tulajdon szempontjából intenzív áruk és szolgáltatások fejlesztését és kereskedelmét, felpezsdíti a közvetlen külföldi befektetések áramlását, és megkönnyíti az európai innovatív kkv-k méretnövelését.

Az egységes szabadalmi oltalom előnyei Európa számára

Az egységes szabadalmi oltalom egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a meglévő európai szabadalmi rendszert a feltalálók (magánszemélyek, vállalatok és kutatószervezetek) számára. Véget vet a bonyolult érvényesítési követelményeknek, és drasztikusan korlátozza a részt vevő országokban a drága fordítási követelményeket. Így várhatóan ösztönözni fogja a kutatást, a fejlesztést és az innovációba való befektetést. Az egységes szabadalmi oltalom a találmányokat a jelenlegi rendszernél jobban védi majd. Az európai szabadalmak nemzeti érvényesítésével és fenntartásával járó megfizethetetlen költségek miatt sok feltaláló jelenleg csak néhány országban szabadalmaztatja találmányát. Ezáltal a találmányok kevésbé értékesek, mivel a más országokban való oltalom hiánya miatt könnyebben lemásolhatók.

Az egységes szabadalmi oltalom és az egységes szabadalmi bíróság

2012-ben az uniós tagállamok és az Európai Parlament megállapodtak a “szabadalmi csomagról” – egy két rendeletből és egy nemzetközi megállapodásból álló jogalkotási kezdeményezésről, amely megalapozza az egységes szabadalmi oltalom létrehozását az EU-ban.

A csomag a következőkből áll:

  • egy rendelet az egységes joghatással bíró európai szabadalom (“egységes szabadalom” – UP) létrehozásáról
  • az egységes szabadalomra alkalmazandó nyelvi rendszer létrehozásáról szóló rendelet
  • az uniós országok közötti megállapodás egy egységes és szakosodott szabadalmi bíróság (az “egységes szabadalmi bíróság” – UPC) felállításáról

A rendeletek az egységes szabadalmi oltalom megteremtése érdekében megerősített együttműködést valósítanak meg. Spanyolország és Horvátország kivételével valamennyi uniós ország részt vesz ebben a megerősített együttműködésben.

Az egységes szabadalmi bíróságról szóló megállapodás ratifikációja folyamatban van. Az egységes bíróság a klasszikus európai és egységes szabadalmakkal kapcsolatos jogvitákkal fog foglalkozni, amelyekre kizárólagos joghatósággal rendelkezik majd ezekben az országokban.

Az új rendszer várhatóan 2023 elején kezdheti meg működését.

 

Szellemitulajdon-védelemi szolgáltatások a kamarában

Szellemitulajdon-védelmi szolgáltatások

Bővebb információ
dr. Liber Noémi szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadó

E-mail:
Személyes találkozóra előzetes e-mailes bejelentkezés alapján van lehetőség!

Forrás és további információ