Új finanszírozási felhívások a Digitális Európa program keretében a kiberbiztonság növelésére

Az Európai Bizottság felhívást tett közzé vállalatok, közigazgatási szervek és egyéb szervezetek számára, hogy nyújtsanak be javaslatokat innovatív kiberbiztonsági megoldásokra, és pályázzanak uniós finanszírozásra a Digitális Európa program keretében.

A 176,5 millió euró értékű támogatásokat a tagállamok és a Bizottság közötti fokozott kiberbiztonsági együttműködést szolgáló eszközök és infrastruktúrák fejlesztésére fordítják.

A felhívások célja az 5G hálózati infrastruktúra kiberbiztonságának megerősítése a biztonságos szolgáltatások támogatásával, valamint a technológiai megoldások és szolgáltatások tesztelési és tanúsítási képességeinek javításával. A vonatkozó támogatások emellett támogatják a hálózati és információs rendszerek kiberbiztonságára vonatkozó új szabályok (NIS2-irányelv) nemzeti jogszabályokba való átültetését, valamint a biztonsági műveleti központok kapacitását az EU-ban a kiberincidensekkel kapcsolatos információk gyűjtése és megosztása terén. A cél az EU kiberbiztonsági rugalmasságának és a kibertámadások védelmére, felderítésére, kivédésére és elhárítására irányuló képességének növelése.

A felhívásokra 2023. február 15-ig jelentkezhetnek az uniós tagállamok, az EFTA/EGT-országok és az EGT-országok jogalanyai.

További információk a Digitális Európa program pályázati felhívásairól.