1,3 milliárd euró a Digitális Európa programból Európa digitális átállására és a kiberbiztonságra

Az Európai Bizottság elfogadta a Digitális Európa Program (DEP) 2023-2024-es munkaprogramját. A Bizottság két többéves munkaprogramot fogadott el a Digitális Európa programhoz, amelyek felvázolják azokat a célkitűzéseket és konkrét tématerületeket, amelyekre összesen 1,284 milliárd euró támogatás jut, amelyből 2023-ban 553 millió euró áll rendelkezésre.

A Digitális Európa Program célja, hogy megerősítse Európa technológiai szuverenitását, és digitális megoldásokat hozzon a polgárok, a közigazgatás és a vállalkozások javára, miközben hozzájárul az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához.

A DEP fő munkaprogramja

A fő munkaprogram 909,5 millió euró értékű a 2023-as és 2024-es időszakra, és célja a 2021-2022-es költségvetés keretében megkezdett tevékenységek folytatásának és fejlesztésének biztosítása.

A támogatandó projektek egyik példája a közös adatterek kiépítése olyan stratégiai területeken, mint a kulturális örökség, a turizmus, a nyelv, az energia, a gyártás, a mezőgazdaság, a bűnüldözés és az egészségügy, amelyek elősegítik a határokon átnyúló adatmegosztást a vállalkozások, köztük a kkv-k, az induló vállalkozások és a közszféra számára. Mindez az európai adatstratégia részeként történik, amelynek célja egy olyan egységes adatpiac létrehozása, amely biztosítja Európa globális versenyképességét és adatszuverenitását.

Egy másik példa a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák gyorsabb európai bevezetésének elősegítése, különösen annak a vállalatok és kkv-k általi felhasználása, a virtuális valóság technológiák fejlesztése a városok és közösségek számára, valamint az egészségügyi ellátásban használt fejlett virtuális emberi iker modellek platformja.

A fő munkaprogram az éghajlat- és környezetvédelmi kihívások kezelésébe is befektet azáltal, hogy támogatja a Föld digitális ikertestvére – Destination Earth – fejlődésének következő szakaszát, létrehozza a zöld üzlet adatterét, és a körforgásos gazdaságot lehetővé tevő digitális termékútlevelet készít elő.

További támogatott projektek keretében felsőoktatási kurzusokat hoznak létre és indítanak a fejlett digitális technológiák területén, valamint megerősítik a készségeket, különösen a félvezetők és a kiberbiztonság területén. A munkaprogramban szerepelnek továbbá a digitális közszolgáltatások létrehozására és folyamatos karbantartására, valamint a határokon átnyúló átjárhatóság és a közigazgatásokat támogató megoldások (pl. európai digitális személyazonosság) támogatására irányuló felhívások.

A fő munkaprogram része az igazságszolgáltatás és a fogyasztóvédelem digitalizálása, az internet biztonságosabbá tétele a gyermekek és a fiatalok számára, valamint a dezinformáció elleni küzdelem az Európai Digitális Média Megfigyelőközpont (EDMO) révén.

Az InvestEU program keretében a stratégiai digitális technológiákkal foglalkozó beruházási platformon keresztül támogatást nyújt a digitális induló vállalkozásoknak és kkv-knak is, a kiberbiztonságra összpontosítva.

Kiberbiztonsági munkaprogram

A Bizottság közzétette a kiberbiztonságra összpontosító egyedi munkaprogramot is, amely a 2023-2024-es időszakra 375 millió eurós költségvetéssel rendelkezik az EU kiberfenyegetésekkel szembeni kollektív ellenálló képességének növelése érdekében, és amelyet az Európai Kiberbiztonsági Kompetencia Központ hajt végre a kiberbiztonsági stratégia és a kiberbiztonsággal kapcsolatos rendeletek támogatásával.

Ez a kiberbiztonsági munkaprogram például támogatni fogja a nemzeti és határokon átnyúló biztonsági műveleti központok kapacitásainak kiépítését a legkorszerűbb fenyegetésérzékelési és kiberincidens-elemzési ökoszisztéma létrehozása érdekében. Lehetővé teszi továbbá a kiberbiztonsági kapacitásépítést a nemzeti koordinációs központokon keresztül, amelyek célja a határokon átnyúló együttműködés előmozdítása és az európai kiberbiztonsági ipari, technológiai és kutatási kompetenciaközpontokról és hálózatokról szóló rendeletben meghatározott közös fellépések előkészítése.

A program olyan projekteket is finanszírozni fog, amelyek támogatják az ipart, különösen a kkv-kat és az induló vállalkozásokat a kiberbiztonsági szabályozási követelményeknek való megfelelésben, különösen a NIS2 végrehajtását, illetve a javasolt kiberbiztonságról szóló törvényre vonatkozó követelményeket.
Következő lépések

A kiberbiztonsági munkaprogram első pályázati felhívásait idén tavasszal teszik közzé, a nyár után pedig további felhívásokat tesznek közzé. A felhívásokra az uniós tagállamok, az EFTA/EGT-országok és a Digitális Európa programhoz társult országok vállalkozásai, közigazgatásai és egyéb szervezetei jelentkezhetnek. A munkaprogramokról további információkat itt talál. A finanszírozás igénybevételének módjáról további információkat itt talál.

 

Forrás és további információ