Hamarosan nyílik a Clean Energy Transition Partnerség (CETP) második felhívása!

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, melynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. A kétlépcsős pályázat első körös következő felhívása 2023. szeptember 20-án nyílik meg, melynek a beadási határideje 2023. november 22.

Az első kör eredményei várhatóan 2024 január elején kerülnek kihirdetésre, mivel a második, teljes pályázati anyagot 2024. január 25 – március 25. között lehet majd benyújtani.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CET Partnerség 2023-as pályázati felhívása a második társfinanszírozású felhívás, amelyet a tervek szerint 31 ország fog finanszírozni. A különböző témák és a KFI-folyamat különböző stációinak lefedése érdekében a felhívás 12 pályázati modulra tagolódik, amelyek különböző energetikai technológiákra és/vagy rendszerekre, valamint a kutatás- és innovációorientált megközelítésekre irányulnak különböző technológiai készültségi szinteken (TRL). 

          • Egyenáramú (DC) technológiák a villamosenergia-hálózatok számára 
          • Az energiarendszer rugalmassága: megújulóenergia-termelés, tárolás és rendszerintegráció 
          • Energiatermelési célú fejlett megújulóenergia-technológiák 
          • Szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS) 
          • Hidrogén és megújuló energiahordozók 
          • Hűtési és fűtési technológiák 
          • Geotermikus energiát hasznosító technológiák 
          • Integrált regionális energetikai rendszerek 
          • Integrált ipari energetikai rendszerek 
          • Tiszta energia integrálása az épített környezetbe 

A Clean Energy Transition Partnerség központi oldalán minden információ elérhető.

A felhívás szakaszai 

Nemzeközi szakasz

A nemzetközi felhívás 2 szakaszban zajlik:  

  • 1. szakasz: Előpályázat benyújtása, a projektkonzorcium kiválaszt egy pályázati modult az előpályázathoz. Ha az előpályázat kiválasztásra kerül, a projektkonzorciumot felkérik a teljes pályázat benyújtására.  Benyújtás: 2023. szeptember 20 – november 22.
  • 2. szakasz: Teljes pályázat benyújtása. Közvetlenül a 2. szakaszba nem lehet becsatlakozni, csak abban az esetben, ha az előzetes pályázatot felkérik a teljes pályázat benyújtására.                          Benyújtás: 2024. január 25 – március 27.
Nemzeti/regionális szakasz

nemzetközi szakaszban kiválasztott projektek valamennyi partnerének külön-külön, közvetlenül a saját finanszírozó ügynökségénél kell jelentkeznie a nemzeti szakaszra. 

Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét, hozzájuk kell benyújtani egy magyar nyelvű pályázatot (nemzeti szinten szakmai értékelésre már nem kerül sor, az NKFI Hivatal elfogadja a nemzetközi értékelés eredményét). 

Partnerkereső platform 

A CET felhívásnak létezik egy partnerkereső oldala, amelyre az érdeklődők folyamatosan regisztrálhatnak saját profillal, projektötlettel.

CET Partnership – REGISZTRÁCIÓ

Mire jó a platform? 

  • Az adatbázisban kereshet és találhat konzorciumi partnereket.  
  • A piactéren böngészhet a különböző résztvevők projektajánlatai között.