EU-Catalyst Partnership – támogatás innovatív, alacsony CO2-kibocsátású technológiákra

Az EU-Catalyst Partnership 2022-2027 között legfeljebb 820 millió eurót (1 milliárd USD) fog mozgósítani az innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésének felgyorsítására és gyors kereskedelmi forgalomba hozatalára, amelyek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek és az EU 2030-ig kitűzött éghajlati céljainak megvalósításához.

Az EU-Catalyst Partnership a Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Breakthrough Energy Catalyst vesz részt. A partnerség 2021 novemberében indult. Az EU-Catalyst Partnership uniós finanszírozása a Horizont Európa keretprogramból és az InvestEU keretében kezelt Innovációs Alapból származik. A közpénzekből származó minden egyes euró várhatóan 3 eurónyi magánforrást vonz.

A beruházások 5 ágazatban megvalósuló, nagy potenciállal rendelkező, uniós alapú projektek portfóliójára irányulnak:

  • tiszta hidrogén
  • fenntartható légi járművek üzemanyagai
  • közvetlen levegőkivonás
  • hosszú távú energiatárolás
  • az ipar (acél- és cementipar) szén-dioxid-mentessé tétele

Az EU-katalizátor partnerség kezdeményezése kiegészíti az európai zöld megállapodás és a NextGenerationEU által finanszírozott nemzeti gazdaságélénkítési és rugalmassági tervek, valamint a Net Zero Industry Act és a REPowerEU keretében már elindított számos intézkedést.

További információ és pályázati felület: Breakthrough Energy Catalyst