aktuális

A Nébih javaslata vendéglátóhelyek újranyitásához

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

Tovább olvasom »
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek.  Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Tovább olvasom »
Heti jogász 2021. 15. hét

Minden gazdasági szereplő számára fontos, hogy tisztában legyen a területére vonatkozó jogszabályi előírásokkal, változásokkal. Alábbiakban az előző hetekben aktuális gazdasági témákat jeleztük, a Wolters Kluwer Kft. Magyar Közlönyből származó tájékoztatása alapján. A 15.  héten a Magyar Közlöny 62-64. számai jelentek meg.

Tovább olvasom »
Nem minden igaz, ami annak látszik

1380 euró fölösleges befizetését előzte meg a kamarai segítség. Az exkluzív díszítő faburkolat gyártását végző pécsi It’s Wood Kft. ügyvezetője, Verle Zoltán egy a valódihoz szinte mindenben hasonlító díjbekérő levelet kapott külföldről, és ha nem jár utána tartalma jogosságának a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) munkatársainak segítségével, akkor a megtévesztés eszközével nem kis összegtől „szabadították” volna meg.

Tovább olvasom »
Az éttermek teraszainak újranyitási szabályai

Amennyiben a beadott oltások száma meghaladja a 3,5 milliót nyithatnak a teraszok. Megjelent a szabályozás a Magyar Közlönyben (484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosítása), mely  elindítja a vendéglátó egységek fokozott nyitását. Az éttermeknek/vendéglátó egységeknek a következő szabályokat kell figyelembe venniük: A vendéglátó üzletek kerthelyiségei és teraszai fogadhatnak vendégeket reggel 5 és este fél 10 között. A kültéri egységekben nem kell a vendégeknek maszkot viselniük, viszont zárt térben (pl.: rendeléskor) kötelező számukra is a maszk viselése (kivéve azoknak, akiknek a rendelet szerint korábban az utcán sem kellett). A személyzet számára kötelező a maszk viselése A szabályok betartatásáért a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője a felelős. A vendéglátó egységek zárt terében az elviteles ételek kiadása és a mellékhelyiség használata kivételével csak a személyzet tartózkodhat. Munkahelyi étkezdék, büfék, szálláshelyek éttermei, oktatási/egészségügyi intézmények menzái/büféi esetében zárt térben is történhet a kiszolgálás és a fogyasztás, amennyiben ott csak az adott intézmény munkavállalói/szállóvendégei/tanulói kerülnek kiszolgálásra.  

Tovább olvasom »